Door Jogy, Op zat 29 nov 2008 14:15, 8 reacties,    

Frustratiepolitiek

Misschien was het eerste wat je dacht bij het lezen van de titel dat het een pleonasme was.

Dat zou het niet moeten zijn maar inderdaad, ergens is het fout gegaan. De meeste partijen zijn een parodie van hun vroegere zelf of lijden aan tunnelvisie. Links, rechts of midden is het punt niet van dit stuk, het is allemaal even grappig/droevig en niet meer serieus te nemen maar ze besturen wel een land en uiteindelijk de wereld maar laten we het even bij Nederland houden.

Of ze het nou expres doen of dat het tunnelvisie is maakt niet veel uit, het resultaat is hetzelfde, een gefrustreerde samenleving. Onze vrijheden waar we jarenlang van hebben mogen genieten worden steeds meer ingeperkt en we worden behandeld alsof we niets zelf kunnen regelen, zelfredzaamheid en zelfbeschikking lijken wel een echo van het verleden, iedereen moet nu in hetzelfde keurslijf gepropt worden want een diverse samenleving is minder makkelijk te besturen. je wordt nog niet verplicht maar als je buiten de norm zit word je politiek gezien tegen gewerkt.

De relatief kleine subculturen binnen ons land zijn al in het proces om gemarginaliseerd te worden, en niemand buiten die subcultuur boeit het iets, tot zij een keer aan de beurt zijn en dan komen ze dezelfde antipathie tegen die ze zelf hebben getoond en weer een groep die op sterven na dood is.

Godzijdank ben ik oud genoeg om de nadagen van relatieve vrijheid gekend te hebben, de dagen voor de eenheidsworst van een oprukkende en eeuwig 'harmoniserende' EU en de voortdurend misbruikte reden van 'Oorlog tegen terrorisme' die Internetvrijheid en persoonlijke vrijheid in blijft perken. Want hebben we laatst niet gelezen dat terroristen naast bommen gooien en drugshandel ook aan kinderporno doen? En allemaal via internet natuurlijk dus hup, monitoren en binnen nu en een paar jaar krijgen wij net als Australie een overheidscensuur voor onze eigen bestwil. Denk je nu nog steeds dat internetcensuur iets is van de Chinezen? Kijk over een paar jaar nog maar een keer en zie dat ik gelijk had.

De zorg wordt ook steeds minder en omgekeerd evenredig duurder door privatisatie, het wordt geprivatiseerd in de handen die er blijkbaar niet goed mee om kunnen gaan want wereldwijd gaan er banken en verzekeraars de vernieling in door slechte investeringen en algemene hebberigheid. De corporaties in kwestie krijgen de ruimte van de politiek en kunnen de politiek zodanig bespelen dat ze het meeste voordeel eruit kunnen halen zodat een vrije transparante markt een utopie blijft en mensen toch kunnen zeggen dat een vrije markt niet haalbaar is. Een non transparante markt is ook geweldig voor het maken van zeepbellen en naderhand kan men zeggen dat ze het niet aan zagen komen en ook de Nederlandse burger (tot op heden in mindere mate) heeft last van geprivatiseerde winsten en gesocialiseerde lasten.

Hoeveel mensen zijn gefrustreerd door de gang van het politieke bedrijf in Nederland? Maakt niet uit hoe hard je schreeuwt of welke partij je kiest met de voor jou beste 'idealen'. Zodra een partij groot genoeg wordt verliest het diezelfde idealen en schuift het weer naar het midden van de eenheidsworst. Zien we straks wel weer bij D66 die nu de nieuwste goede hoop is voor gefrustreerd Nederland. Als het weer een regeringspartij wordt zie je het probleem terugkomen van een rubbere ruggegraat waar die partij mee kampt. De politiek kan niet alles voor je regelen maar het is op zich wel makkelijk om je eigen verantwoordelijkheid uit handen te geven en daarna iets te hebben om de schuld te geven in plaats van onze collectieve laksheid in de zaken die ons aan het hart gaan. PVDA en de CDA zijn schimmen van het verleden, CU/SGP lijden aan een bijbelse tunnelvisie, SP, PVV en PVDD hebben respectievelijk hun eigen tunnelvisies en doen uiteindelijk meer kwaad dan goed. Er is geen enkele partij die kan overleven die er een idealistische logica erop na kan houden die niet gestoeld is op polarisatie van een andere groep. Veel mensen stemmen op een partij waar ze het het minst mee oneens zijn in plaats van het meest mee eens.

