Door community (initieel hakkietakkie), Op maa 24 jun 2013 19:09, 0 reacties,    

Geert-Jan Knoops: Amerikanen hebben traag gereageerd op vlucht SnowdenInternationaal strafrechtadvocaat Geert-Jan Knoops volgt het juridische kluwen rond klokkenluider Edward Snowden. Volgens Knoops geven de juridische acties van de VS weinig blijk van urgentie om Snowden in de kraag te vatten. "Er is nog geen uitleveringsverzoek uitgevaardigd door de amerikanen, er is een verzoek gedaan tot de verlopige aanhouding van Snowden en dat voldeed niet aan de regels van het uitleveringsverdrag met Hong Kong"


De VS reageert geïrriteerd op het gebrek aan medewerking die het van China ontvangt, Snowden is ogenschijnlijk zonder weerstand vanuit Hong Kong naar Moskow kunnen vliegen. "De Amerikanen hebben natuurlijk heel laat gereageerd. Ze hebben ook de aanklacht die geheim was op een gegeven moment 'unsealed', dus die is vrijgegeven waardoor Snowden natuurlijk bekend werd met het feit dat er daadwerkelijk een straf-aanklacht tegen hem liep in de VS."

Daarnaast hebben de amerikanen middelen niet gebruikt die een aanhouding van Snowden hadden kunnen bevorderen: "De amerikanen hebben, denk ik bewust, afgezien van een aanvraag bij Interpol voor een internationaal aanhoudingsbevel of een zogenaamde 'red notice' dus een signalering en ze hebben zijn paspoort pas op zaterdag ingetrokken."

Knoops gaat door met te zeggen dat de amerikanen waarschijnlijk wat verbaasd waren over de juridische tegenstand. Snowden wordt ondersteund door advocaten van Wikileaks die via Ecuador een vluchtelingenpaspoort voor hem regelden.

Daarmee is hij naar Moskou gevlogen en bevindt hij zich daar in internationaal gebied, in de zogenaamde 'transit zone' en zijn de handen van Rusland gebonden al zou die de amerikanen willen assisteren met het aanhouden van Snowden. "Het spreekt voor zich dat Rusland niet al te ingenomen is met deze actie van de amerikanen want de operatie van Snowden wordt (door Rusland) ook eerder met instemming bekeken omdat hij toch een zeer hypocriete houding van de Amerikaanse overheid blootlegt van het wereldwijd hacken van computergegevens."

Hij zou dus vanuit Rusland via Cuba naar Ecuador kunnen reizen met het door Ecuador uitgegeven vluchtelingendocument. "Snowden heeft natuurlijke een hele sterke verdediging. Hij kan aantonen dat de vervolging die hem door de amerikanen in het vooruitzicht is gesteld in die zin politiek is georiënteerd en dat er heel duidelijk een politieke agenda schuilt achter deze aanklacht en daar zijn natuurlijk een heleboel landen gevoelig voor."

De vraag is nu waar Snowden zich bevindt. Volgens berichten is hij niet in de vlucht waargenomen naar Havana die vanmiddag vanuit Rusland vertrok. Maar als hij dan toch in een hem welgezind land terechtkomt, zal hij dan nog altijd voor moeten vrezen dat hij ergens terecht moet staan? "De kans is heel erg klein dat hij terecht moet staan. Als hij veilig in Ecuador aankomt dan kan hij daar een eigen bestaan opbouwen of misschien in andere zuid Amerikaanse landen die op slechte voet staan met de amerikanen, ze hebben dan eigenlijk niets juridisch in handen."

Maar dan is er nog altijd het gevaar om op clandestiene basis ontvoerd te worden door de VS, "maar dat zal natuurlijk een enorme rel opleveren en het zou dan kunnen dat Snowden terecht komt te staan in de VS maar of de amerikanen in dit geval zo ver willen gaan door een soort van eenheid naar Ecuador te sturen om hem daar dan fysiek mee te nemen? Dat is nog maar zeer de vraag want dat zou nog meer afbreuk doen op het imago van de 'Obama administration'".
Annotaties:
Geert-Jan Knoops: Amerikanen hebben traag gereageerd op vlucht Snowden #zaplog
aanmelden / inloggen