Door community (initieel Hans), Op zon 28 aug 2011 11:39, 2 reacties,    

Europa, het continent zonder grondstoffenDe Industriële revolutie begon in Europa. In de 19e een 20 eeuw heeft Europa in hoog tempo de Europese grondstoffen verbruikt. Steenkool, aardolie, aardgas, ijzererts, tin en uranium.

Op awesomeinfographics.com verscheen vorige week een wereldkaart met de verdeling van belangrijke grondstoffen.
De British Geological Survey heeft de kaart gemaakt.
Men heeft de grootste producenten op een rijtje gezet voor grondstoffen als olie, steenkool, uranium, graan, mais, soja, rubber, katoen en rijst.Op het origineel kun je inzoomen. En als je inzoomt op Europa zie je dat er geen enkel Europees land een top-4-producent is van een belangrijke grondstof. De 730 miljoen Europeanen (11% van de wereldbevolking) zijn voor voedsel en grondstoffen afhankelijk van de rest van de wereld.Europa heeft nog wel grondstoffen, maar dat zijn de moeizaam winbare restanten van de oorspronkelijke voorraden. De beperkte produktie van grondstoffen, fossiele brandstoffen en voedsel binnen Europa zal een onoverkoombare limiet opleggen aan de economische groei en bevolkingstoename in Europa.
Annotaties:
| #154500 | 28-08-2011 16:51 | Mack
Ik begrijp je punt maar die kaart klopt niet echt. Brazilië niet genoemd als rubberleverancier, Thailand niet genoemd als rijstleverancier, Venezuela niet genoemd als olieleverancier.
| #154515 | 28-08-2011 17:58 | Hans
@Mack: er zitten meer foutjes in. Zo heeft Nepal ontzettend veel zoet water (sneeuw in de Himalaya, moessonregen). Venezuela heeft hele grote oliereserves, maar komt qua produktie slechts op de 11e plaats.
Hans's avatar
aanmelden / inloggen