Door Antagonizer, Op maa 21 jul 2008 12:25, 22 reacties,    

Gekte-pandemie of mediahype?

Met stijgende verbazing zie ik de berichten in de MSM over de meest gruwelijke daden door ogenschijnlijk 'normale' mensen. Normaal als in de zin dat het geen gecertificeerde gekken zijn of mensen met een strafblad. Gewone, vaak niet-zo-slimme burgers (maar daar zijn er heel veel van) die opeens doordraaien en hun eigen huis -of dat van een ander- veranderen in een drama dat zo uit een horrorfilm gelopen lijkt te zijn.

Konden we ons 12 jaar geleden nog jarenlang verbazen over de gruwelijkheden van pedopooier en kinderhofleverancier Dutroux en kornuiten, nu val je zowat wekelijks in de ene verbazing na de andere. Waren we amper bekomen van de onwaarschijnlijke waanzin van Fritzl en zijn hobbykelder, nu lees je van moeders die hun zoontjes in kooien opsluiten en martelen tot doe-het-zelf-keizersnedes.

De meest voor de hand liggende conclusie is dat dit soort dingen altijd plaats gevonden heeft en dat de media -in haar immer toenemende zucht naar sensatie en komkommergeilheid- ervoor kiest dit soort zaken een prominentere plek te geven ten koste van echt nieuws. Echter, het zou zomaar kunnen dat dit soort bizarre gebeurtenissen toeneemt en dat er wel degelijk een soort van collectieve gekte plaatsvindt. Hier zouden alleen maar de cijfers van de politie uitkomst kunnen bieden.

Uiteindelijk zal de echte CT'er misschien met de verklaring komen dat dit soort nieuws erop gericht is om angst onder de bevolking te zaaien; mensen laten geloven dat achter iedere deur van willekeurig welke doorzonwoning een kannibaal of een martelende maniak woont en dat alleen de overheid je nog kan beschermen door meer privacyroof toe te passen. Dus iedere potentiële malloot zal gechipped en 24 uur per gemonitord moeten worden. Beter nog, iedereen, want je weet nooit wanneer die aardige buurvrouw met de kettingzaag in de hand een kopje suiker komt lenen. Of zou het dan toch een uiting zijn van de steeds meer individueel wordende maatschappij, waarin mensen minder op elkaar letten en men wegkomt met martelkelders en ijskasten vol ledematen? Wat te denken van steeds meer geweld op TV en internet en geweld als amusement in games en TV shows?

Dit soort discussies vindt snel plaats op een hellend vlak, maar het zet je toch aan het denken.
Annotaties:
| #35420 | 21-07-2008 13:44 | Patman
Dit is volgens mij eenvoudig te antwoorden. Traditionele media zitten in zwaar weer, de concurrentie is groot en de aandachtspanne van mensen (de TMF-generatie helemaal) is klein. Kijk naar de Telegraaf, de hele dag door non-nieuws over Britney Spears en Paris Hilton. Alleen met sensatie kunnen ze nog enigszins hun kijkcijfers en daarmee hun reclame-inkomsten op peil houden. Bestaansrecht hebben ze allang niet meer.
Patman's avatar
| #35423 | 21-07-2008 13:55 | Antagonizer
Ja, maar dan stel je dus ook impliciet dat diezelfde MSM voorheen dit soort berichten bewust niet publiceerde. Als dat zo is, waarom dan niet?
Antagonizer's avatar
| #35426 | 21-07-2008 14:08 | Johnito
Ik denk op zich dat dit soort gruweldaden altijd hebben voorgekomen. Me dunkt wel dat in een wereld met, even kort door de bocht, steeds minder houvast en moreel leiderschap, dit soort dingen vaker zouden kunnen komen. Dat mensen sneller doorflippen, waarbij ook de 24-uurseconomie een rol zou kunnen spelen, aangezien dat totaal tegen de menselijke natuur ingaat.

