Door Antagonizer, Op din 3 nov 2009 01:07, 4 reacties,    

EU klimaatsubsidies: wapen tegen ontwikkelingslanden?

De EU heeft ingestemd met extra klimaatsubsidies om ontwikkelingslanden te helpen hun emissie-eisen te behalen. Het gaat over een bedrag van bijna 150 miljard dollar per annum dat nodig is tegen het jaar 2020, echter de contributie die ieder EU-land moet bijdragen is op vrijwillige basis (insert hoongelach). Men verwacht dat de EU tussen de $32 en $74mld gaat ophoesten en het wordt dus interessant om te zien of Nederland weer het beste jongetje van de klas wil zijn.

De verwachting van Asad Rehman, het internationale hoofd Klimaat van Friends of the Earth, is dat het leeuwendeel van het geld door de ontwikkelingslanden zelf opgehoest zal worden. Hij verwacht dat slechts tussen de $2 en $15mld door de EU bijgedragen zal worden, al dan niet door middel van klimaatswaps en carbon offsets. De ontwikkelingslanden - die het minst uitstoten van alle landen - zullen dus het meeste betalen. Ook is er geen enkele duidelijkheid over de resultaten die behaald moeten worden en hoe deze aanpakverder gefinancierd gaat worden.

En zo is er weer een nieuw hoofdstuk in de klimaathoax aangebroken. De hele hoax rondom CO2 is bedoeld om meer belastingen te heffen, Peak Oil te verhullen en - misschien wel het belangrijkste van alles - de industriële groei van ontwikkelingslanden af te remmen. Echte industriële groei gaat nu eenmaal gepaard met meer uitstoot en door de uitstoot af te remmen remt men de groei van de ontwikkelingslanden. Aangezien de dollar niet meer de alleenheerser is, de economische macht van de VS wankelt en de ontwikkelingslanden zich steeds meer zelfstandig ontplooien, moet de CO2-knuppel ervoor zorgen dat de hegemonie van de Oude Wereld in stand blijft.
Annotaties:
| #80583 | 03-11-2009 08:09 | marianne
Zie het artikel op theflucase.com

Has anyone read the Copenhagen agreement?
| #80603 | 03-11-2009 15:06 | Lammertime
Nee, maar dat zou ik eigenlijk binnenkort wel een keer moeten gaan doen.
| #80640 | 03-11-2009 21:08 | Gaza Terrorstate (ongeregistreerd) toon reactie
| #80759 | 04-11-2009 20:33 | ffloor
Pardon? Is het klimaat veranderd? De winter 2009 breekt nú al stevige records en de olieprijzen navenant.
http://www.peakoil.nl/2009/11/02/olie-en-vn-klimaat-top/
http://www.peakoil.nl/2008/02/22/onverklaarbaar-koude-winter-tart-opwarming/#more-1913

Maar de grootste hamvraag blijft waarom er in 1963 maar 4 kolenmijnen in de brand stonden die gezamelijk goed waren voor 65% van alle CO2-emissie in de lucht - en er momenteel zo'n 6 keer zoveel kolenmijnen in de brand staan met - naar verhouding dan - ook ongeveer dezelfde CO2-emissie: 68% van het totaal.
Je zou zo zeggen: als 57% van alle elektriciteit uit heffingen bestaat dan is dit toch een mooi potje om daar al die kolenbranden mee te blussen. Toch?

Het Utrechtse Universiteitsblad schrijft:
Op veel plekken in de wereld gaan jaarlijks miljoenen ton steenkool verloren door hardnekkige branden in steenkoollagen die vaak decennia blijven smeulen. Dat leidt niet alleen tot verlies van steenkool maar ook tot onnodige CO2-uitstoot. Een Utrechtse promovendus houdt de branden in de gaten bv. in een mijn in Pennsylvania woedt al sinds 1962 onafgebroken een brand.
Oorzaak kan een bosbrand of een blikseminslag zijn maar in ondergrondse steenkoollagen zijn vaak ook spontane ontbrandingen. Dat gebeurt wanneer de themperatuur van de kolen door de opname van zuurstof stijgt tot boven de 230°C.
Naast het verlies van steenkool vormt ook de uitstoot van broeikasgassen met name CO2 een probleem.
Al sinds de jaren '60 wordt gebruik gemaakt van satellieten om steenkoolbranden op te sporen en in de gaten te houden.

Om de brandhaarden in kaart te brengen zijn modellen ontwikkeld die uit IR-metingen van de atmosfeer afleiden waar in een bepaald gebied ondergrondse steenkoolbranden woeden maar tot nu toe werd in die modellen echter niet gekeken naar een verhoogde concentratie CO2.

De Indiase onderzoeker Prasun Kumar Gangopadhyay ontwikkelde de afgelopen 4 jaar op basis van onderzoek in India en China 2 methoden om zowel de terreingesteldheid, alsook de chemische samenstelling van de atmosfeer beter in
modellen onder te brengen. Daardoor wordt het niet alleen mogelijk om tot op 30 mtr nauwkeurig aan te geven waar in een brandgebied CO2-emissies plaatsvinden maar kan nu ook beter worden voorspeld hoe de brand zich in de loop van tijd zich zal verplaatsen.
Gangopadhyay, die in 2008 in Utrecht op zijn onderzoek promoveerde verwacht dat het dankzij gevoeliger meetinstrumenten in combinatie met verbeterde modellen mogelijk zal worden om vroegtijdiger in te grijpen en daardoor zowel milieuschade als veiligheidsrisico's en economische schade te voorkomen. (EH) (overgenomen uit UU-Blad, 12-06-'08 pag.12,2e kolom. http://www.ublad.uu.nl
aanmelden / inloggen