Door Witte Haai, Op woe 26 sep 2012 21:01, 15 reacties, citaat / intro / linkdump

‘Energiekosten elektrische auto helft lager’

Rijkswaterstaat concludeert in een proef, die mede is gehouden met TNO en LeasePlan, dat de energiekosten van elektrische auto's de helft lager zijn dan die van benzineauto's. De actieradius is echter beperkt tot 85 à 100 kilometer.

Rijkswaterstaat monitorde tijdens de proefperiode van een jaar 24 elektrische auto's en twee hybrides. Het gaat om twaalf Nissan Leafs, zes Mitsubishi i-MiEV's, zes Peugeot iOn-modellen en twee Toyota Prius-hybrides. Daarbij reden werknemers van Rijkswaterstaat vrijwel dagelijks in de voertuigen voor woon-werkverkeer en zakelijke afspraken.

Tijdens de proef werden de deelnemers door TNO geïnterviewd over hun...
Annotaties:
| #188345 | 26-09-2012 22:19 | Hans
Dit verhaal is kletskoek.
Elektrische auto's verbruiken meer kilojoules (of kWh) dan benzine-auto's. Ze zijn zwaarder vanwege de accu's en daardoor verbruiken ze meer energie.

Momenteel is elektriciteit om elektrische auto's op te laden erg goedkoop: de financiële kosten van elektrisch rijden vallen mee.
Maar het energieverbruik van de gemiddelde elektrische auto ligt hoger.
Zie ook:
MPG for electric cars van Tom Murphy
Hans's avatar
| #188352 | 27-09-2012 01:06 | sigmund
de financiële kosten van elektrisch rijden vallen mee.
Maar het energieverbruik van de gemiddelde elektrische auto ligt hoger.


Heb je het artikel wel gelezen?

In de testperiode werd een verbruik van 4,4 liter brandstof en 3,4 kWh per 100 kilometer gemeten.Elektrisch rijden is ondanks de lage energiekosten
nog relatief duur, vooral voor particulieren. Dit is
voornamelijk te wijten aan de hoge aanschafprijs


Jammer.

Als alle auto's in Nederland zo'n laag verbruik zouden hebben, dan zouden we heel wat benzine besparen. Helemaal nu we meer en meer energie uit wind en zon halen.
sigmund's avatar
| #188367 | 27-09-2012 12:05 | eco-ernie
http://www.mdi.lu
meer zeg ik niet
eco-ernie's avatar
| #188409 | 27-09-2012 22:13 | Hans
@ sigmund: in het tweakers-artikel staan geen cijfers over energieverbruik.
In het persbericht van het Ministerie van Infrastructuur waar het artikel naar verwijst, staan ook geen verbruikscijfers.
In de "Praktijkproef Elektrisch Rijden" van TNO staan de cijfers, die jij noemt.
Maar die cijfers gaan over Toyota-plug-in-hybrids. Die auto's rijden op benzine én elektriciteit.
Ik zie nergens een directe vergelijking van het energieverbruik van 100% elektrische auto's en 100% benzine-auto's.

Ik weet dat je het goed bedoeld en een optimistische blik op de wereld hebt. Maar dit artikel is een propaganda-opzetje om ons aan de elektrische auto te krijgen, voordat die zuinig genoeg is om de concurrentie met benzine-auto's aan te kunnen.
;-)
Hans's avatar
| #188418 | 27-09-2012 23:53 | sigmund
In een woensdag gepresenteerd onderzoek concludeert Rijkswaterstaat dat het mogelijk moet zijn om in 2015 een kwart van zijn voertuigenvloot elektrisch te laten rijden. Met name de besparing zou interessant zijn: de energiekosten van elektrische auto's zouden in de praktijk de helft lager zijn dan bij een moderne benzineauto.


Dat onderzoek is de basis voor de kop van het artikel, waar ook instaat, dat elektrisch rijden nog duurder is dan op benzine, wegens de aanschaf. Jij draait dat om de een of andere reden om.

de financiële kosten van elektrisch rijden vallen mee.
Maar het energieverbruik van de gemiddelde elektrische auto ligt hoger.


Hoe kom je daar dan bij?

Maar dit artikel is een propaganda-opzetje om ons aan de elektrische auto te krijgen, voordat die zuinig genoeg is om de concurrentie met benzine-auto's aan te kunnen


Dus ze liegen, dat elektrisch rijden zuiniger is én ze liegen dat elektrisch rijden duurder is en dat allemaal om ons aan het elektrisch rijden te krijgen?

