Door community (initieel Appie), Op maa 4 apr 2016 19:25, 2 reacties, nieuws

Frankrijk kiest voor strenge aanpak van dunne plastic tasjes


Een jaar gelden heeft de Europese Unie de lidstaten verplicht om maatregelen te nemen, zodat het gemiddeld gebruik van flinterdunne plastic jasjes per jaar niet boven de 80 per persoon uitkomt. In Nederland geldt daarom vanaf begin 2016 een verbod op het gratis verstrekken van plastic tasjes. Dunne tasjes mogen nog wel in de groenteafdelingen van supermarkten en op markten gebruikt worden. Frankrijk kiest voor een veel strengere aanpak.

Per 1 juli 2016 zijn in Frankrijk alle single use plastic tassen met een dikte van minder dan 50 micron verboden, ongeacht hun omvang en ongeacht of je ervoor moet betalen. Consumenten moeten herbruikbare plastic tassen (dikker dan 50 micron) gaan gebruiken of tassen van een ander materiaal. Per 1 januari volgend jaar worden bovendien alle plastic wegwerpverpakkingen (zoals voor groente, fruit en kaas) verboden tot dezelfde dikte van 50 micron. Eerder waren de supermarkten er in Frankrijk al toe overgegaan om de tasjes niet meer gratis aan te bieden.

De Europese richtlijn heeft ook bepalingen omtrent zogeheten bioplastics. Er moet een norm ontwikkeld worden voor verpakkingen die voor thuiscompostering geschikt zijn. Bioplastics die afbreken onder invloed van zuurstof (oxo degradable plastics) noemt de Europese Commissie geen oplossing voor zwerfafval.

De nieuwe Franse wet stelt in navolging van deze Europese richtlijn eveneens eisen aan bioplastics. Zo moeten die in de toekomst ook thuis composteerbaar zijn (vertering binnen 6 maanden bij een temperatuur van 26 graden) en is oxo degradable geen oplossing.

Wat ontbreekt in de Franse wet is een norm voor de afbreekbaarheid van bioplastics in water. Wanneer bioplastics in het water terecht komen en daar niet afbreken, is het gebruik ervan helaas geen oplossing voor de plastic soep.
Annotaties:
| #249810 | 05-04-2016 07:48 | Argwaan
Of je gooit alles wat je kwijt wilt (dus niet alleen plastic) in een afvalbak.
Argwaan's avatar
| #249817 | 05-04-2016 13:06 | jantjeuitnederland
Mij benieuwen, van de zomer ga ik weer eens naar Frankrijk op vakantie. De Fransen zijn met hun voedsel veel secuurder dan de Nederlanders merk ik altijd als ik daar ben.
Waar blijkt dat dan uit, vragen jullie meteen?
Betere kwaliteit.
jantjeuitnederland's avatar
aanmelden / inloggen