Door community (initieel Antares), Op zat 19 mei 2018 08:20, 2 reacties,    

EU verdedigt deal met IranEen wet uit 1996 zal mogelijk worden ingezet om Europese bedrijven te verbieden zich iets van Amerikaanse sancties, die het verbieden om zaken te doen met Iran, aan te trekken. Dit zou hen eveneens verbieden zich iets aan te trekken van buitenlandse rechterlijke uitspraken als deze de Europese bedrijven er alsnog toe zouden dwingen de sancties na te leven. De Europese Unie voelt zich ertoe genoodzaakt om het Europese bedrijfsleven te beschermen en Europese leiders hebben aangegeven zich hier gezamenlijk voor in te zetten.

Het naleven van de Amerikaanse sancties zou onder andere betekenen dat Siemens en Total, zoals zij al hebben aangegeven, ertoe zouden besluiten om Iran te verlaten. Wat Total betreft is bekend dat China klaarstaat om de handel met Iran over te nemen. De Europese maatregel zou dit moeten voorkomen.

Het is onbekend hoe effectief de maatregel in de praktijk zal zijn. De wet is nog niet eerder toegepast. De macht van de Verenigde Staten over het internationale betalingsverkeer maakt het resultaat hoogst onzeker. Ook is de wet in de huidige vorm ongeschikt en kan alleen worden aangepast met politieke steun vanuit alle lidstaten.

Toch lijken de Europese landen hiermee de eerste aarzelende stapjes op weg naar zelfbestuur en een eigen buitenlands beleid te zetten. Europa zal meer mogelijkheden moeten ontwikkelen om buiten de Verenigde Staten om in de financiële wereld actief te kunnen zijn.
Annotaties:
Een positief begin van een onafhankelijk Europa. Ik heb gelezen dat de euro het betaalmiddel dan gaat worden.
Waarschijnlijk zullen de sancties naar Rusland dan ook stoppen die Italie bv. slopen. Betrekkingen zullen dan ook beter worden.

Met een vriend als Amerika, kun je nog beter je grootste vijand aan je boezem drukken.
Johan Alphons (Independent, spaceship Earth)'s avatar
Hoe kon ik het zo vanmorgen raden over Italië? Ik kreeg deze RT nieuwsbrief om 18.10 uur
https://www.rt.com/news/427093-italy-russia-sanctions-lift/?utm_source=Newsletter&utm_medium=Email&utm_campaign=Email
Johan Alphons (Independent, spaceship Earth)'s avatar
aanmelden / inloggen