Mooie slogan:

Elektrisch rijden is ondanks de lage energiekosten
nog relatief duur, vooral voor particulieren. Dit is
voornamelijk te wijten aan de hoge aanschafprijs


Ik weet dat je het goed bedoeld, maar volgens mij staat je pessimisme je objectiviteit wel eens in de weg ;)
sigmund's avatar
| #188423 | 28-09-2012 03:08 | Make_over
Tesla heeft een drie x grotere radius. En zal ook veel duurder zijn. De aircar die Ecoernie aanwijst is uitermate licht gewicht door slim ontwerp. De waterstofauto rijdt 1:3000 in tests.
De wereld zal wemelen van de voertuigen. Maar hoe redden we de natuur?
Make_over's avatar
| #188440 | 28-09-2012 09:37 | Hans
de financiële kosten van elektrisch rijden vallen mee.
Maar het energieverbruik van de gemiddelde elektrische auto ligt hoger.


Hoe kom je daar dan bij?

Gewoon rekenen. Ik kijk naar het aantal kilojoules dat verbruikt wordt en niet naar het aantal euro's.
Factoren van belang:
- Elektrische auto's zijn zwaarder door de enorme accu's die ze meezeulen.
- Bij het opwekken van elektriciteit uit gas (of steenkool of aardolie) gaat heel veel energie verloren in de vorm van restwarmte
- elektromotoren zijn effeciënter dan benzinemotoren.

Tom Murphy maakte wat berekeningen en kwam tot de slotsom dat elektrisch rijden netto minder efficiënt is dan rijden op benzine.
In de toekomst worden elektrische auto's door verbeteringen en lichtere accu's waarschijnlijk wel efficiënter. Lagere snelheid en minder luxe in de auto helpen ook.

BTW: ik ben niet pessimistisch. We kunnen heel goed zonder auto's, ik red me al 40 jaar prima zonder.
Het lijkt me erg veel gedoe om miljoenen elektrische auto's te maken. Als jij dat wilt doen in opdracht van de auto-industrie... ga je gang. Ik ga liever een lange wandeling maken dan in een auto zitten.
Hans's avatar
| #188554 | 30-09-2012 20:46 | sigmund
Dan heb je niet goed gerekend. Want als je claimt, dat de financiele kosten van elektrisch rijden wel meevallen, dan heb je het helemaal niet over joule, maar over euro's. In het artikel staat heel duidelijk,dat elektrisch rijden duuder is en de financiele kosten dus helemaal niet mee, maar tegenvallen.

En je hebt zelf helemaal geen berekening gemaakt, je bedenkt redenen, waarom dat zo zou kunnen zijn. En je noemt dan iemand, die
Murphy maakte wat berekeningen


Dit onderzoek is uitgevoerd met hoogwaardig materiaal gedurende een groot aantal daadwerkelijk gereden kilometers met bestaande auto's. Aangezien datzelfde onderzoek stelt, dat elektrisch rijden duurder is, kan het nooit propaganda zijn, om mensen tot elektrisch rijden te verleiden. Bovendien worden er nog meerdere nadelen genoemd.

En omdat jij prima zonder autorijden kan, kunnen 'we' dat ook? Jij wil er blijkbaar al 40 jaar per se niet aan, maar daarin sta je redelijk alleen. In opdracht van de auto- industrie? De autoindustrie zijn aanbieders, de vragers zijn de consument. En die kopen maar wat graag auto's, want auto's zijn een meer dan geweldig transportmiddel, waarmee je ook nog heel leuk kunt reizen. Dus ook al zouden 'we' zonder kunnen, 'we' willen dat vooralsnog helemaal niet. Dat er tijdens een crisis of bij stijgende kosten minder wordt gereden, is dan ook gniet zo zeer een vrijwillge keuze, maar een financiële noodzaak.

Wat jij altijd een hoop gedoe noemt, is voor een ander zijn baan en werk. En ook dat kan heel leuk, zinvol en broodnodig zijn, maar misschien ben jij wel zo iemand, die zich 40 jaar prima redt zonder leuk werk. Who needs it, right?

