Door Appie, Op don 12 apr 2012 18:59, 4 reacties,    

Europese landbouwgrond sterk vervuild met antibiotica


Vorig jaar heeft men de landbouwgronden in de EU onderzocht op antibiotica verontreiniging. De studie is eind vorig jaar gepubliceerd in het journaal Science of The Total Environment. Antibiotica wordt in de bio-industrie in grote volumes ingezet en komt, bij het uitrijden van de drijfmest uit de stallen, op de velden.

De onderzoekers hebben de landbouwgronden van Europa opgedeeld in kleine vierkantjes van 100 km2 (10 x 10 km). Vervolgens werd de bodemverontreiniging met antibiotica berekend. De sterkte van de vervuiling is niet alleen bepaald uit de hoeveelheid maar ook de uit de soort antibiotica . Sommige zijn moeilijk afbreekbaar en vormen hierom een grotere bedreiging.

Bij de studie werden er 12 soorten antibiotica onderzocht welke als voedseladditieven aan het veevoer voor varkens en koeien worden toegevoegd. Uit de studie blijkt dat naast Nederland de bodem in België, Ierland, Denemarken, Duitsland en Groot Brittanië het sterkst verontreinigd zijn. In Bulgarije, Griekenland en Zweden is de vervuiling stukken lager.

De EU, vertegewoordigd door Science for Environment Policy, heeft op 29 maart de samenvatting van de de studie via een persmededeling openbaar gemaakt.

Hieronder een presentatie van de studie.

Annotaties:
10-08-2013 16:27 | pizzeria breda
Europese landbouwgrond sterk vervuild met antibiotica #zaplog
| #178107 | 12-04-2012 19:30 | Appie
Antibiotica resistenite was trouwens hot news vandaag.

In een grot heeft men op een plaats waar nog geen mens is geweest 100 bacterien gevonden die resistent zijn tegen meerdere soorten antibiotica.

Bron
Appie's avatar
| #178168 | 13-04-2012 19:55 | ffloor
Heb onderste 'Bron' eens bekeken @Appie, maar dat groene, is dat soms een kopermijn? En dát zal maar weinig bacillen overleven - alleen de aller/allersterkste pitbullbacil en dat verklaart volgens mij zijn extreme extra-terresterial.

Ik moge er in dit verband op wijzen dat schapen niet kunnen grazen op grasland dat in het verleden met koperhoudende varkensmest was bemest geweest, alsook dat schapenhouders op aanvraag een speciale watermeter krijgen waar nog geen stukje koper inzit: dit omdat wegens de verdelging van bacteriën door koper: een schaap het kleinste stukje koper in de waterleiding niet overleeft door darmverstopping.

Bovendien vind ik de EU-studie maar eenzijdig omdat de anti-babypil en medicijnen in het afvalwater van provinciale rioolzuiveringen (de zg. "slijtersziekte" onder rundvee 15 kM rond een zuivering) en ook de nitraten uit kunstmest een veel grotere bedreiging zijn voor het welzijn van mens en dier dan veilig verklaarde voedselpenicillineadditieven dan ook.
En wat óók ontbreekt is dat kunstmest nog een flink gehalte aan uranium en van uranium afgeleide isotopen bevat.

Op dit moment heeft Nederland het hóógste aantal kankergevallen in de hele wereld - en dát wordt door experts niet voor niets aan de mestinjecteur toegeschreven omdat met die in Duitsland zwaar verboden dingen: niet alleen alle vogelnesten maar ook alle bodemleven en humus wordt verbrand door de alkalische gier: het "zuur?"-verhaal stond zelfs als hoofdkop voorop de Telegraaf dat dit ding daar de oorzaak van was.
| #178189 | 13-04-2012 21:56 | Appie
@ ffloor, bedankt voor je reactie, je hebt gelijk het artikeltje beschrijft maar een probleempje van de werkelijke crisis.
Appie's avatar
| #178213 | 14-04-2012 08:59 | Gareth
Voor vervuilde grond plante men Cannabis...

Superreiniger..: nitraten... zware metalen... polycyclische aromaten... restanten van medicijnen...

Bron...?
Mail me maar of bel me... ik sta gewoon in de telefoongids...
aanmelden / inloggen