Door Appie, Op don 10 mei 2012 19:30, 3 reacties,    

EU, planten en dieren zijn niet patenteerbaar


Het EU Parlement heeft op 2 mei een resolutie aangenomen waarbij het European Patent Office (EPO) en de EU comissie verplicht worden om het Europese recht te respecteren: conventionele planten en dieren (voor gentech gelden dus andere regeltjes) mogen niet gepatenteerd worden.

Martin Häusling (EU parlementariër van de Grünen): de toegang tot het genetische materiaal van planten en dieren mag niet geblokkeerd worden door een klein aantal multinationals. Fokkers en boeren dienen de vrijheid te bezitten om gebruik te maken van de genetische bronnen.

Het EU Parlement reageerde met haar beslissing op een toenemend aantal conflicten die door het toekennen van patenten zijn ontstaan. De patenten waren niet alleen geldig voor genetische gemodificeerde organismen (GMO) maar ook voor de conventionele fok en veredelingsmethoden van planten en dieren. In het Europese Recht is opgenomen dat het patenteren van biologische processen verboden is.

Daarnaast drongen de leden van het EU Parlement bij de EU comissie erop aan om eindelijk eens keer een afspraak na te komen, er dienen jaarlijks rapporten te verschijnen over de patentbeoordeling en de uitwerkingen van deze op de samenleving. Ook dient het EPO onder een democratische controle te komen staan en de uitspraken van het Europese Gerechtshof op te volgen.

Begin mei heeft het EPO een patent op de dierfokkerij ongeldig verklaard. In het patent (EP 1257168) werd een procedure voor geslachtsbepaling en spermacellen als een uitvinding gepresenteerd. Dochterfirma XY van Inguran vroeg het octrooi aan.

Ondanks het EU verbod op het patenteren van conventionele veredeling en fokkerij van planten en dieren werd het octrooi toch toegekend. De Grünen in het EU Parlement en Greenpeace vochten de toekenning aan. Op 3 mei trok de bezwaren comissie van het EPO het patent om technische redenen in. De critici zijn van mening dat het niet eens toegekend had mogen worden.

De NGO “No Patents On seeds” roept de EU lidstaten, het EU Parlement en de EU Comissie op om principieel patenten op planten en dieren te veroordelen. Deze patenten zijn niet alleen schadelijk voor de boeren maar ook voor de consumenten.

Resolutie EU Parlement (Duits)
Annotaties:
| #180066 | 10-05-2012 21:02 | flavius
@Appie

Maak dat Monsanto maar eens wijs.
| #180070 | 10-05-2012 21:11 | Appie
In Nepal heeft Monsatan toch de deksel op de neus gekregen:

Apparently there was a riot-and it stopped Monsanto in Nepal!


Bron

We staan niet alleen, eens kijken wat democratie werkelijk waard is.
Appie's avatar
| #180126 | 11-05-2012 09:26 | wingload
Fijn nieuws! Ik ga het vieren met een stukje chocola ofzo.
wingload's avatar
aanmelden / inloggen