Door community (initieel democraatus), Op zon 25 maa 2012 21:25, 1 reacties,    

EU schuldencrisis - and the beat goes on


De Griekse cirkel is rond. In 2010 vloog de Griekse rente voor het eerst boven de 5%, een rentestand die (met een grote openstaande schuld) meestal als point-of-no-return wordt gezien. Daarna ging het snel bergafwaarts met de Griekse schuld en haasten politici zich om [s]hun banken[/s] Griekenland te hulp te snellen met noodkredieten.

Voor de Nederlandse Staat begon dit zwarte gat op 11 april 2010 met deelname voor €1,8 miljard in een krediet aan Griekenland van € 30 miljard. Begin mei 2010 stemde de Tweede Kamer in met deelname aan extra leningen aan Griekenland van totaal €110 miljard. Weder om €5 miljard door het putje. Een paar dagen was daar het EU reddingsfonds van €500 miljard en €250 miljard van het IMF. Zonder dit pakket was 'de wereld vergaan'. Ook weer zo'n €26 miljard voor Nederlandse rekening in het verhikel dat later bekend wordt als het EFSF en over zou gaan in het ESM. Degenen met verstand hadden allang door dat dit schuldgeld door het putje zou gaan.

In juli 2011, koud een jaar later, komt er nog eens €109 miljard bij van de EU/IMF als tweede steunpakket. Zwarte gaten hebben altijd honger. De ECB begint schrotpapieren van Europese landen aan te schaffen om de markten te ondersteunen. Per 16 september 2011 bleek dat al €212 miljard te zijn. Het kan niet op. In oktober 2011 wordt het EFSF aangepast om (indirecte) steun aan banken mogelijk te maken alsook het opkopen van schrotpapier-staatsobligaties.

Met zoveel geld kon het natuurlijk niet anders dan slechter gaan met de markt. De ECB vond het nodig om in december 2011 €489 miljard aan banken te leen aan te bieden (de LTRO). Schuldgeld dat vervolgens weer door banken in recordbedragen bij de ECB werd gestald. Het systeem blijkt openlijk kaputt, ook als in februari 2012 een 2e LTRO met €530 miljard hetzelfde effect geeft. Dode banken lenen massaal geld om het vervolgens weer bij de ECB te parkeren.

Nog even en er is al 10% van de totale geldhoeveelheid van de EU bijgemaakt 'uit het niets' met een druk op de knop. En dan is slechts 1 klein EU-land 'geschocked'. Waar zijn de wetten die dit verbieden? Waar gaat het eindigen?

Begin maart was het dan zover: Griekenland wisselde een groot deel van haar schrotpapier-staatsobligaties in voor andere schrotpapieren. De nieuwe schrotpapieren werden direct verhandeld met een grote discount, zoveel vertrouwen heeft de markt in deze 'reddingsoperatie'. Politici gaven naderhand al snel toe dat wellicht zelfs een 3e (!!) steunpakket nodig gaat blijken. Waarachtig een zwart gat.

Vanuit het perspectief van politici is de actie perfect uitgevoerd. Op kosten van iemand anders uitstel gekocht en de crisis verergert. De Grieken zijn hier niet mee geholpen. De gewone Griek ziet geen rooie cent van de extra leningen. Het geld gaat via een kasrondje direct naar crediteuren (banken). In feite zijn private schuldeisers (banken) zonder zekerheden uitgebailed met inwisseling van hun schulden voor gezekerde schulden gedekt door de belastingbetaler. De ECB en de Europese Investeringsbank blijken zich namelijk een status van senior crediteur te hebben aangemeten. Immers, wetten gelden hier niet.

De bailout is daarmee een schoolvoorbeeld van wederom een verlies in plaats van Griekeland te laten defaulten en de markt de rotzooi efficiënt op laten ruimen. Andere landen zoals Spanje en Portugal hebben prima gezien hoe het loont om Brussel de middelvinger te geven. In Spanje werd openlijk tegen Brussel gezegd dat haar tekort over 2012 net even wat hoger zou zijn dan geëist. Een teken dat Spanje, dat veel groter is dan Griekenland, het spel hard gaat spelen.

Ofwel, Griekenland dat na de 'reddinsoperatie' nog steeds niet is gered maar met meer (!) schuld uit de reddingsoperatie kwam dan daarvoor, Spanje en Portugal die binnenkort een rondje Grieks gaan doen en Italië dat daarna al klaar staat. Het mag duidelijk worden dat het zwarte gat nog steeds honger heeft.

Dat heeft Duitsland ook in de gaten. Die schijnen een fonds tot leven te hebben gewekt, het SOFFIN, dat voor €400 miljard schrotpapieren kan opkopen als het nodig is en voor €80 miljard Duitse banken kan herkapitaliseren. Ofwel, Duitsland heeft haar exit uit de euro al voorbereid. Het is niet of, maar slechts wachten bij welk bedrag aan bailout schuldgeld voor zwarte gaten de nationale publieke opinie dusdanig is verzuurd, dat het opbreken van de EU lonend wordt voor politici.

Nederland met haar slaafse politici gaat de belastingbetaler met een MEGA-zeperd opzadelen. Ter herinnering, alleen de PVV, Partij voor de Dieren, ChristenUnie en SP waren tegen het ESM (mocht je stemmen nog zinvol achten).
Aan de AAA-rating van Nederland wordt inmiddels gemorreld. De Griekse cirkel heeft laten zien hoe snel het vervolgens kan gaan
Annotaties:
| #177185 | 26-03-2012 21:43 | Olympia
Global Debt Crisis

The greatest private fraud of human history.
Who are the great fraudsters who are becoming the murderers of the human kind? How does the economy "illness" threaten Democracy and the freedom of people?

http://eamb-ydrohoos.blogspot.com/2012/01/global-debt-crisis.html
---------------------------------
By knowing what happened in indebted Greece, where loan sharks created “bubbles” and the current inhuman debt, one can understand the inhuman plan in total ...understand where this plan started just to bring all states at the same end ...understand how this type of plans are established...

Authored by PANAGIOTIS TRAIANOU
aanmelden / inloggen