Dat deze daden aangegrepen worden om mensen af te leiden van het "echte" nieuws daar twijfel ik niet aan. Wat is het verschil met platte reality-tv?

*iets met arm en dom houden*
Johnito's avatar
| #35427 | 21-07-2008 14:24 | 24-7
1. via internet wordt dit soort excessen altijd meteen op de voorpagina gestemd
2. daardoor gaan de kranten op zoek naar meer van dit lekkers
3. wellicht is de wereld ook ietsje-pietsje maffer

1 en 2 zijn echter de grootste boosdoener...echt die rukkers die elke dag weer 'hun afschuw' uitspreken over dit soort zaken begin ik een goeie hekel te krijgen, ik geloof echt dat dit negatief effect heeft.

hoe meer aandacht je aan iets geeft, hoe groter het lijkt en misschien ook wel wordt.
24-7's avatar
| #35430 | 21-07-2008 14:33 | Antagonizer
Kan ik in meegaan, maar wat was de reden om het voorheen verborgen te te houden? Heeft misschien de politie hier een rol in dat ze dit soort dingen aan de media melden?
Antagonizer's avatar
| #35431 | 21-07-2008 14:45 | Patman
Nee, vroeger was de noodzaak tot sensatienieuws minder. Waren de kranten gewoon beter. Nu hebben ze gewoon sensatie en fast-food nodig om te overleven.
Patman's avatar
| #35443 | 21-07-2008 15:03 | george_orwell
Ik heb gehoord dat er landen zijn waar ze hun kinderen opsluiten in lokalen waar ze niet mogen bewegen en 8 uur lang geleerd word pas te praten als de autoriteit voor de klas het toestaat. Waardoor de kinderen in sadistische soldaten veranderen die je en masse oorlogen in kunt sturen. Stond ergens in een klein berichtje.
george_orwell's avatar
| #35450 | 21-07-2008 15:17 | Ellen Ripley
Volgens mij worden deze berichten door media en politiek gebruikt om wetten er doorheen te drukken die er anders nooit zouden komen (niet zonder heel veel weerstand van het volk). Mensen zijn graag bereid hun privacy, vrijheden en rechten op te geven voor een schijnveiligheid. Dat dit leidt tot een politiestaat hebben de meeste sheeples niet eens door.

In Amerika zijn ze hier al sinds de reurige jaren '60 mee bezig.
Als je vervolgens kijkt naar beruchte gebeurtenissen en de wetten die er zijn gekomen als direct gevolg ervan dan zie je interessante verbanden:

* Als gevolg van de moord op Sharon Tate (dochter van een Army Intelligence officier) heeft ma Tate, met succes, gestreden voor een wet in Californië die de gouverneur de macht geeft om vrijlating van gevangenen (parole) te blokkeren. Daardoor komt er bijna niemand die levenslang met parole heeft meer vrij, ondanks dat ze daar volgens de wet wel recht op hebben. En laten de Manson Family mensen die nu nog vastzitten (1 is er vrijgekomen in de jaren '80) nou ook levenslang met parole hebben...

* De vader van Marina Habe werkte voor de Office of Strategic Service (O.S.S., voorloper van de CIA) tijdens de Tweede Wereldoorlog en schreef na de oorlog een reeks science fiction boeken (net als L. Ron Hubbard). De Manson Family heeft de schuld gekregen van de moord omdat Marina af en toe wel eens op Spahn Ranch rondhing. Pa Habe was een paar maanden voor de moord naar Zwitserland geëmigreerd nadat hij felle kritiek had geuit op het regeringsbeleid in Amerika (vond 'ie maar erg fascistoïde trekjes krijgen). Hij had na de moord op Kennedy ook een boek geschreven - fictie welliswaar - waarin de moord als complot werd neergezet; het was een bestseller in Duitsland. Ik kan mij voorstellen dat ze daar niet zo van gecharmeerd waren in Washington en dat Hans Habe daar geen vrienden mee heeft gemaakt. Maar z'n dochter was echt wel vermoord door die gestoorde hippies hoor!

