Door community (initieel Patman), Op zat 4 jul 2009 08:51, 3 reacties, nieuws

EU legt derivaten aan banden

De Europese Commissie wil strengere regels voor de handel in derivaten, beleggingsproducten die hun waarde ontlenen aan een ander goed, zoals aandelen en olie. Europees Commissaris Charlie McCreevy (Interne Markt) heeft daartoe vrijdag voorstellen gepubliceerd.

Derivaten worden vaak gebruikt voor risicovolle speculaties. De complexe producten speelden een belangrijke rol bij het ontstaan van de financiële crisis vorig jaar. McCreevy wil dat de derivaten minder ondoorzichtig worden, zodat de risico's duidelijk in beeld komen.

Onderling

Derivaten, waaronder kredietverzekeringen ('credit default swaps'), waren oorspronkelijk vooral bedoeld om risico's te spreiden, maar raakten sinds de jaren '90 van de vorige eeuw steeds meer in trek als middel om winst mee te maken. Ze worden vaak 'over the counter' verhandeld, wat wil zeggen dat er geen openbare beurs aan te pas komt en twee partijen onderling zaken doen. Hierdoor ontrekken zij zich aan toezichthouders en is er een complex web van onderlinge financiële afspraken ontstaan.

Daarbij is er maar een klein aantal banken die het leeuwendeel van de markt beheersen. Wereldwijd vertegenwoordigen alle uitstaande derivaten volgens de Bank for International Settlements (BIS) eind 2008 nog altijd een waarde 429 biljoen euro.

Centrale partij

Om de stabiliteit van het financiële stelsel te vergroten, stelt McGreevy voor derivaten door een centrale partij ('central counter-party') te laten verhandelen en beheren. Daarnaast wil McGreevy standaardcontracten invoeren die vervolgens op een aandelenbeurs kunnen worden verhandeld.

Om de kennis en transparantie van derivaten te vergroten moet verder alle informatie over het aantal derivaten en hun omvang op een plek bewaard worden. Voor kredietverzekeringen bestaat er al zo'n database die hiervoor als basis kan dienen, stelt de eurocommissaris. Vanaf 31 juli zullen alle kredietverzekeringen in Europa via een centrale tussenpersoon verhandeld worden.

In de VS stelde minister van Financiën Timothy Geithner al eerder voor om derivaten beter te reguleren en transparanter te maken. Door de handel op elektronische platforms in plaats van via de telefoon te laten plaatsvinden ontstaat er niet alleen meer duidelijkheid over prijsvorming, maar wordt het systeem ook efficiënter en uiteindelijk goedkoper voor de deelnemers, aldus Geithner.
Annotaties:
| #69977 | 04-07-2009 09:34 | zanussi
Grappig hoe het establishment zich tot het uiterste inspant om die weddenschappen/gokhandel in de vorm van derivaten/credit default swaps/ collaterated debt obligations, als waarde te zien.
Terwijl het dat dus absoluut niet is.
Die 429 biljoen euro zijn een verzinsel, een brainfart van een hebberige bankier, zo lang er geen hond is die wil investeren in dat soort derivaten. En momenteel is er dus geen hond die die zooi wil hebben. Ze moeten die zooi gewoon afschrijven. Maar dat willen ze niet want ze blijven maar hopen op de jackpot. Vandaar dat dit soort berichtjes over de waarde van die windhandel maar blijven verschijnen.
zanussi's avatar
| #69994 | 04-07-2009 17:32 | Supermario
Ze proberen de bende nu al de aandelenmarkt op te krijgen lees ik.
Supermario's avatar
| #70029 | 05-07-2009 03:07 | Crest
Stoppen met deze onzin
Crest's avatar
aanmelden / inloggen