Door community (initieel P.uncia), Op zat 13 nov 2010 15:03, 0 reacties, nieuws

Europese Unie onderzoekt orgaanhandelBuitenlanders werden in 2008 naar Kosovo gelokt met de belofte dat ze geld zouden krijgen voor het afstaan van organen.

EU-aanklager Jonathan Ratel heeft zeven verdachten genoemd in een onderzoek naar een internationaal orgaanhandelnetwerk. In de aanklacht stelt Ratel dat de ‘georganiseerde criminele beweging' mensen naar Kosovo overbracht met als doel ‘de verwijdering van menselijke organen om die naar anderen te transplanteren'.

Uit onderzoek bleek dat in 2008 ongeveer twintig buitenlanders ‘zijn geronseld met valse beloftes over betalingen'. ‘Deze slachtoffers werden in andere landen geronseld en daarna onder het mom van betaling voor de verwijdering van hun nieren naar Pristina vervoerd', verklaarde Ratel. De slachtoffers werd tot 14.500 euro beloofd, terwijl de ontvangers tot honderdduizend euro moesten betalen. De slachtoffers kwamen uit Moldavië, Kazachstan, Rusland en Turkije en leefden ‘in extreme armoede of hadden acute financiële problemen'.

Vijf Kosovaren, onder wie een voormalig topambtenaar van het ministerie van Volksgezondheid, zijn aangeklaagd. Geen van hen zit in voorarrest. Twee buitenlanders, de Turkse arts Yusuf Sonmez en een Israëliër, worden nog gezocht door Interpol.

De leider van de bende zou de Kosovaarse arts Lutfi Dervishi zijn. Dervishi woonde volgens de aanklacht in 2006 een medische conferentie bij in Istanbul en vroeg daar naar iemand die orgaantransplantaties kon uitvoeren. Zes maanden later werd hij gecontacteerd door Sonmez. Die wordt onder meer in Turkije gezocht voor illegale organenhandel. Dervishi en Sonmez voerden de operaties uit in het privé-ziekenhuis ‘Medicus' in Pristina, dat werd beheerd door Dervishi's zoon.

De zaak kwam in 2008 aan het rollen toen een ziek ogende Turk op de luchthaven van Pristina een vliegtuig naar Turkije wilde nemen. Hij zei aan de politie dat hij een nier had afgestaan in een privé-kliniek. De politie viel binnen in het Medicus-ziekenhuis en vonden daar een Israëliër die net een operatie had ondergaan. De kliniek werd daarna gesloten.

In Kosovo ondersteunt de EU de rechtshandhaving met de missie Eulex.
Annotaties:
aanmelden / inloggen