Door community (initieel Best Well), Op don 21 dec 2017 13:58, 6 reacties, nieuws

EU gaat cash geld en kostbaarheden burgers in beslag nemenBrussel wil Bitcoin mogelijk al volgend jaar gaan verbieden - Saxo Bank: ‘Rusland en China veroorzaken in 2018 Bitcoin-Apocalyps, waarna munt naar $ 1000,- zakt’Aan de Bitcoin hype komt mogelijk al in de periode 2018-2019 een einde, als het handelen in de munt in zowel de EU, China als Rusland verboden wordt. (Afbeelding: Antana, Flickr. CC BY-SA 2.0).

Brussel is mordicus tegen grenscontroles daar waar het op immigranten aankomt, maar werpt tegelijkertijd steeds hogere blokkades op voor het verplaatsen van contant geld en andere waardevolle goederen. De EU heeft inmiddels in alle stilte een verordening uitgevaardigd waarmee de ondergrens van € 10.000,- wordt opgeheven, zogenaamd om de ‘misdaad’ te bestrijden. Dat betekent dat ook een onschuldige vakantieganger die met € 1000,- op zak en een duur horloge om zijn pols zelfs bij de geringste verdenking bij de grens staande kan worden gehouden, waarna alles in beslag mag worden genomen.


Media schrijven nauwelijks iets over deze ‘contanten verordening’, Brussels nieuwste stap naar een totalitaire controle maatschappij. Die houdt concreet in dat de limiet van € 10.000,- cash die zonder aangeven over de grens mag worden meegenomen, deels wordt opgeheven. Van wie op dit moment een hoger bedrag met zich meeneemt zonder dit de douane te melden, kan reeds alles worden geconfisqueerd.

Duur horloge, ‘crimineel’ uiterlijk? Dan bent u de klos

Theoretisch kan nu volkomen willekeurig een bedrag van slechts € 1000,- worden afgepakt. Een ondergrens wordt niet meer genoemd. Naast contant geld vallen namelijk ook goudstukken, zilver of andere waardevolle goederen zoals diamanten of een duur horloge onder de nieuwe regels. Alles telt mee om aan de grens van € 10.000,- te komen. Is dat het geval, dan bent u alles kwijt.

Gezien de ervaringen met andere zogenaamde ‘anti witwas’ maatregelen zullen ook mensen met net geen € 1000,- op zak al in de problemen kunnen komen. Alles wat daarvoor nodig is, is een douanier die vindt dat u er ‘crimineel uitziet’, en de indruk heeft dat u misschien de belastingen heeft ontdoken.

Ook per post opsturen verboden

In de nieuwe verordening is ook bepaald dat de reiziger de garantie moet geven dat hij zijn contant geld niet op een andere manier naar het buitenland brengt. Hoe dat in de praktijk moet gaan, is onduidelijk. Het per post laten opsturen van bankbiljetten is in ieder geval niet langer toegestaan, vermoedelijk omdat Brussel bang is dat mensen massaal miljoenen euro’s in pakketjes gaan (ver)stoppen.

Verbod en Bitcoin-crash

Een analist merkt op dat het geen wonder is dat Bitcoin de afgelopen tijd record na record breekt. Ook daar lijkt echter mogelijk al volgend jaar een einde aan te komen, want de EU overweegt om deze zogenaamde crypto-valuta te gaan verbieden (1). Overigens zijn China en Rusland bezig vergelijkbare maatregelen te treffen.

De Saxo Bank, bekend geworden vanwege heftige voorspellingen die ieder jaar in december worden gedaan, verwacht dat Bitcoin volgend jaar naar $ 60.000,- stijgt, en een totale markt kapitalisatie van meer dan $ 1 biljoen bereikt. Daarna zullen Rusland en China de digitale munt gezamenlijk aanvallen, waardoor er een enorme crash komt, en Bitcoin in 2019 nog maar $ 1000,- waard zal zijn.