* De moord op Polly Klaas (dochter van een Army Intelligence officier) bracht de desastreuze '3 Strikes Law' die naast Californië ook in een paar andere staten van kracht is (weet uit m'n hoofd niet precies welke).

* JonBenet Ramsey's vader was ook al een Army Intelligence officier.

* Een beruchte zaak in de VS (Californië wederom - daar gebeurt het gros van alle ellende) maar hier waarschijnlijk wat minder bekend, is de brute moord op een jochie genaamd Ricky Holland. Pa Holland was ook al werkzaam bij Army Intelligence.

* De zus van die gast die op Virginia Tech in het rond schoot werkt voor een beveiligingsbedrijf met overheidscontracten in Irak.

En zo zijn er wel meer rode draden te vinden. Je kunt bij heel veel leiders van beruchte sektes banden met de CIA vinden: Jim Jones, Charles Manson, Donald DeFreeze, Marshall Applewhite (die gast van Heaven's Gate)... Om maar te zwijgen van Manchurian Candidates als Harvey Oswald, Sirhan Sirhan en Sara Jane Moore. Je kunt heel leuk een "6 Degrees of Kevin Bacon" spelletje doen en alle moordaanslagen, massa(zelf)moorden en terreuracties met elkaar verbinden: het hangt allemaal met elkaar samen en keer op keer zie je dezelfde namen voorbij komen.

Er komen nog veel meer "lone nut" types die dingen gaan opblazen of massa's mensen gaan neerknallen. Zolang de truc werkt blijft 'ie in gebruik.
Ellen Ripley's avatar
| #35456 | 21-07-2008 15:26 | Inanna
Volgens mij gebeurden dit soort dingen altijd al, maar er was geen wereldwijde communicatie. Iedere streek had toen nog zijn eigen gekken en gruweldaden. Die werden bezongen in "liedjes van een cent". Voor een cent kon je de tekst van zo'n lied kopen.

In veel van deze liedjes worden kinderen geslacht, vrouwen verkracht en vermoord, reizigers beroofd en levend begraven in het bos en zo voort.

Alleen lagen er toen nog geen lijken in de koelkast...

Voor de rest is er niets veranderd en de sensatiezucht was altijd al groot. Lekker griezelen, vooral als het echt gebeurd is!
Inanna's avatar
| #35471 | 21-07-2008 16:23 | freedomfiles
"Ja, maar dan stel je dus ook impliciet dat diezelfde MSM voorheen dit soort berichten bewust niet publiceerde. Als dat zo is, waarom dan niet? "

Globalisering heeft m.i. ook invloed op het nieuws, zeker door de opkomst van het internet. Kreeg men vroeg uit andere landen een reeks berichten door van een paar persbureau's, nu heeft men via internet de beschikking over zo'n beetje de wereldwijde media om berichten uit over te nemen ?

Ook lezen we zelf een stuk meer nieuwsberichten, doordat we alle kranten hebben via internet, buitenlandse media, weblogs, en steeds meer TV kanalen die tegen elkaar op moeten concurreren.

M.a.w., hetzelfde als Inanna zeg. Het was er altijd al, maar het wordt een stuk zichtbaarder ?
freedomfiles's avatar
| #35475 | 21-07-2008 16:53 | Inanna
@ Freedomfiles: Er is volgens mij ook nog iets anders aan de hand: de sociale controle was ooit veel groter. Als er een freak, kinderverkrachter of kannibaal werd ontdekt, dan was dat ergens in de marge. In het bos of in het veen, maar niet in dorp of stad.

Maar verder verandert er niet veel. Alleen in de 19e eeuw kwamen de perverse zaken vaak niet in de krant! Men was toen heel gevoelig voor wat hoort en wat niet hoort. Alleen als een lustmoordenaar ook een seriemoordenaar bleek, dan wilden de kranten er nog wel eens aan.

