Door community (initieel Witte Haai), Op don 17 mei 2012 18:15, 2 reacties, nieuws

Geen nieuws uit IJsland? Waarom niet?

Geen nieuws uit IJsland? Waarom niet? Waarom horen we alles over de ontwikkelingen in Egypte, maar niets over IJsland?

In IJsland zorgde het volk ervoor dat de regering opstapte. Nadat de grootste banken waren genationaliseerd werd besloten de schuld aan Groot-Brittannië en Nederland niet terug te betalen.

Het volk nam actief deel aan het herschrijven van de grondwet. En dat alles op een vreedzame manier. Een complete revolutie tegen de machten die de huidige wereldwijde crisis hebben georkestreerd. Daarom is IJsland de laatste twee jaar zo weinig in het nieuws. Wat zou er gebeuren als Europese of Amerikaanse burgers het voorbeeld van IJsland zouden volgen?

Bankroet

De feiten nog even kort op een rij. We schrijven 2008. Kaupthing, de grootste bank van IJsland, wordt genationaliseerd. De tweede en derde bank van het land waren al genationaliseerd. De IJslandse kroon devalueert en de beurs keldert. Het land is bankroet.

Het is 2009. Burgers protesteren voor het IJslandse parlementsgebouw en minister-president Geir Haarde dient het ontslag van de regering in. Er komen nieuwe verkiezingen. Een wetsvoorstel moet het probleem van de schuld aan Groot-Brittannië en Nederland gaan oplossen. De IJslandse bevolking krijgt tot 2046 de tijd om 3,8 miljard euro tegen 5,5 procent rente af te betalen.

Referendum

In 2010 gaat de IJslandse bevolking opnieuw de straat op, dit maal om een referendum te eisen. Tijdens een referendum in maart spreekt 93 procent van de IJslanders zich uit tegen het terugbetalen van de schuld. Het wetsvoorstel is van tafel. Ondertussen is de regering een onderzoek gestart om de verantwoordelijken voor de crisis te berechten. Vele topmannen en bankiers worden gearresteerd. Er komt zelfs een speciale gevangenis voor gepakte IJslandse bankiers.

In 2011 wordt een burgercomité gekozen om de grondwet te herschrijven. Het is voor het eerst dat IJsland zijn eigen grondwet schrijft. Toen het land in 1944 onafhankelijk werd van Denemarken nam het grotendeels de Deense grondwet over. Uit 522 kandidaten worden 25 burgers zonder politieke banden gekozen. Een concept van de nieuwe grondwet moet worden goedgekeurd door het huidige parlement en het parlement dat na de eerstvolgende verkiezingen wordt gevormd.

Lesje in democratie

Resumerend de aspecten van de IJslandse revolutie: ontslag van de regering, nationalisering van de grootste bank, een referendum zodat mensen invloed kunnen uitoefenen op economische besluiten, opsluiten van de betrokken partijen en herschrijven van de grondwet door het volk.

Groot nieuws zou je zeggen. Helaas. Het IJslandse volk heeft laten zien dat er een manier is om het systeem te verslaan en gaf de wereld een lesje in democratie.

Bron: CNN.com
Annotaties:
22-09-2013 02:30 | not fake
Geen nieuws uit IJsland? Waarom niet? #zaplog
| #180650 | 18-05-2012 22:17 | ouwe knar
...om een referendum te eisen. Tijdens een referendum in maart spreekt 93 procent van de IJslanders zich uit tegen...
Ja lol, daar worden referenda serieus genomen...
ouwe knar's avatar
| #180652 | 18-05-2012 22:50 | flavius
Goed voorbeeld doet goed volgen.Daar hebben ze ballen in tegenstelling tot hier.Hier kunnen ze alleen maar zeiken op Blogs om vervolgens weer angstig terug te kruipen naar hun over gewaardeerde Vinexhuisjes en quasi verontwaardigd te zijn over al het onrecht in de wereld.Vervolgens trekt meneer hert mannetje de de goedkope fles Beaujolais open en zegt" Nou schat, ik heb mij weer laten gelden" waarbij het Vinextrutje hem een droge kus geeft om vervolgens een zak chips open te trekken die over de datum is en kijkt verder naar GTST want is zo enorm spannend.Echte wereld? Wat is dat?
aanmelden / inloggen