Een jaar geleden voorspelde de Saxo Bank correct dat Bitcoin dit jaar in waarde zou exploderen. De verwachte ‘verdriedubbeling’ van de $ 700,- die de cryptovaluta toen waard was, werd in realiteit zelfs een explosie van 1900%.

China heeft inmiddels een gedeeltelijk verbod op Bitcoin ingevoerd nadat het land erachter kwam dat op deze wijze enorme sommen geld het land uit werden gesluisd. Het Russische ministerie van Financiën wil dat Bitcoin en andere vormen van digitaal geld illegaal worden verklaard, omdat deze alle tekenen van een financieel piramidespel dragen, wat verboden is in Rusland. Het kopen van Bitcoins wordt overigens niet strafbaar gemaakt.
Annotaties:
| #261534 | 21-12-2017 18:16 | Nico de Geit
Weer een lekker paniekverhaal. Als je ergens wordt aangetroffen met kostbaarheden dan moet je natuurlijk wel kunnen verklaren hoe je eraan komt.

Ik volg een Canadees op Youtube, en als hij geld uit de geldautomaat haalt en in een envelop stopt, stopt hij daar het opnamebewijs bij in.

Dure spullen zonder aankoopbewijs zou als verdacht aangemerkt kunnen worden. Niet zo heel raar natuurlijk. Hier liep laatst iemand met vier gestapelde tuinstoelen op straat. Dan kan hij wel beweren dat die stoelen van hem zijn, maar misschien mist iemand anders zijn stoelen, en heeft die ander wél een aankoopbewijs.
Nico de Geit's avatar
⊕ | #261534 | 21-12-2017 18:16 | Nico de Geit

Het voorbeeld van je Canadees is natuurlijk helemaal niet zo gek.
Voor kostbaarheden deed ik dat al de aankoopbonnen bewaren, maar voor cash geld nog niet. is echt iets om te overwegen, alhoewel ik nooit zoveel cash in huis heb.Maar in tijden van nood?
Ik vraag ook altijd zeer consequent een kassabon zodat ik in andere winkels bewijs heb van mijn ingevoerde aankopen.

De bitcoin heb ik altijd als een beleggers munt gezien. teveel afhankelijk van een onvoorspelbare koers en heeft niets te maken met een betaalsysteem waaraan je een salaris kan hangen. Dan kan je de ene maand een hele bakkerij kopen en de andere maand nog geen brood.
Johan Alphons (Independent, spaceship Earth)'s avatar
| #261537 | 22-12-2017 14:46 | Escogido
Regulering van de bitcoin is niet zo'n probleem. De regulering in Japan heeft ervoor gezorgd dat de munt meer geaccepteerd en geintegreerd is in het financieel verkeer van burgers en bedrijven.

Dit bespreken op de G20 zal nooit een universeel en waterdicht beleid opleveren en er zullen altijdl anden zijn die in het gat springen of niet in staat zijn om een regulering praktisch uit te voeren.

De EU heeft vorige week enkele regels opgesteld en wie zich daaraan wilt ontrekken maakt gebruik van exchanges en andere voorzieningen buiten de EU.

Ecuador heeft nu al een paar jaar een eigen coin, de BTE, en de overige verboden. Die BTE is daar impopulair en de overige crypto's floreren als nooit tevoren.
Escogido's avatar
| #261543 | 23-12-2017 09:15 | Nico de Geit
I’m trying to sell some of my Bitcoin, and the whole process is so terrible, it’s almost hilarious.


https://twitter.com/TedOnPrivacy/status/940588631709896704
Nico de Geit's avatar
| #261544 | 23-12-2017 11:31 | Best Well
Net als met aandelen is het snel kunnen uitstappen minstens zo belangrijk als het juiste instapmoment.
De kleine belegger wordt hiermee vaak de das omgedaan door de verkoop op cruciale momenten te blokkeren.
Best Well's avatar
aanmelden / inloggen