Tegenwoordig kan het niet sensationeel genoeg zijn.
Inanna's avatar
| #35481 | 21-07-2008 18:18 | toktok
Overigens wie zegt dat het daadwerkelijk zo gebeurt is, aangezien we in tijden leven dat er leuk poppenkast wordt gespeeld.
toktok's avatar
| #35483 | 21-07-2008 18:35 | ragna
#35430 | 21-07-2008 15:33 | Antagonizer
Kan ik in meegaan, maar wat was de reden om het voorheen verborgen te te houden? Heeft misschien de politie hier een rol in dat ze dit soort dingen aan de media melden?


Afleiding, zo van: het kan nog erger. Als de bevolking niet loopt te zaniken is er een belang bij de samenleving voor te stellen als een rustige vriendelijke omgeving. Voor de continuiteit. Als het politieke establishment zich bedreigt voelt door de meute, is het een afleidingsmanoevre de meute voor te spiegelen, via de extreme uitwassen, dat het altijd nog erger kan, dus dat ze blij moeten zijn met hoe het bij hun gaat. Ten tweede kun je die uitwassen aangrijpen als reden om controle op te voeren. Overheden die de grip op de massa dreigen te verliezen, grijpen meestal naar aangescherpte veiligheidsmaatregelen en wetten.
ragna's avatar
| #35484 | 21-07-2008 18:37 | ragna
Je hoeft alleen de misdaad cijfers maar op een bepaalde manier uit te specificeren en te selecteren/groeperen en de uitwassen gaan de boventoon voeren. Dat pikt de media denk ik automatisch op.
ragna's avatar
| #35541 | 22-07-2008 00:22 | Crest
Andere mogelijkheid is het enorm toegenomen gebruik van psychofarmaca zoals Prozac ed.
Crest's avatar
| #35542 | 22-07-2008 00:27 | Rebel
Verdubbeling van de wereldbevolking geeft ook verdubbeling van de misdaden. Voor de rest al het bovenstaande ook, ja.
Rebel's avatar
| #35552 | 22-07-2008 08:24 | Antagonizer
Andere mogelijkheid is het enorm toegenomen gebruik van psychofarmaca zoals Prozac ed.


Ja, dat is een goed punt.
Zeker als je ziet dat kinderen hier al 'preventief' mee worden behandeld. Of wat dacht je van de rotzooi in ons voedsel?
Antagonizer's avatar
| #35555 | 22-07-2008 08:37 | george_orwell
Wat mij verbaast is dat niemand de olifant in de kamer lijkt te zien.
De autoritaire schoolvorm die wij hebben levert fascistische gevoelloze robots af.
george_orwell's avatar
| #35557 | 22-07-2008 08:40 | george_orwell
Gister nog eens het resultaat daarvan gezien in de Guantanamobay docu op de VPRO ( onder de sluier van de nacht uitgezonden, natuurlijk ).
"Tja, ze zeiden dat het moest dus deed ik het."
george_orwell's avatar
| #35558 | 22-07-2008 08:41 | george_orwell
En als Bush, Rumsfeld en Cheney het zeggen, dat je mag martelen, dan is het toch zo.
george_orwell's avatar
| #35571 | 22-07-2008 09:49 | freedomfiles
"En als Bush, Rumsfeld en Cheney het zeggen, dat je mag martelen, dan is het toch zo. "

Bedoel je dat moreel of juridisch ? ;-Q
freedomfiles's avatar
| #35660 | 22-07-2008 17:24 | george_orwell
Juridisch lijkt het me een slangekeuil daar, het lijkt al veel op een dictatuur en doublespeak heerst. Moreel ook, de moraal van de regering lekt naar benee, omdat men zo gewend is bevelen op te volgen, dat leer je in de schoolbanken en militairen zijn helemaal gebroken zielen wat dat betreft, geen eigen waardegevoelens meer.
george_orwell's avatar
aanmelden / inloggen