Door P.uncia, Op maa 3 jan 2011 18:54, 1 reacties,    

Gentech ras blaast biologische status wegMutante canola gewassen, die genetisch gemanipuleerd zijn om herhaalde bespuitingen van herbiciden te overleven, zijn goedgekeurd om te planten. Dit ondanks de verontwaardiging over gentech besmetting van een biologische boerderij.

De West-Australische minister van Landbouw en Voedsel, Terry Redman, heeft opgeroepen tot de biologische sector om zijn regels bij te stellen om genetisch gemodificeerd materiaal mogelijk te maken en verklaarde dat zuiverheid "onrealistisch" is.

WA graanboer Steve Marsh verloor deze week zijn biologische certificering nadat gentech canola zaden blijkbaar vanaf 1,5 kilometer over zijn grens gewaaid waren van een naburig bedrijf in Kojonup, ten zuidoosten van Perth. Hij stelt nu een Australische precedent door te dreigen met een aanklacht voor schadevergoeding.

"De gentech industrie moet zijn technologie beheersen", zei Marsh onlangs. "Als een boer gentech wil telen is dat zijn zaak maar hij moet er voor zorgen zijn dat het geen invloed heeft op zijn buren”. Marsh zei dat hij juridische stappen overweegt maar de resultaten van een WA overheidsonderzoek afwacht.

Een woordvoerster van Monsanto, die het genetisch gemodificeerde canola zaad verkoopt en ook de Roundup herbicide dat gebruikt wordt voor het bespuiten van onkruid, zei gisteren dat de multinational de gentech landbouwer zou ondersteunen wanneer de zaak zou eindigden in juridische actie.

Ze zei dat de gentech boer, waarvan de identiteit niet is onthuld, had voldaan aan zijn verplichting om een buffer van 5 meter te houden tussen zijn gentech gewassen en de aangrenzende boerderij. "De canola teler heeft aan al zijn wettelijke eisen voldaan", zei de Monsanto woordvoerster. "We zullen zeker proberen om op iedere manier die we kunnen hem te steunen”.

"Een paar canola planten die in een boerderij gewaaid zijn zou geen invloed mogen hebben op de biologische tarwe status. Beide boeren hebben alles gedaan wat ze moesten doen".

De leidende biologische certificeerder van het land, de National Association for Sustainable Agriculture, Australia, bevestigde gisteren zijn nul tolerantie benadering van elke besmetting van gewassen met genetisch gemodificeerde zaden.

"We hebben certificatie opgeschort voor de getroffen gebieden van de boerderij van Marsh in afwachting op verder onderzoek als gevolg van besmetting door gentech canola", zei een woordvoerster. "Dit is het eerste geval van dit type verontreiniging voor ons. De normen waarbinnen we opereren staan geen enkel niveau van verontreiniging toe".

Redman schreef in oktober aan Marsh en verzocht hem om de NASAA te overtuigen om flexibel te zijn. "De drempel voor toevallige aanwezigheid in biologische teelten is een belangrijke kwestie die moet worden aangepakt om coëxistentie mogelijk te maken", schreef de minister in de brief die recent door The Australian werd verkregen.

"De Europese Unie heeft onlangs een drempel van 0,9 procent onbedoelde aanwezigheid van genetisch gemodificeerd materiaal in biologische producten goedgekeurd. "Deze beslissing erkend dat nul procent drempels niet realistisch zijn in biologische systemen".

Het federale bureau van de Gene Technology Regulator keurde gisteren vanaf maart volgend jaar een vier jaar durend onderzoek goed van het nieuwste Monsanto gentech canola ras in NSW, Victoria en WA.

Door, Natasha Bita.
Annotaties:
| #122609 | 03-01-2011 19:08 | ouwe knar
"Een paar canola planten die in een boerderij gewaaid zijn zou geen invloed mogen hebben op de biologische tarwe status. Beide boeren hebben alles gedaan wat ze moesten doen".

Lekker vaag. Die kende ze zo'n 60 jaar geleden ook al: Befehl ist Befehl.
ouwe knar's avatar
aanmelden / inloggen