Zelf zit ik veel liever in de auto om ergens heen te gaan om mijn persoonlijke grenzen te verleggen, dan dat ik met een kudde met een dom hesje met een nummertje erop een stuk zo ongezond mogelijk hard proberen te rennen, te puffen en te rochelen, voor een nep medaille en een bosje bloemen. Ik doe het overigens al mijn hele leven zonder en dat gaat meer dan prima. Gelukkig zijn we niet allemaal hetzelfde...
sigmund's avatar
| #188555 | 30-09-2012 21:14 | sigmund
Gewoon rekenen. Ik kijk naar het aantal kilojoules dat verbruikt wordt


En die kilojoules, die helemaal gratis worden gewonnen, die tellen niet? Een elektromotor heeft het voordeel, dat hij de mogelijkheid heeft om zich helemaal gratis op te laden tijdens het rijden d.m.v. het gebruik van remenergie. Daar keek je ook al overheen toen je de treinen minder hard wilde laten rijden. De totale efficiency van hybride en elektrische motoren kan door die herwinning uiteindelijk volgens mijn 'berekening' uiteindelijk (veel) efficienter zijn.
sigmund's avatar
| #188556 | 30-09-2012 21:25 | Hans
Persoonlijk heb ik meer vertrouwen in een onafhankelijk wetenschapper als Tom Murphy dan in een onderzoekje van TNO dat compleet afhankelijk is van subsidie en medewerking van de industrie. Wiens brood men eet, wiens woord men spreekt.
En nogmaals: de cijfers ontbreken in het TNO-onderzoek.

De meeste consumenten zitten er niet op te wachten om zich in de schulden te steken voor een voertuig dat ze eigenlijk niet nodig hebben. Als de auto-industrie zou stoppen met reclame maken, dan zouden de verkopen nog sneller teruglopen.
De cijfers geven mij gelijk.

De populariteit van het zelf bewegen stijgt net zo hard als de populariteit van de auto daalt.
Hans's avatar
| #188557 | 30-09-2012 21:29 | Hans
De totale efficiency van hybride en elektrische motoren kan door die herwinning uiteindelijk volgens mijn 'berekening' uiteindelijk (veel) efficienter zijn.


Kun je die berekening in de vorm van een blogje op zaplog verschijnen.

Lees het artikel van Tom Murphy nu eens. Hij kijkt naar de hoeveelheid energie, die een elektrische auto netto verbruikt (hoe vaak moet de accu opgeladen worden). Er is dus al rekening gehouden met het 'terugwinnen' van energie !!!
Hans's avatar
| #188560 | 01-10-2012 00:27 | sigmund
De totale efficiency van hybride en elektrische motoren kan door die herwinning uiteindelijk volgens mijn 'berekening' uiteindelijk (veel) efficienter zijn.


Lees het artikel van Tom Murphy nu eens.

Heb ik gedaan.


Kun je die berekening in de vorm van een blogje op zaplog verschijnen.

Lees het artikel van Tom Murphy nu eens.

How do electric cars or other electric/hybrids stack up?
All are much better deals than gasoline cars deliver, primarily because the electrical drive system is far more efficient than the typical 20% gasoline engine.


wo-thirds of our electricity comes from fossil fuel plants, typically converting 35% of the fossil fuel thermal energy into electricity. Only 90% of this makes it through the transmission system, on average


Obviously, if your power comes from hydroelectric, solar, wind, or even nuclear, you don’t have the same concerns.


Essent opent grootste en duurzaamste gasgestookte centrale Nederland

De centrale behoort nu tot de meest efficiënte en schone centrales van Europa


[quote]electric cars are less polluting[/quote]

Heb jij dat rapport van TNO wel gelezen?

Elektrische auto’s stoten geen uitlaatgassen uit en
maken geen motorlawaai. Ze maken de leefomgeving
prettiger
en zijn veel schoner dan conventionele
benzineauto’s.


Vind ik zelf wel lekker tijdens een wandelingetje. Een beetje rust, stilte en frisse lucht in de natuur.

233 duizend kilometer
Een jaar lang hebben Rijkswaterstaat en TNO 24 elektrische en twee plug-in hybride auto’s van verschillende merken gevolgd bij hun dagelijkse ritten. (-) Samen legden de deelnemende auto’s meer dan 233 duizend kilometer met elektrische aandrijving af. Tijdens de proef werden inzet en energiegebruik van de deelnemende voertuigen voortdurend gemonitord.


Hoe goed is elektrisch rijden voor het milieu?

