Door community (initieel Witte Haai), Op woe 1 feb 2012 20:30, 0 reacties, nieuws

‘Foxconn bouwt vijf nieuwe fabrieken in Brazilië’

Interessante ontwikkeling in de globale verdeling van het fabriceren van consumer electronics. Zoals bekend is China al jaren een land met een enorme economische groei afgezien van een kleine daling de afgelopen jaren.


Dit heeft echter ook als gevolg dat werknemers in China meer gaan eisen in de vorm van sociale verzekeringen en hogere lonen. Stijgende kosten in landen waar doorgaans 'goedkoop' wordt geproduceerd heeft meestal als gevolg dat fabrikanten op zoek gaan naar andere landen om hun spullen te laten fabriceren. Kijk maar naar Philips, dat regelmatig hun productielijnen verschuift van China naar Polen, Hongarije en wellicht ook nog andere omringende landen.

Foxconn, de vaste fabrikant van Apple's iPhone en iPad, is bezig om een vijftal fabrieken op te zetten in Brazilie. En daar zien we meteen een patroon en gelijkenis met China, want ook de Brazilaanse overheid is zeer coulant met belastingen en vrijstellingen voor buitenlandse ondernemingen die in dat land willen produceren. De komst van een dergelijke grootheid betwkent immers een boost voor de lokale werkgelegenheid.

We zijn benieuwd of Apple hierin uniek is of dat Samsung binnenkort ook aankondigt dat ze gaan produceren in Zuid-Amerika.
Annotaties:
aanmelden / inloggen