Door community (initieel P.uncia), Op woe 4 apr 2012 14:53, 8 reacties, nieuws

Gedicht van Nobelprijswinnaar Grass ontketent antisemitismedebatEen gedicht van de Duitse Nobelprijswinnaar Günter Grass, waarin hij Israël op de korrel neemt, heeft in Duitsland een storm van verontwaardiging doen opsteken. In het prozavers dat woensdag in de krant Süddeutsche Zeitung verscheen verwijt Grass Israël dat het land de wereldvrede op het spel zet en hekelt hij de 'huichelarij' van Israëls westerse bondgenoten.

Met een twee pagina's tellende prozagedicht mengt de 84-jarige oud-Nobelprijswinnaar Günter Grass zich in de discussie tussen Israël en Iran. In dat gedicht, getiteld 'Was gesagt werden muss' ('Wat gezegd moet worden'), schrijft hij dat de atoommacht Israël de zo al broze wereldvrede in gevaar brengt.

Grass vraagt een onbelemmerde en permanente controle door een internationale instantie van zowel Israëls als Irans nuclaire installatie. Eén Israëlische aanval zou het Iraanse volk, onderdrukt door 'een praatjesmaker', van de kaart vegen, hoewel enkel vermoed kan worden dat Iran aan een atoombom werkt. Israël zelf beschikt ondertussen al jaren over een groeiend nucleair arsenaal, stelt Grass.

Hij betreurt dat hij al die tijd gezwegen heeft, maar schrijft dat toe aan zijn verleden bij de Hitlerjugend en de vrees om als een antisemiet gebrandmerkt te worden. Ondanks de scherpe taal voor Israël laat hij in het gedicht ook zijn blijvende band met het land blijken.

'Eeuwige antisemiet'

Op veel goedkeuring kan Grass echter niet rekenen. De voorzitter van de Duitse Centrale Joodse Raad, Dieter Graumann, liet weten in het gedicht geen poëzie, maar 'eerder een haatpamflet' te herkennen. 'Het is triest hoe Grass Israël demoniseert. Het is niet Israël, maar Iran dat de wereldvrede bedreigt', klinkt het.

Publicist Henryk M. Broder noemde Grass woensdag in de krant Die Welt 'een toonbeeld van het gevestigde antisemitisme'. Ook Der Tagesspiegel heeft het in gelijkaardige termen over de schrijver.

Het gewraakte vers van de gevierde schrijver verscheen, behalve in de Süddeutsche Zeitung, ook in de Amerikaanse krant New York Times en in de Italiaanse titel La Repubblica.

Grass hekelt in het gedicht ook de verkoop van Duitse Dolphin-onderzeeërs aan Israël. Die kunnen worden uitgerust met nucleair geladen bommen. De afgelopen maanden wordt al driftiger gespeculeerd over plannen van Israël om op eigen houtje het kernprogramma van zijn aartsvijand uit te schakelen.
Annotaties:
| #177697 | 04-04-2012 20:50 | RealNews
Eindelijk eens een tegengeluid.
RealNews's avatar
| #177730 | 05-04-2012 10:20 | Gareth
Wel-is-niet-is spelletjes. Kleutergedrag.

Leven is kritiek krijgen.
Als volwassene leven is kritiek aanvaarden.
En niet pareren met zandbakgedrag.
Als de kritiek terecht is... is het volwassen om je fout toe te geven.

Kinderlijk. Steeds weer. De troefkaart van het antisemitisme spelen.
| #177731 | 05-04-2012 10:22 | Gareth
Ik ben uiteraard een antisemiet. Althans volgens de Bush-II doctrine.
Als je niet voor mij bent... ben je tegen mij.

Wel-is-niet-is. Kleuter Bush.
| #177732 | 05-04-2012 10:26 | Gareth
btw:
Het is niet één praatjesmaker...
Het zijn er vele.
Ayatollahs en andere priesters.
Geestelijk gestoorden kortom.

I rest my case.
| #177741 | 05-04-2012 12:12 | doeiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
Mijn duits is niet al te best,maar in zovere dat ik het een klein beetje kan lezen.En ik zie geen anti semitisme in het gedicht.Ze gebruiken het woord anti semitsme om elke kritiek op israel de kop in te drukken.Ik hoop dat er eens een debat gaat komen,wat niet behoort tot de semieten.En ik ben er van overtuigd dat het meredeel niet eens semitisch is,of joods wat in israel woont.
Hooguit een israelier.Turken behoren ook niet tot het semitische volk.Wat wel raar is dat je dat openlijk kan zeggen,en dat niet over israel.Raar is het natuurlijk ook niet,omdat zionisten de media domineren.Of de politiek en over-vertegenwoordigd zijn in lobbygroepjes.Ik denk dat meerdere mensen het langzaam aan beseffen waaruit het israelische volk uit bestaat.Ook al word er censuur toegepast,men het wel leest.
| #177767 | 05-04-2012 20:52 | Donkerdoorn
Grass heeft het knopje gedrukt en krijgt precies de door hem voorspelde reactie. Schoolvoorbeeld van wat er gebeurd als je kritiek hebt op Israël, het feit dat Israël ongecontroleerd atoombommen maakt en ook nog eens oorlogstaal uitslaat.

Zeer vermakelijk......
Donkerdoorn's avatar
| #177793 | 05-04-2012 23:20 | Marcus
Zeer vermakelijk......

De potentiele aanleiding voor het derde mondiale conflict vermaakt U?
Ik begrijp dat een machteloos gevoel iemand achterover doet leunen om de rotzooi te observeren maar ik kan me niet aan de indruk ontrekken dat het deel van de mensen die deze onzin doorziet groeiende is.
The ptb haalt steeds doorzichtiger streken uit om de publieke opinie op hun koers te houden.
Marcus's avatar
| #177823 | 06-04-2012 11:34 | Gareth
Geen groter vermaak dan leedvermaak.

Neem het serieus en lach er om Marcus. We leven in ernstige tijden en als je goed kijkt, dan ziet het er naar uit dat die nog ernstiger gaan worden.
We hebben de humor nodig Marcus, om de situatie en ons zelf te relativeren en om onszelf te beschermen tegen wanhoop en al te veel verbittering. Lachen vermindert stress en is medicijn. Net als dansen.

WO III is naar mijn mening lang geleden al begonnen. In 1960.
Niet met bommen en granaten, maar met economie.

Moderne Economie is geen wetenschap. De hedendaagse moderne economie is de voortzetting van oorlog met andere middelen.
Op dat vlak is ook iedereen is met iedereen in oorlog. Om de baantjes. Om bedrijven. Om de status. Om bezit. Overal strijd.

En oorlogshitsers... Die lieden zetten iedereen tegen iedereen op.
In en uit naam van de Economie. Maar in de geest uit Eigenbelang.

Die oorlog kan alleen nog maar eindigen.
Met een daverende klap. Maar waarschijnlijk met veel meer klappen.
Instortende communicatienetwerken - Vodafoon? Instortende Energievoorzieningen. Instortend militair industrieel complex. Instortende farmacie. Instortende gezondheidszorg - epidemieën? Instortende Beurzen. Instortend kapitalisme.
Instortende ........ You name it.

Maar vraag me niet wanneer. Voorspellen is moeilijk. Vooral in de toekomst. Zelfs al zou ik het weten. Dan nog zeg ik het niet.

Een vrolijk Astare feest toegewenst.
aanmelden / inloggen