Frustratiepolitiek, het bedrijven van politiek inspelend op de frustraties van één groep met het doel dat de ene frustratie verlicht wordt ten koste van de vrijheid van een andere groep en als uiteindelijk resultaat dat er geen vrijheid meer over is.

We doen iets fout als bevolking want we laten het gebeuren terwijl we toch op andere manieren onze onenigheden op kunnen lossen maar dat kost persoonlijke inzet en niet enkel een stembusgang om de paar jaar.

En de politiek is net als elk andere entiteit, die werkt niet om zichzelf minder belangrijk te maken dus met oplossingen zullen ze niet komen. Aard van het beestje.
Annotaties:
| #50876 | 29-11-2008 14:54 | ForgottenWizard
Yeah, we're fucked.....
| #50883 | 29-11-2008 17:21 | merethan
Jogy zou zo Patman's tweelingbroer kunnen zijn volgensmij.
merethan's avatar
| #50906 | 29-11-2008 23:32 | Jogy
Heh, net even patman's berichten opgezocht. Dank je wel voor het compliment moet ik zeggen. En forgotten Wizard, we zijn niet fucked want ze kunnen doen wat ze willen maar als de publieke opinie sterk genoeg wordt dan delven ze het ondespit. Ik zou zeggen; Let's go Gandhi on them, kunnen ze ons niets meer maken ;)
Jogy's avatar
| #50907 | 30-11-2008 00:07 | Patman
Hey Patman II, hier Patman I, dit is interessant. Het ping-pong effect. Zoiets.

Frustratiepolitiek, het bedrijven van politiek inspelend op de frustraties van één groep met het doel dat de ene frustratie verlicht wordt ten koste van de vrijheid van een andere groep en als uiteindelijk resultaat dat er geen vrijheid meer over is.


Downward spiraling.

Je zou ook nog even de tweede helft van deel II van The Century of the Self moeten kijken, staat op Zaplog. Daarmee kun je dit stuk onderbouwen. Namelijk dat repressie een zieke samenleving kweekt.
Patman's avatar
| #50908 | 30-11-2008 00:51 | yelamdenu
Je hebt een hele coole Suske en Wiske waarin Lambik een houten pop ontmoet die ook Lambik blijkt te zijn, tot leven gewekt met een toververf (de fans weten dat ik het over de Geverniste Zeerovers heb). Om verwarring te voorkomen werd de houten levende lambikpop maar Limbak genoemd, hij heeft dat stripverhaal trouwens niet overleefd.
Kortom, als er twee Patmans gaan ontstaan, willen jullie dan ook alles in het werk stellen om verwarring in ons paranoïde brein te voorkomen? :-)

Ja, Century of the Self is heel aardig.
Als je het stuk over Clinton ziet, denk dan ook even aan Obama, en bedenk, opportunisme is alleen erg als het niet electoraal beloond wordt.
yelamdenu's avatar
| #50924 | 30-11-2008 13:39 | Jogy
Patman I, bedankt voor de tip. Ik zal de docu zeker even kijken want ik ben het nu de afgelopen paar dagen op meerdere plekken tegen gekomen dus zal het wel een goede zijn.

Frustratiepolitiek heeft men tot een kunst verheven op deze aardbol maar ik blijf hopen dat we het met zijn allen een keertje leren dat we expres tegen elkaar opgezet worden.
Jogy's avatar
| #50929 | 30-11-2008 15:36 | ForgottenWizard
@Jogy
Helemaal mee eens =)

Maar goed, als het kalf verzopen is.....
Hitler is een heel eind gekomen en die Amerikanen bewijzen het ook maar weer eens, mensen pikken teveel van hun regering, en stellen te weinig vragen..
| #50938 | 30-11-2008 17:35 | kumbakara
Pim Fortuyn was wel schrikken voor de gevestigde partijen.
Inmiddels wordt stoere taal gebruikt richting de rokers en de kleine horeca!
Het volk begint te morren....
Liberale gevoelens ontluiken.
EPD weigeren.
Zorg mijden.
etc..
Idd Jogy...let's go Gandhi on them.
aanmelden / inloggen