Door Ness, Op woe 21 dec 2016 19:48, 2 reacties,    

Geldschepping door banken is geen valsemunterij (welles)In een snelle reaktie op het artikel van Bollen, de gevaren van de geldpers, laat de poenschepper-industrie bij monde van ene Ewoud Jansen, van beroep veredeld boekhouder, het plebs weten dat het heus zo'n vaart niet koopt met dat geldscheppen, ook wel valsemunterij geheten. Ewoud vermijdt daarbij natuurlijk de gewraakte 80 miljard te noemen die het ECB al dik een jaar per maand uit de lucht plukt, want het stukje gaat over 'gewone geldschepping bij banken' - en daar had Bollen het niet zozeer over. Via deze stroman toont hij met enige (te) eenvoudige en voor het plebs behapbare voorbeelden aan dat de banken geheel vervuld zijn van naastenliefde en altruïsme, en slechts het plebs ten dienste willen zijn. U, banken, zij de glorie (om in Kerststemming te blijven) voor het vervullen van deze zware maar oh zo noodzakelijke maatschappelijke taak. Waarop zijn stellingen in de comments - die buitengewoon leerzaam zijn voor geïnteresseerden - geheel gefileerd en genadeloos aan barrels geschoten worden.

In de wereld van de 'nette' media kan men zich niet grof uitdrukken, dus keihard liegen wordt als gauw 'onvolledig informeren' en oplichten heet 'foppen'. Maar één persoon kan zich niet inhouden en spreekt over "het geboefte uit de -deels- criminele financiële industrie". En zo is het maar net, al mag dat 'deels' wel weg. Hear hear!
Annotaties:
| #256983 | 21-12-2016 21:31 | democraatus
De comments onder het artikel zijn best aardig. Een vrij beschaafde uitwisseling van voor en tegen.

1 ding is duidelijk: de kennis over het systeem en haar onwerkelijkheden groeit.
democraatus's avatar
| #257031 | 23-12-2016 15:25 | Unseen
Wat er onbenoemd blijft in het artikel is dat wij als democratie gewoon kunnen besluiten dat burgers gelden voorgeschoten kunnen krijgen, zoals bijv. een hypotheek vanuit de belasting inkomsten.
En dan tegen nul procent en enkel de administratieve kosten doorberekend worden. Nu betaal je als klant bij een bank ongeveer 2x het geleende bedrag terug (hypotheek aftrek nog niet meegerekend)

De totale hypotheek schuld in Ned. is circa 100 miljard met gemiddeld een aflossing termijn over 30 jaren en de jaarlijkse belasting inkomsten zijn circa 138 miljard euro.
Als blijkt dat door dit "goedkopere geld" de huizenmarkt verstoort raakt, kan de staat een hogere of lagere eigen inbreng van (niet geleend) geld eisen.
Wij als democratie kunnen ook besluiten om de Zalm norm te her-introduceren (geen staats-uitgaven die de belasting inkomsten over stijgen) of als wij als democratie toch meer geld wensen uit te geven, dan kan de staat natuurlijk ook democratisch gedwongen worden om zelf die geld uitgifte uit te voeren.

Commerciele banken zijn gewoon niet nodig !

Nu leent de staat dat geld bij banken, die dat zelf mogen creeren en betalen wij van ons belasting geld, aflossing en rente over aan weer die banken.
Ook is het voordeel van hypothecaire verstrekkingen door de staat (tegen 0% rente) dat de staat geen 30-50% van de hypotheek rente meer hoeft terug te geven aan de burger. Want met de huidige hypotheek rente aftrek wordt gewoon de particuliere bank gesponserd.

Ik voel het al, het wordt tijd voor een bindend referendum !
Unseen's avatar
aanmelden / inloggen