Door community (initieel Slaz), Op din 26 jan 2010 16:11, 10 reacties, nieuws

Frankrijk wil af van niqaab en boerkaParijs, 26 jan. Frankrijk stevent af op een verbod op de islamitische niqaab en boerka in overheidsgebouwen, ziekenhuizen en het openbaar vervoer.

Dit verbod op ‘gelaatsbedekkende kledij’ is het meest verstrekkende voorstel van een parlementaire commissie die zes maanden heeft gestudeerd op een verbod van de „integrale sluier”.


Het verbieden van boerka’s, niqaabs en andere gezichtssluiers op straat is risicovol, oordeelt de commissie vandaag, onder leiding van de communist André Gerin. Zo’n wettelijk verbod zou kunnen stuklopen op grondwettelijke principes over vrijheid van beweging en godsdienst. Zo’n mislukking zou „een nederlaag van de republiek” betekenen, zegt de commissie.

Wel stelt de commissie voor dat het parlement een resolutie aanneemt dat „heel Frankrijk nee zegt tegen de integrale sluier”. Daarna moeten wetten en regels worden uitgewerkt.

Net als eerder in Nederland liep de discussie over het ‘boerkaverbod’ de afgelopen maanden hoog op. Een deel van regeringspartij UMP, onder aanvoering van fractievoorzitter Jean-François Copé, wil boerka en niqaab overal op straat verbieden. De socialistische oppositiepartij PS vindt al te harde maatregelen stigmatiserend.

1.900 van de 5 à 6 miljoen Franse moslims dragen gezichtssluiers.

Volgens de regering dragen 1.900 van de 5 à 6 miljoen Franse moslims gezichtssluiers. Daarbij gaat het met name om niqaabs, die alleen de ogen vrij laten. Boerka’s worden net als elders in Europa in Frankrijk nauwelijks gedragen. De commissie bleef tot het einde verdeeld over een algeheel verbod.

Minister van Justitie Michèle Alliot-Marie waarschuwde dit weekeinde nog dat bij een gevoelig onderwerp als de radicale sluier „niets erger is dan een wet die niet toegepast kan worden”.

Als compromis dient de parlementaire resolutie tegen niqaab en boerka, die geen dwingende status heft. Deze resolutie moet vervolgens worden uitgewerkt in een heel programma, met pedagogische maatregelen, een campagne, harmonisatie van bestaande en nieuwe wetgeving. Mocht zich alsnog een meerderheid aftekenen voor een algeheel verbod, dan moet eerst de Conseil Constitutionnel, de Franse grondwettelijke raad, om advies worden gevraagd.

President Sarkozy vroeg de laatste weken nadrukkelijk om „republikeinse consensus” over de kwestie. Maar ook deze staat onder druk. De PS liet weten niet met de conclusies van de commissie in te stemmen. Zij verwijt de regering het ‘boerkadebat’ te hebben „vervuild” door tegelijk een debat over nationale identiteit te voeren.

Het recht op het dragen van niqaab en boerka werd de afgelopen maanden nauwelijks verdedigd. De Franse overkoepelende moslimraad CFCM keerde zich wel tegen een wettelijk verbod, maar vooral omdat dit niet zou helpen het verschijnsel tegen te gaan.

„Niets is erger dan een wet die niet toegepast kan worden”. Minister van Justitie Michèle Alliot-Marie

CFCM-voorzitter Mohammed Moussaoui onderstreept dat de overgrote meerderheid van de moslims tegen de ‘integrale sluier’ is. De gewaden worden gedragen door – vaak bekeerde – salafisten die zich afkeren van de samenleving. Zij vormen een marginale minderheid die zich niet in publieke debatten mengt.

Katholieke en protestantse vertegenwoordigers keerden zich tegen een verbod. Verdedigers van het verbod voeren aan dat niqaab en boerka strijdig zijn met Franse waarden als gelijkheid tussen man en vrouw.

De commissie kreeg van grondwetspecialisten het advies openbare orde en veiligheid als richtlijn te nemen voor een verbod. Zij neemt dat niet helemaal over. Een van haar achttien voorstellen is dat vrouwen met bijvoorbeeld een niqaab niet de Franse nationaliteit mogen krijgen, omdat het „radicaal belijden” van religie daarmee niet verenigbaar is.

In Nederland vindt het kabinet dat „gelaatsbedekkende” kleding verboden kan worden om openbare orde en veiligheid te beschermen. Er zijn wetten in voorbereiding voor een verbod in het onderwijs en openbare dienst. Gemeenten kunnen maatregelen nemen in het openbaar vervoer.
Annotaties:
| #91350 | 26-01-2010 16:27 | kikker
Het verbieden van boerka’s, niqaabs en andere gezichtssluiers op straat is risicovol, oordeelt de commissie vandaag, onder leiding van de communist André Gerin. Zo’n wettelijk verbod zou kunnen stuklopen op grondwettelijke principes over vrijheid van beweging en godsdienst. Zo’n mislukking zou „een nederlaag van de republiek” betekenen, zegt de commissie.


