Door Appie, Op zon 3 jul 2011 12:19, 3 reacties,    

Frankrijk verbiedt schadelijke gaswinningsmethode ‘fracking’


Franse senatoren stemden op 30 juni voor het verbod voor het winnen van schaliegas oftewel fracking. Hiermee wordt Frankrijk het eerste land welke deze techniek van gaswinning wettelijk verbiedt.

Na een lange marathon van discussie, debat, waarbij de emoties bij de wetgever en publiek hoog waren, naderen we nu het einde, verklaart de franse milieuminister Nathalie Kosciusko Morizet. Fracking in Frankrijk is illegaal en het parlement moet stemmen voor een nieuwe wet om de technieken van fracking voor onderzoeksdoeleinden goed te keuren.

Bij de stemronde waren 176 voor en 151 senators tegen het verbod. Energiemaatschappijen welke vanaf nu de illegale techniek fracking in Frankrijk willen inzetten zijn strafbaar. De straffen lopen uiteen van boetes tot gevangenisstraf.

De regeringspartij UMP stemden voor de nieuwe wetgeving, de socialisten tegen, volgens hen ging de wetgeving niet vergenoeg.

Fracking wordt uitgebreid toepgepast in de VS en maakt gebruikt van een mengsel van zand, water en chemiclien. Deze worden onder hoge druk in de bodem geinjecteerd om het gas, opgesloten in het schalie gesteente, vrij te krijgen. Milieugroeperingen en politici organiseerden het protest in Frankrijk met de motivatie dat de methode enorme milieuschade kan veroorzaken. Ministers en vertgenwoordigers van de industrie verklaren dat dit de enigste beschikbare methode is om het het schaliegas uit de bodem te krijgen.

De industrie betreurt het besluit

De olie-industrie welke in Frankrijk gebruikt maakt van de techniek betreurt het Franse verbod. De lobby-clubje UFIP (Union Francaise des Industries Petrolieres), vertenwoordigt Total SA (FP) en andere maatschappijen verklaart dat het verbod grote gevolgen kan hebben op de Franse Ecocomie.

De Franse overhead heeft reeds vergunningen afgegeven aan Total, Vermilion Energy Inc. (VET), Toreador Resources Corp. (TRGL) en Schuepbach Energy LLC. Zij raken deze vergunningen kwijt.

Intrekken vergunningen

Milieuminister Kosciusko-Morizet is zich bewust van de rechtzaken die de industrie zal aanspannen bij het intrekken van de vergunningen. Volgens de nieuwe wet (30 juni aangenomen) hebben de energie-bedrijven 2 maanden de tijd om te verklaren of zij fracking willen toepassen voor de gaswinning. Indien dit het geval is worden de vergunningen ingetrokken.

By Tara Patel

In Nederland begint de discussie over fracking toe te nemen. Daarnaast begint in America de druk op de industrie en overheid groter te worden, men maakt zich grote zorgen over de gevolgen. Het balletje werd destijds onder andere aan het rollen gebracht door de documentaire Gasland.

Annotaties:
Frankrijk verbiedt schadelijke gaswinningsmethode ‘fracking’ #zaplog
| #144524 | 03-07-2011 12:44 | Hans
Goeie zaak, hoewel men in de toekomst misschien het verbod weer zal opheffen.
Hans's avatar
| #144525 | 03-07-2011 12:49 | Appie
@ Hans, inderdaad. Maar Frankrijk heeft toch al ingezet op kernenergie. Zelfs de verwarming in heel veel huizen is toch op deze vorm gebaseerd?

Vind het opvallend dat in NL het relatief stil is rond dit thema.

@ Patman, dank voor aanpassen titel (tenminste ik ga ff ervan uit dat jij deze verbeterd hebt) :)
Appie's avatar
| #144632 | 04-07-2011 08:16 | doeiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
Als frankrijk ook moeilijkheden zal krijgen met zijn begroting het alsnog goedgekeurd zal worden.Ze beschermen hun eigen belangen wel.Uitstel van de executie.
aanmelden / inloggen