Door Paul2, Op vri 11 nov 2011 12:16, 2 reacties, citaat / intro / linkdump

Euro.Wanneer valt het kwartje?


Oververhitte EU-toppen, Frans-Duitse een-tweetjes, bodemloze noodfondsen, financiële markten die nergens blij mee zijn. De tijd van oeverloos praten om de Europese crisis op te lossen, is voorbij. Think outside the box.


Duitsland dumpt de euro
Hoezo moet Griekenland uit de eurozone en terug naar de drachme? Portugal weer aan de escudo, Ierland terug naar de Punt Yernagh (Ierse pond), Italië aan de lire? Die ondenkbare scenario’s, met mogelijk een harde kern-eurozone van oude en wie weet nieuwe stabiele landen als Polen? De Amerikaanse Nobelprijswinnaar voor de economie (2001) Joseph Stiglitz heeft een veel beter idee: laat Duitsland...
Annotaties:
| #167497 | 11-11-2011 19:42 | sigmund
Slovenië ziet rente boven 7 procent stijgen vrijdag 11 november 2011,

De rente op 10-jarige Sloveense staatsobligaties is vrijdag opgelopen tot 7 procent. Minister van Financiën Franc Krizanic haastte zich te zeggen dat het land geen financieringsproblemen heeft. Volgens een bestuurder van de centrale bank is de stijging deels te wijten aan de crisis in buurland Italië.

Experts gaan er in de regel van uit dat een rendementsniveau op staatspapier boven de 6 procent op de lange termijn onhoudbaar is voor landen waarvan de economie traag groeit. Een niveau boven de 7 procent geldt als kritiek. Eerder moesten Griekenland, Ierland en Portugal aankloppen bij de EU voor hulp toen zij de rente zo hoog zagen oplopen.
sigmund's avatar
| #167510 | 12-11-2011 00:07 | democraatus
Op het moment dat iets officieel wordt ontkend door de politiek, weet je dat het waar is. Ook het deel van Slovenië in de noodfondsen kunnen de resterende landen zelf extra bijpassen. Who's next?

Inmiddels kruipt de schrot ook al in Franse staatspapieren. De Endgame gaat sneller dan ik dacht.
democraatus's avatar
aanmelden / inloggen