Door Hans, Op zon 7 apr 2013 17:51, 0 reacties,    

Gaat Groot-Brittannië failliet aan stookkosten?

Door de lange, koude winter is de bovengrondse aardgasvoorraad in Groot-Brittannië vrijwel leeg. Er zit op dit moment nog maar 145 miljoen m³ in de tanks. Dat is 3% van de totale opslagcapaciteit van 4750 miljoen m³.
In de komende zomer zal Groot-Brittannië de gasopslag weer gaan vullen, als voorraad voor de winter van 2013/2014. In 2012 produceerde Groot-Brittannië nog 45 miljard m³ aardgas. Dat was voldoende om de bovengrondse opslagtanks acht keer te vullen. Je zou zeggen dat de Britten in de zomermaanden genoeg gas produceren om de voorraad voor de winter aan te vullen. Maar de statistieken laten zien dat Groot-Brittannië per jaar 80 miljard m³ aardgas verbruikt. De Britten moeten dus 35 miljard m³

Om de bovengrondse gasvoorraad te vullen is er 4,7 miljard m³ aardgas nodig.
Je kunt dat op de wereldmarkt kopen van Gazprom, dan wordt het via Duitsland en Nederland naar Groot-Brittannië gepompt. Duizend m³ Gazpromgas kost momenteel 306 euro. Dus 4,7 miljard m³ kost 1,44 miljard euro.
Als de Britten al het aardgas, dat ze jaarlijks importeren van Gazprom kopen kost dat 10,7 miljard euro.

Groot-Brittannië kan ook in Qatar vloeibaar aardgas kopen: dat kost momenteel maar 90 euro per duizend kuub (actuele wereldmarktprijs). Als de Britten al hun gasimport met LNG-tankers uit Qatar laten komen kost ze dat slechts 3,2 miljard euro. Maar dan heb je wel 290 volle LNG-tankers nodig.
Er zijn wereldwijd slechts 54 LNG-tankers in de vaart en die kunnen niet allemaal ingezet worden op de route Qatar-Groot-Brittannië. Daarom kopen de Britten de helft van hun aardgas in de vorm van LNG uit Qatar (in 2011 was dat 21,8 miljard) en de andere helft uit Nederland en Noorwegen.
De totale gasrekening voor import van 35 miljard kuub komt dan op 6,95 miljard euro.

Kunnen de Britten hun gasrekening nog wel betalen?
De Britten hoeven hun aardgasimport niet in euro's of in dollars af te rekenen. Ze kunnen nl. met Britse ponden betalen. De gasrekening van 6,95 miljard euro komt overeen met 5,9 miljard pond.
Dat lijkt nog een enorm bedrag. Maar de Britse centrale bank (Bank of England) besloot onlangs om voor 325 miljard pond aan Britse staatsleningen op te kopen en daarmee de economie te stimuleren. Deze "kwantitatieve verruiming" is genoeg om 54 keer de aardgasimport van het jaar 2011 te kunnenbetalen.

Het antwoord op de vraag "Gaat Groot-Brittannië failliet aan stookkosten?" is dus nee. Zolang de Britten meer ponden kunnen bijdrukken en die spiksplinternieuwe ponden worden geaccepteerd als betaalmiddel, is de import van aardgas geen enkel probleem.Ter zijde: de 325 miljard pond, die de Bank of England in de Britse economie pompte komt overeen met 380 miljard euro. De Bank of Japan kondigde afgelopen week aan om een bedrag ter waarde van 1070 miljard euro in de Japanse economie te pompen.
Door deze stimuleringsmaatregelen kunnen Groot-Brittannië en Japan voorlopig weer olie en gas kopen van de producenten. Het zal uiteindelijk wel de marktprijs van olie en gas gaan opdrijven.
Annotaties:
aanmelden / inloggen