Is elektrisch rijden wel zo goed voor het milieu als energie
niet van duurzame energiebronnen komt? Dit is een veel
gestelde vraag als het om elektrisch rijden gaat. Het
antwoord daarop is een onomwonden ja. Het blijkt
duidelijk dat er sprake is van een echt milieuvoordeel
(minder giftige uitstoot) en ook een echt klimaatvoordeel
(minder broeikasgasemissies) wanneer een conventioneel
voertuig wordt ingewisseld voor een vergelijkbaar voertuig
dat op de huidige Nederlandse stroom rijdt. En dit wordt natuurlijk nog beter naar mate elektrische auto’s meer
stroom krijgen uit duurzame energiebronnen.


Een elektrisch voertuig gaat bovendien veel efficiënter om met energie dan een conventionele benzineauto. Dat levert
een netto voordeel op, zelfs als de energie uit centrales
komt met een relatief laag rendement (minder dan 50
procent). Daarnaast zijn experimenten met elektrisch rijden
ook an sich van groot belang: ze leveren wezenlijke kennis
die kan bijdragen aan de overgang naar zuinige auto’s die
rijden op duurzame energie
.
sigmund's avatar
| #188561 | 01-10-2012 00:29 | sigmund
Hardlopen neemt in populariteit toe. Dit blijkt uit een enquête van marktonderzoeksbureau WPG Research onder ruim 700 deelnemers van een hardloopevenement.

Lol. Een paar jaar geleden struikelende ik met mijn hond vaak over de trossen nordic walkers, die in hordes door het park schuifelden. Gelukkig is die hype weer voorbij. Het zal de reclame geweest zijn...

Hardlopen is veel meer een sociale happening aan het worden. Waar voorheen nog veel individueel werd getraind, geeft 59 procent van de respondenten aan momenteel samen te lopen, zoals bij atletiekvereniging, in een loopgroepje of met vrienden, kennis, collega's en/ of familie.


De cijfers geven mij gelijk.

Er is een crisis aan de gang en er worden dus in Europa minder auto's verkocht. Niet zo zeer, omdat mensen niet zouden willen, maar omdat ze in Europa zuinig aan (moeten) doen.

een voertuig dat ze eigenlijk niet nodig hebben.

Een voertuig, dat jij al veertig jaar niet nodig hebt. De gemiddelde wereldburger denkt daar heel anders over. De cijfers geven mij gelijk:

How many cars are produced in the world every year?
In 2012, for the first time in history, over 60 million cars passenger cars will be produced in a single year (or 165,000 new cars produced every day).

After a 9% decline in 2009 (due to the 2008 global financial crisis), global car production immediately jumped back the following year with a 22% increase in 2010, to then consolidate at the current 3% yearly growth rate.

Car sales in Taiwan hit record monthly high for 2012 in July

Brazil Auto Sales Hit Record; Forecast of 2012 Growth Returns

"We reached a fantastic record, showing that by reducing the tax burden, the consumer market reacts," said Fenabrave President Flavio Meneghetti. "Our expectation for coming months is for very good sales, though not as strong as in August."
sigmund's avatar
| #188563 | 01-10-2012 01:31 | sigmund
Dat rapport heeft ook nog heel veel kritiek op de auto. Zo is hij nog te duur om in te rijden, wegens de aanschafprijs. De actieradius is veel kleiner, dan de fabrikanten hadden opgegeven. En zijn er nog te weinig oplaadpunten.

En dat moet dan propaganda zijn? Geen consument in Nederland haalt het in zijn bol om zo'n ding te kopen na het lezen van dit rapport!

In 2009 heeft E.ON Benelux een onderzoek uitgevoerd onder consumenten naar de aanschaf van een elektrische auto. Uit de resultaten bleek dat de hoge aanschafprijs, de lange oplaadtijd en het kleine aantal oplaadpunten voorlopig belangrijke redenen zijn om toch te kiezen voor een diesel- of benzineauto.


E.ON ook bezig met het ontwikkelen van slimme tariefstructuren, zodat auto’s met name worden geladen op momenten dat de elektriciteitsprijs laag is.


"Ook vindt veel onderzoek plaats naar de mogelijkheden om in de toekomst de accu van een elektrische auto te gebruiken om elektriciteit op te slaan die bijvoorbeeld met windmolens is opgewekt. Daarnaast worden innovatieve technieken getest, zoals snelladers waarmee in 10-30 minuten de accu van de auto volledig kan worden opgeladen.”


Er is gelukkig nog lang geen sprake van peak innovatie.
sigmund's avatar
aanmelden / inloggen