Door community (initieel Antares), Op vri 8 jul 2016 09:09, 2 reacties,    

EU - Canada: Geen CETA zonder nationale ratificatieHoewel het de bedoeling was dat het handelsverdrag achter gesloten deuren en buiten de democratie om zou worden ingevoerd lijkt Brexit de deur te hebben opengezet voor een roep om meer soevereiniteit.

Het plan om het zogenaamde vrijhandelsverdrag CETA (Comprehensive Economic and Trade Agreement) zonder de instemming van nationale parlementen te ondertekenen leed onverwacht een belangrijke tegenslag. Zowel Frankrijk en Duitsland als veel ander EU-landen laten, zoals het er nu naar uitziet, de beslissing over het vergaande verdrag niet uitluitend over aan de Europese Commisie.

Zonder instemming door nationale parlementen zouden slechts de EU-commissie en het EU-parlement nodig zijn geweest om het verdrag goed te keuren. Alleen indien alle landen vóór zullen stemmen kan het verdrag tussen de EU en Canada alsnog worden ondertekend.

Roemenië, dat ondanks de deal van de VISA-overeenkomst uitgesloten zal blijven, had al eerder gedreigd zich tegen de overeenkomst te zullen verzetten.

De beslissing is een gevoelige klap in het gezicht van EU-commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en EU-parlementsvoorzitter Martin Schulz.

Bron: Brussels' 'hallucination' Europe REVOLT as Juncker pushes Canada deal WITHOUT consultation
Annotaties:
| #252810 | 08-07-2016 11:22 | Donkerdoorn
Zo, nu het naar de Tweede Kamer gaat, kunnen we referendum organiseren.

Zijn er al partijen bezig?
Donkerdoorn's avatar
| #252846 | 08-07-2016 23:21 | Ness
http://www.zerohedge.com/news/2016-07-06/incredibly-stupid-juncker-opens-pandoras-box <-- artikel gaat nogal diep. Maar geeft toch een ander beeld van dit CETA gedonder - en Juncker.
Ness's avatar
aanmelden / inloggen