Door community (initieel Appie), Op din 16 sep 2014 20:51, 5 reacties, nieuws

EU Burgerinitiatief tegen TTIP afgewezen, Alliantie kondigt verzet aan

De Stop-TTIP Alliantie, de initatiefnemer van het Europese Burgerinitiatief (European Citizen Iniative, ECI) tegen de internationale handelsverdagen TTIP en CETA, heeft vandaag haar verzet uitgesproken tegen de beslissing van de Europese Commissie het ECI te blokkeren.


Contactpersoon van het ECI, welke nu bijna 230 organisaties uit 21 EU-landen vertegenwoordigt, Micheal Efler verklaart:

Nu begint de strijd pas echt. De afwijzing van het ECI bevestigt alleen maar de strategie van de Commissie om burgers en parlementen uit te sluiten van de TTIP en CETA onderhandelingen. In plaats van aandacht te schenken aan burgers, zijn het alleen lobbyisten waar naar geluisterd wordt.


In de motivering voor de afwijzing stelt de Europese Commissie dat het mandaat voor het onderhandelen van TTIP en CETA geen rechtshandeling is maar een voorbereidende handeling tussen EU-instituties, en dat het daarom niet aanvechtbaar is middels een burgerinitiatief.

Efler:
De zienswijze van de Commissie dat alleen handelingen met een effect op externe partijen een ECI toestaan is duidelijk een juridische fout. Het onderhandelingsmandaat van de Commissie is een officieel besluit van de Raad en daarom een juridische handeling. Als de juridische zienswijze van de Commissie enige substantie had, dan zou dit in gewone taal betekenen dat de Europese bevolking is uitgesloten van deelname in welke internationale overeenkomst dan ook – wat even beangstigend als schandalig is.


Bovendien stelt de Commissie dat het geen negatieve ratificatievoorstellen kan doen en daarom niet kan voldoen aan de eis van het ECI om geen CETA en TTIP onderhandelingen te doen.

Efler:
Dit zou betekenen dat burgers internationale onderhandelingen die de Commissie doet alleen kunnen ondersteunen, maar ze niet kunnen bekritiseren,


Voorafgaand aan de officiele indiening van het EBI, heeft de Stop-TTIP Alliantie juridisch advies gevraagd. Gebaseerd op de aanbevelingen hierin, is de Alliantie nu aan het overwegen om juridisch actie te ondernemen tegen het besluit van de Commissie, inclusief middels het Europese Hof.

Efler:
In plaats van in te gaan op de zorgen van de bevolking aangaande het handelsbeleid, heeft de Commissie gezond debat gewijgerd, Van het gezichtspunt van een burger, lijkt dit erg veel op een heerszuchtige handeling die mensen door heel Europa vervreemd. Het is koren op de molen van de Eurosceptici.

Tegen deze achtergrond roept de Alliantie de nieuwe president van de Commissie, Jean-Claude Juncker, op om dit anti-democratische besluit te hestellen en om zijn belofte van democratie en transparantie waar te maken. Blijkbaar is de Commissie bang voor dit ECI, dat het potentieel heeft om het meest succesvolle burgerinitiatief tot nu toe te worden.

Als de bureaucratie in Brussel denkt dat dit is hoe het burgerprotesten tegen TTIP en CETA kan stoppen, dan zit ze ernaast. We zullen niet toestaan dat de Commissie onze handen bindt.


De rechtvaardiging van de EU Commissie voor de afwijzing.

Juridisch advies door Prof. Dr. Bernhard Kempen.

Contact: Media Team Stop TTIP, press@stop-ttip.org,
Tel.: 0049 (0)30 420 823 79, Mobile: +49 178/816 3017

Meer contactgegevens:
Roland Süß, attac Germany, suess@attac.de , +49 175/2725 893
Karl Bär, Environmental Institute Munich, kb@umweltinstitut.org, +49 176/100 94 126 Maritta Strasser, campact, strasser@campact.de, +49 170/7310897
Ernst-Christoph Stolper, Friends of the Earth Germany, ec.stolper@t-online.de, +49 172/290 3751


Onderstaand filmpje over de mogelijke gevolgen in, bijvoorbeeld UK.

Annotaties:
| #219728 | 17-09-2014 09:47 | Atlas
Hoe meer verzet georganiseerd wordt, hoe meer de EU onderhandelaars in de handen hebben om zelf voorwaarden te stellen. Goeie zaak, want de lobbyisten die nu aan de tafel zitten - daar moeten we het niet van hebben. Op de barricaden:)
| #219736 | 17-09-2014 11:09 | Ness
Het is een oud en afgezaagd verhaal maar het kan niet vaak genoeg herhaald worden: politici zijn aangesteld om de belangen van de bevolking te behartigen. Niet van specifieke groepen binnen die bevolking, en zeker niet van de groep grootgraaiers, de allerrijksten. Want die zien de bui al hangen: als er geen oorlog - lees schuldcreatie - ontstaat, dan moeten zij op den duur hun verlies nemen. En dat verlies is heel groot.

De rest van de maatschappij echter draait gewoon door. Dat een of andere speculant 3 miljard moet inleveren zal geen effect hebben op direkte economie, dwz die van voedsel, water en reparaties. Mensen hebben geen last van instortende banken. Alleen aasgieren hebben daar last van. En hun poedeltjes, de politici, die de oorspronkelijke deal helemaal uit het oog verloren zijn: een overdracht van autoriteit van individu naar overheid OP VOORWAARDE dat die autoriteit niet misbruikt wordt. U dient te dienen, niet te heersen.
Ness's avatar
| #219745 | 17-09-2014 13:23 | Atlas
Klopt. Politici die geen belangen dienen, zijn er weinig. Helaas. Waar zijn de staatsmannen / vrouwen die een oprechte agenda hadden...
| #219746 | 17-09-2014 15:15 | spaceman
@Atlas

Waar zijn de staatsmannen / vrouwen die een oprechte agenda hadden...


Die worden doodgeschoten.
spaceman's avatar
| #219772 | 17-09-2014 21:00 | Atlas
of omgekocht, of raken verwikkeld in een schandaal met een schoonmaakster (oid), of knallen tegen de vangrail, of piep - hartwip, ga zo maar door...
aanmelden / inloggen