Door community (initieel Best Well), Op vri 8 apr 2016 19:47, 0 reacties, nieuws

‘Formele blokkade EU-lidmaatschap kan Oekraïneverdrag redden’

Hoe de vrienden van de EU het verdrag onder een nieuwe naam gaan bekrachtigen:Een zogenaamde unilaterale verklaring over het blokkeren van een Oekraïens EU-lidmaatschap kan heronderhandelingen over het associatieverdrag met het land overbodig maken. Dat zegt Jaap de Hoop Scheffer, voormalig secretaris generaal van de NAVO en oud-minister van Buitenlandse Zaken, tegen BNR.
Wellicht moet in zo'n verklaring ook nog een paragraaf worden opgenomen over militaire samenwerking, al is dat volgens De Hoop Scheffer vooral symbolisch. "Wat daarover staat is redelijk onschuldig. Maar het gaf reuring, omdat ook dat werd voorgesteld alsof de EU samen met Oekraïne Rusland en Poetin zou gaan aanvallen. Je kunt je voorstellen dat je op die terreinen enkele punten in het politieke deel kunnen worden vastgelegd in een unilaterale eenzijdige verklaring."

Middenpartijen
De Hoop Scheffers eigen CDA heeft flinke steken laten vallen in de opmaat naar het referendum, meent de oud-minister. "Er is door een aantal partijen minder gedaan dan ik voor mogelijk had gehouden, ook door mijn eigen partij. De middenpartijen in Europa laten zo het debat veel te veel over aan de flanken als je kijkt naar de vraagstukken die internationaal spelen. Maar de oplossingen komen nooit van de flanken, die moeten in het midden gemaakt worden. Ik roep de partijen in Nederland en elders op om dat debat aan te gaan."


kortom:
koop alvast een goede puntige hooivork................................
Annotaties:
aanmelden / inloggen