Vrijheid van godsdienst...
Wat heeft dat er nou mee te maken?? Of mag iedereen bestaande regels overtreden zolang het maar van je godsdienst mag? En wij bepaalt dan wat wel/niet mag van een bepaalde godsdienst???
Kan niet wachten tot in Nederland de speciale privileges die religieuzen boven niet-religieuzen hebben, zoals het onherkenbaar over straat mogen gaan, worden afgeschaft.

De redenen waarom je zo'n ding over je kop trekt lijken me in Nederland niet van toepassing, en wat er meestal (lees: altijd) onder zit word ik toch niet warm of koud van.
| #91351 | 26-01-2010 16:29 | Slaz
@kikker, hoe zie je dat? Speciale bril?

1_lil-kim-burqa.jpg

burka-7.jpg
Slaz's avatar
| #91352 | 26-01-2010 16:38 | kikker
Mijn hersens hebben niet meer dan de afmetingen (lengte hoogte, breedte) van de gestalte die zich in het gewaad hult nodig om aan de hand daarvan tot een conclusie "wel/niet doen" te komen.

Die plaatjes die je post lijken me een soort kunstzinnige uiting tegen dit soort lichaams-bedekkende kleding. Die eerste foto is nog gefotoshopt ook nog, beroemde boerka oogjes erin geplakt.

Ik heb trouwens nog nooit een burka/niqaab draagster in het wild gezien. Terwijl ik toch in een middelmatig grote stad woon en regelmatig buiten kom.
Schijnt in "De Grote Stad" wel erger te wezen, maarja das van hoor'n zegg'n.
| #91367 | 26-01-2010 18:00 | Slaz
@Kikker, er zijn maar 150 niqaaab draagsters in Nederland.
Slaz's avatar
| #91403 | 26-01-2010 21:11 | Guantanamo Lullabay
en die zijn al verboden in en om scholen door plasterk

voor 150 mensen gaat die gek wetten maken

vrijheid van kleding graag
Guantanamo Lullabay's avatar
| #91481 | 27-01-2010 10:25 | Denneb
Wat de kikker, natuurlijk, niet begrijpt is dat kleding volgens de opgeleide juristen/deskundigen (degene die over diploma's beschikken naast hun eigen mening) is dat kleding een onderdeel maakt van de VRIJHEID VAN MENINGSUITING (ik weet niet hoe sterk zijn de ogen van de kikker, daarom die grote letters).

Beperkingen aan de kleding gelden derhalve als beperkingen aan de VRIJHEID VAN MENINGSUITING en zitten dwars aan de UNIVERSELE MENSEN RECHTEN.

De wetgever zou hier een uitzondering kunnen maken alleen in het geval dat men zou zich moeten legitimeren en/of fraude te doen voorkomen. En dat zijn toch beperkte gevallen.

Bovengenoemde franse voorstel dreigt bijzondere dagen te beleven bij de Europese Hof voor Mensenrechten.
Denneb's avatar
| #91501 | 27-01-2010 12:29 | george_orwell
Ja ik ga ook met een motorhelm op boodschappen doen. Lekker vrij.
george_orwell's avatar
| #91684 | 28-01-2010 14:26 | kikker
@Denneb
Eén ding vergeet je, gezichtsbedekkende kleding is op dit moment verboden in het openbaar. Iedereen mag zich van mij kleden zoals ie wil, maar als iemand legaal een Niqaab/Boerka wil dragen zal ie dus eerst die wet moeten veranderen.
Het is niet voor niets een wet, die is ooit bedacht met een reden.

Je hebt dus gewoon vrijheid van kleding, zoland het maar niet gezichtsbedekkend is. En daar ben ik het wel mee eens, ik zou de kriebels krijgen als er iemand met een bivakmuts op achter me stond in de supermarkt bij de rij voor de kassa, en de cassiere helemaal denk ik.

En de wet zou geen onderscheid moeten maken voor geloofsredenen. Of vind jij dat dat wel moet?
| #91686 | 28-01-2010 14:28 | Slaz
@kikker, nee, de wet dient gelijk te zijn. Maar iemand in een supermarkt mag gewoon een fokking niqaab dragen wat doe je zo moeilijk jezus christus je leeft niet alleen op dit rond zwevende waterbal dat je aarde noemt. Hoe zou jij het vinden als je nog maar 1 bepaald soort kleding mag dragen? De vrouw in niqaab hoeft niet aan iedereen haar gelaat te tonen als zij dat wenst maar slechts aan autoriteiten.
Slaz's avatar
| #91828 | 29-01-2010 10:15 | kikker
@Slaz
Ik doe niet moeilijk, je eerste zin is allesomvattend.
aanmelden / inloggen