Door hakkietakkie, Op vri 7 maa 2014 13:49, 6 reacties, citaat / intro / linkdump

Erdogans werkelijkheid

Erdogan & Co. houden er hun eigen werkelijkheid op na. Een die niet gebaseerd is op objectieve waarneming, maar op ideologie
(en waarom hij FB en Youtube wil afsluiten, HT)

Telefoongesprekken afluisteren is de nationale sport van Turkije aan het worden. Volgelingen van imam Fethullah Gülen zullen zeker de landstitel gaan pakken. Onlangs werd bij justitie een document gevonden over hun afluisterpraktijken bij duizenden Turken, waaronder premier Erdogan en president Gül.

De bestrijding van een 'Selam' gedoopte terroristische organisatie was het argument voor het afluisteren. Had nog nooit iemand van gehoord. Toch klonk het bekend, want...
Annotaties:
| #212153 | 07-03-2014 23:44 | DOS.
Goed artikel. Turken zijn een vreemd volk kan ik je vertellen (als Turk).
1) Ze zijn vaak zeer ideologisch (links / rechts / religieus / atheïst)
2) Ze zijn vaak zeer standvastig in hun mening, ook al wordt het tegendeel bewezen.
3) Ze zijn vaak ondankbaar, heeft relatie met punt 1, leg ik later uit.

Ik kijk redelijk objectief naar de zaken en zie de goede en slechte kanten van alle stromingen. Naast de genoemde reden van populariteit van Erdogan, heeft Erdogan in 10 jaar meer in Turkije geïnvesteerd dan er de afgelopen 50 jaren door alle regeringen ervoor was gedaan. Probleem is dat dit met geleend geld en rente is gedaan. Alle Turken zien deze investeringen overal in het land en zien een munt die vroeger 100-150% inflatie per jaar kende, welke nu veel stabieler is (alhoewel er laatst 20% van de waarde afging toen de Fed de QE verminderde en er speculatief geld uit alle emerging markets weg werd getrokken). Turken zien dat er nu sociale voorzieningen worden getroffen voor de minima, waar deze vroeger omkwamen van de honger.

Turken worden echter liever keihard genaaid door iemand die "hun man" is qua ideologie, dan dat ze collectief worden geholpen door iemand die qua ideologie niet "van hun" is. Zo is het land jarenlang tot op het bot beroofd door allerlei "seculiere" partijen, maar worden "de seculieren" liever tot op het bot beroofd door iemand van hun partij, dan dat er vooruitgang wordt geboekt door iemand van een ander kamp. Daarom zijn Turken ondankbare mensen (3). Ze zijn standvastig in hun ideologie (2) en alles wat niet door iemand van hun ideologie wordt uitgevoerd vinden ze bij voorbaat al klote.

Hollanders zijn daar veel reëler in, als we hier zien dat beleid van partij ABC de economie doet aantrekken, dan worden wij pro ABC. In Turkije blijven ze altijd anti ABC, maakt niet uit wat ABC bereikt, wij zijn immers pro DEF.

Ik ben zelf tegen Erdogan, omdat hij de religie misbruikt en zich voordoet als religieus leider, dat is hij niet. Massaal rente introduceren in het land (vroeger kon je voor een huis sparen, nu heeft iedereen een hypotheek) en de VS helpen om Irak binnen te vallen is zwaar onislamitisch. Hoewel hij sommige dingen verbetert, breekt hij andere dingen ook weer keihard af. Zo zijn er meer dingen op hem aan merken, maar de alternatieven van Erdogan zijn in mijn visie net zo slecht of misschien zelfs nog slechter. Ook in Turkije moet men kiezen tussen kwaad en kwaad, goed zit er niet tussen.
DOS.'s avatar
| #212162 | 08-03-2014 10:01 | net wakker geworden
@DOS:

Kun jij als Turk ons eens vertellen over de 'Young Turks', oftewel de Dönmeh Turken? Het schijnt dat Kemal zo iemand was. De 'Young Turks' zouden ook de genocide op de Armeniërs hebben gepleegd. En hoe moeten wij de zusjes Albyrak zien? Zijn die nou werkelijk opgeleid door de CIA/MOSSAD?
| #212164 | 08-03-2014 10:48 | Tayelrand
Natuurlijk is Erdogan corrupt; laat mij een (Turks) politicus zien die dat niet is.

Wat deze ruzie een stuk interesanter maakt is dat Erdogan nu afgeserveerd is door zijn vroegere beschermheren in Washington en dat hij van plan lijkt om strijdend ten onder te gaan. In dat proces zou er nog wel eens veel meer naar buiten kunnen komen.

En Erdogan's lot? Misschien balingschap in een tropisch paradijs met en goedgevulde bankrekening. Maar uiteindelijk zou een aanslag wel eens de enige manier kunnen blijken te zijn om hem stil te krijgen.
Tayelrand's avatar
| #212166 | 08-03-2014 12:12 | DOS.
@net wakker geworden

De "Young Turks" is een beweging die tijdens het Osmaanse rijk ontstond. Het Osmaanse rijk was gebaseerd op de Islam, waarbij je etnische afkomst er niet toe deed. De "Young Turks" dachten echter dat de toenmalige superioriteit van het rijk kwam door het Turkse ras. Zij wilden van de sharia af en wilden een systeem gebaseerd op nationalisme. Kemal (bijnaam Ataturk) is inderdaad een van hun.

Armeense genocide
Deze wordt overal ontkend, maar deze heeft WEL plaatsgevonden. Ik heb het verhaal van een opa van een vriend gehoord, die erbij is geweest. Het is als volgt gegaan:

Op een gegeven moment was het duidelijk dat het rijk in de terminale fase zat, op vele fronten werden er oorlogen uitgevochten. De moslims uit het oosten van Turkije, verschillende soorten mensen, werden massaal naar de fronten in het westen geroepen. De Armeniërs uit het oosten dachten dat de soldaten nooit zouden terugkeren en hebben bij het afwezig zijn van de soldaten, massaal de vrouwen verkracht en kinderen (vooral jongens) en ouderen doodgemaakt, ze dachten dat ze toch niets te vrezen hadden.

Toen de soldaten echter terugkwamen en dit tafereel tegenkwamen (je vrouw is verkracht, enkele kinderen en je ouders zijn dood) hebben ze wraak genomen door de helft over de kling te jagen en de andere helft te deporteren. Dit is geen overheidsactie geweest, maar de overheid heeft wel gewoon een oogje dichtgeknepen, of misschien zelfs meegewerkt.

Er is dus wel een genocide geweest, deze hoeft niet ontkend te worden. Mensen moeten alleen ook de aanleiding weten.

De man van wie ik dit verhaal heb geeft toe dat het niet goed is wat er gebeurd is, maar vraagt mij: "Zou jij niet hetzelfde als ons gedaan hebben ?" Iedereen die zich in de genoemde situatie kan inleven zal antwoorden met "ja".
DOS.'s avatar
| #212172 | 08-03-2014 16:00 | ouwe knar
dat Erdogan nu afgeserveerd is door zijn vroegere beschermheren in Washington en dat hij van plan lijkt om strijdend ten onder te gaan
oeps, waar heb ik dat meer gehoord....
ouwe knar's avatar
| #212179 | 08-03-2014 19:10 | Ageesoes
Wat een onzin Artikel,

Vraag aan de Molukkers wat ze van de Koningshuis vinden,
Ageesoes's avatar
aanmelden / inloggen