Door Appie, Op vri 21 sep 2012 18:29, 6 reacties,    

EU gaat studie kankerverwekkend gentech-mais beoordelen


De Franse onderzoeker en auteur van de woensdag gepubliceerde studie over de grote gezondheidsrisico’s van gentech mais en Roundup in ratten heeft gisteren ladingen kritiek over zich heen gekregen over de gebruikte statistische methodes. Hij verdedigt zich met het feit dat het onderzoek de meest gedetailleerde is welke op dit moment überhaupt is uitgevoerd.

Gilles-Eric Séralini (Universiteit of Caen) en collega’s verklaarden afgelopen woensdag in de inmiddels beruchte studie dat ratten die levenslang gevoerd werden met Monsanto’s gentech mais (NK 603) en, in grote volumes gebruikte, herbicide Roundup gigantische kankergezwellen ontwikkelen, meerdere organen beschadigen en vroegtijdig sterven.

Experts, welke niet deelnamen aan de studie zijn sceptisch en vergeleken de gebruikte statistische methoden met ongebruikelijk.

Tijdens een persconferentie gisteren reageert en verdedigt Séralini de peer-reviewed studie, welke gepubliceerd werd in het journaal Food and Chemical Toxicology.

Séralini: de studie is geëvalueerd in wereld’s beste voedselgiftigheids journaal en het onderzoek nam meer tijd in beslag dan de negatieve reacties van de zogenaamde experts binnen 24 uur, deze mensen hebben de studie geeneens gelezen laat staan begrepen.

Ik wacht op de kritiek van wetenschappers die gepubliceerd hebben in wetenschappelijke tijdschriften op de effecten van gentech, pesticiden op de gezondheid. Met deze mensen kan ik een eerlijke discussie voeren, met lobbyisten is dit onmogelijk.

Ook opvallend is de snelle reactie van de EU Commissie, de voedselwaakhond EFSA heeft al de opdracht ontvangen om de studie te gaan controleren en rapporteren.

Frederick Vincent (EU-Commission Health) verklaart, zie ook filmpje, EFSA krijgt het mandaat om de studie te verifiëren. Hierbij worden de onderzoeksomstandigheden, zeg maar de wijze waarop de dieren werden behandeld, beoordeeld. Er wordt verwacht dat de EFSA aan het einde van dit jaar met een rapport komt.

In 2003 publiceerde de EFSA een risicobeoordeling over de gentech mais NK 603, NK603 is resistent tegen de herbicide glyfosaat oftewel Roundup. De EFSA concludeerde dat de gentech mais net zo veilig is als niet gentech mais. Hierop gaf de EU haar kwaliteitsstempel, er is niets aan het handje.

Volgens Séralini berust de goedkeuring van het wetenschappelijke materiaal op methodes die bij de nauwkeurigheid van zijn studie niet eens in de schaduw staan.

De risicobeoordeling van de EU over gentech voedsel vindt plaats op basis van zeer beroerde wetenschappelijke methodes. Het is de eerste studie die de lange termijn effecten beoordeeld, deze zijn veel schadelijker dan gedacht, al is het in een albinorat. Séralini gaat verder: mensen die de goedkeuring gaven voor de gentech mais zijn verantwoordelijk en schuldig. Een lange termijn beoordeling kan men niet samenvatten in 90 dagen.

Annotaties:
| #188098 | 21-09-2012 18:47 | Patman
Dat is het immuunsysteem van big industry en hun gesponsorde wetenschap dat meteen in actie komt :)

De EU is de uitvoerende tak van de industrielobby, dus de uitkomst laat zich raden...
Patman's avatar
| #188099 | 21-09-2012 19:03 | Appie
De EU is de uitvoerende tak van de industrielobby, dus de uitkomst laat zich raden...


Helaas en zolang mensen blijven geloven zal men geen verschillen zien. Maar gelukkig is de EU verdeeld en groeit de twijfel en dankzij internet komt stront sneller bovendrijven :)
Appie's avatar
| #188100 | 21-09-2012 22:17 | Axeman
Ik zit ook niet te wachten op die gentech zooi die ik voor geen haar betrouw noch noodzakelijk acht. Maar ben toch een sceptisch artikel tegengekomen dat ik voor de objectiviteit maar ge-annoteerd heb.
| #188103 | 21-09-2012 22:46 | sigmund
Thanks Axeman, voor de aanvulling.

Ook ik ben geen voorstander van gentechzooi, maar uit het oogpunt van objectiviteit kan ik niet anders dan concluderen, dat veel van de kritiek op het artikel volkomen terecht is.
sigmund's avatar
| #188107 | 22-09-2012 08:11 | Appie
@ Axeman, bedankt voor de aanvulling.

Als er de komende tijd iets in het nieuws komt over dit onderzoek zal het geplaatst worden.

Trouwens wat ik begrijp uit de studie is dat bij de controlegroep 20% van de dieren kanker en andere afwijkingen ontwikkelden. Bij het geannoteerde artikel wordt beweerd dat 72% standaard kanker ontwikkeld. Dit percentage is vergelijkbaar met de kankerontwikkeling bij de groep die gentech werd gevoerd.

Wordt vervolgd!
Appie's avatar
| #188482 | 28-09-2012 21:30 | Appie
Update!

De discussie begint interessante vormen aan te nemen:

Meanwhile, the European Food Safety Authority is asking Gilles-Eric Séralini and colleagues at the University of Caen, who did the research, for detailed data not presented in the publication so it can evaluate the finding.

Whether the request is met remains to be seen, as Séralini has said the EFSA cannot evaluate the study due to a conflict of interest, having declared the maize safe.


Bron

Het lijkt een Coutinho-achtig verhaal te worden.
Appie's avatar
aanmelden / inloggen