Door community (initieel Best Well), Op vri 20 apr 2018 23:22, 0 reacties, nieuws

Gaat er oorlog komen tussen de VS, de NAVO partners en RuslandDe vermeende gifgasaanval in Douma te Syrië heeft de spanningen tussen Rusland en de VS en aanverwanten flink doen oplopen de afgelopen dagen. Wat mij het meest bezig gehouden heeft is de vraag welk standpunt Turkije in zou nemen, omdat Turkije als (op de VS na) grootste NAVO partner de laatste tijd interessante ontwikkelingen heeft doorgemaakt in haar relatie tot diezelfde NAVO en tot Rusland. Er zijn niet alleen recent flinke wapendeals gesloten met Rusland, maar tevens is Turkije Noord Syrië binnengevallen en is Erdogan flink tekeer gegaan tegen de Franse president Macron, die met de Koerdische YPG in gesprek was. Turkije lijkt zich nu op het standpunt te stellen dat Assad het veld moet ruimen en kiest daarmee dus feitelijk anti-Rusland. Wil dat zeggen dat Turkije voor een NAVO interventie in de Syrië is? Dat lijkt niet helemaal zeker, want op 4 april nog was er een top tussen Turkije, Iran en Rusland waarin gesproken werd over het beëindigen van de oorlog in Syrië. De anti-Assad keuze van Turkije is niet helemaal vreemd, omdat de eerste berichten van de chemische aanval in Douma afkomstig waren van hulporganisatie de witte helmen. Die organisatie zou zijn roots weer in Turkije hebben liggen en lijkt niet altijd even neutraal te zijn geweest in haar verslaggeving. De organisatie wordt zelfs beschuldigd van het maken van nepnieuws.

De snelle dreigende toon van de VS is ook niet helemaal onbekend, maar onder Trump heeft het wel een extra fel toontje gekregen nu hij tweets begint te strooien over slimme raketten. Het doet me een beetje denken aan de Skipal zaak, waarin ook veel te overhaaste conclusies getrokken werden. Ook in deze zaak is er slechts sprake van “media bewijs” en is er nog geen onderzoek gedaan of afgerond. In de Skripal zaak deed ik de gewaagde voorspelling dat die gebruikt zou worden om de May regering te doen vallen. Feitelijk heb ik in dat artikel ook aangegeven dat er met de Trump regering iets van diezelfde strekking zal gaan gebeuren. Dat zal meerdere dimensies hebben, namelijk de economische chaos die beide regeringen ogenschijnlijk op hun conto kunnen schrijven, gecombineerd met de te felle en te rigoureuze stellingname tegen Rusland (en het meetrekken van de NAVO partners op die route). Het is dan ook interessant om te zien hoe Theresa May vandaag ook haar kabinet bijeenroept om te vergaderen over het standpunt aangaande de situatie in Syrië. Als u het mij vraagt gaan zowel de Skipal zaak als deze gifgasaanval in Syrië de val van Trump en May inluiden. Dat zal de positie van Turkije ook verhelderen. Turkije moest wel anti Assad kiezen, vanwege de bron van de aanval (de witte helmen) en de gifgasaanval veroordelen. Als echter straks zowel in de Skripal zaak als in deze zaak duidelijk wordt dat er “te snelle conclusies” getrokken zijn, zal Turkije een extra argument hebben om nog meer geïrriteerd richting zijn NAVO partners te worden.

Ik kan me dus voorstellen dat deze zaak absoluut niet tot oorlog zal leiden. Dat is slechts het mediaspektakel dat bij de show hoort. Ik noem het show, want het script ligt in mijn ogen allang vast. Politici en media moeten de show verkopen, zodat we in de soap van politiek blijven geloven. We moeten blijven geloven dat alles wat gebeurt authentiek is en door sentiment en politieke keuzes gedreven wordt. Ik denk daar anders over. Er rolt zich een script uit waarachter een masterplan schuil gaat. Mijns inziens gaat er dus geen oorlogsescalatie komen tussen de VS en Rusland, maar zal deze felle en veel te oververhitte anti Rusland houding aanleiding zijn om Trump en May te kielhalen. Trump moet de geschiedenis in gaan als de “anti-globalist” en America first man die de VS in een diep economisch dal trok en de wereld bijna in wereldoorlog 3 stortte en Theresa May is de anti-EU pro-Brexit vrouw die het VK in economisch slecht weer hielp en ook haar steentje bijdroeg in ‘bijna wereldoorlog 3′. Trump en May moeten dus vallen om de antiglobaliseringsdrang onder de bevolking een opvoedkundig lesje te geven onder het mom van: je ziet waar dat toe leidt. Anti-globalisten en anti-EU aanhangers, moeten gekoppeld worden aan extreme figuren als Trump en Boris Johnson, die veel te voorbarig zijn. Een beetje zoals kritisch denkers gekoppeld moeten worden aan (clown) Alex Jones’ Infowars.com en aan de platte aarde theorie. Niet voor niets werd Trump flink gepromoot door Alex Jones tijdens de verkiezingen in 2016. Kritisch denken moet worden gestigmatiseerd tot iets voor extreme complotdenkers en anti-globalisten. Het lijkt erop dat daar binnenkort grootschalig mee afgerekend gaat worden.
Annotaties:
aanmelden / inloggen