Door community (initieel freedomfiles), Op din 1 dec 2009 18:57, 1 reacties, nieuws

Geen geheime dienst in de schoolGeen geheime dienst in de school

Jan Kweekel had laatst een akkefietje op zijn school. Een discussie in een les maatschappijleer over de Koranfilm van Geert Wilders liep zo uit de hand dat twee leerlingen hun emoties niet konden bedwingen. Ze riepen leuzen als 'Wilders moet dood' en stormden woedend de klas uit.

Het zijn incidenten die wel vaker voorkomen op een multiculturele school als de Melanchthon scholengemeenschap in Rotterdam, zegt rector Kweekel. ,,Maar je vraagt je toch af: is het stoer pubergedrag of zit er meer achter? Onze docent is met beide jongens in gesprek. Over wat hen dwarszit en hoe ze kunnen omgaan met hun frustraties.''

Docenten en conciërges moeten alert zijn op signalen van radicalisering, vindt het kabinet. Om hen daarbij te helpen wil minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) hen trainen in het herkennen van die signalen. Aanwijzingen van radicalisering moeten ze niet voor zichzelf houden, maar melden bij de Onderwijsinspectie, de gemeente of de politie.

Kweekel zal zijn docenten niet naar de cursus sturen. De rector wierp onlangs een blik op de inhoud van de training, die in het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart al wordt gegeven. Hij hield er een vervelend gevoel aan over. ,,Het ging alléén maar over islamitisch radicalisme.

Zo wordt een complete bevolkingsgroep in een hoek gezet. Wij gaan onze leerlingen niet bespieden en verklikken. Op school hoort een open sfeer te heersen. Als je een geheime dienst binnen je schoolmuren creëert, duw je leerlingen juist van je af.''
Annotaties:
| #83944 | 02-12-2009 15:40 | Denneb

Docenten en conciërges moeten alert zijn op signalen van radicalisering, vindt het kabinet


Bekend uit de totalitaire regimes: in de DDR moesten leerkrachten en docenten alert zijn op signalen van ontevredenheid en meteen aan de juiste personen rapporteren.

Het wereld is helemaal niet veranderd, alleen de landen waar dit tegenwoordig wordt toegepast heten anders.
Denneb's avatar
aanmelden / inloggen