Door community (initieel DOS.), Op don 26 nov 2015 22:59, 7 reacties,    

Geschiedenis van escalatie Turks-Syrische grensOver de vechtende partijen, de motieven van de partijen en wie nu welke partij steunt is al een hoop geschreven op zaplog. Laten we even de geschiedenis van de gebeurtenissen opsommen in het kort. In de opsomming is expres niet beschreven of de partijen elkaars grens al dan niet (lichtjes) overschrijden, want bij elke gebeurtenis claimt de belanghebbende de grens niet overschreden te hebben:

- In juni 2012 wordt een Turkse F4 zonder enige waarschuwing neergehaald door Syrië, beide piloten komen om.

- Regelmatig komt in die tijden artillerievuur uit Syrië met/zonder opzet in Turkije neer en leidt tot veel schade en tot enkele burgerdoden.

Als reactie krijgen Turkse troepen het mandaat alles wat de Turkse grens ook maar lichtjes schendt direct neer te knallen. Er wordt een engagementsregel ingesteld, beantwoord artillerie met evenveel artillerie terug.

- In september 2013 schiet een Turkse jet een MI-17 helikopter neer.

- In maart 2014 schiet een Turkse jet een Syrische jet neer.

- In november 2015 schiet een Turkse F16 een Russische SU-24 neer.

Eigenlijk blijkt uit deze opsomming dat vanaf het neerhalen van de F4 door Syrië, beide kanten met hun hand op de trigger zitten te wachten om bij de minste of geringste grensoverschrijding direct te kunnen schieten. De relaties zijn maximaal vijandig.

Om een voorbeeld te geven van "normale" relaties: De Turks-Griekse grens wordt dagelijks overschreden, de piloten aan weerszijden hebben er zelfs een sport van gemaakt om elkaar in een dog fight te lokken en te proberen elkaar in een radar lock te krijgen. Elke radar lock is dan 1 punt. Wie de meeste radar locks heeft wint het spelletje. Aan het thuisfront ben je het coolste als jij de meeste locks hebt en zo min mogelijk bent gelockt. Dat spelletje spelen ze al 30 jaar op die grens maar men schiet nooit. Af en toe valt er wel een piloot flauw en valt er een vliegtuig uit de lucht, want je pusht zowel de toestellen als de piloten tot de limiet, maar iedereen kent het spelletje en de piloten accepteren af en toe een bedrijfsongevalletje. Het spel op de grens met Syrië wordt heel anders gespeeld en beide kanten zijn op zoek naar provocatie.
Annotaties:
| #241285 | 27-11-2015 10:01 | Nico de Geit
Poetin: 'De Amerikanen hebben gevraagd informatie over vluchtbewegingen te delen. Dat doen we. Die informatie is gebruikt om de SU24 neer te halen door coalitiepartner Turkije. Zulke partners hebben we niet nodig'.

Het lijkt erop dat de Russen iedere 'hulp' aanpakken en verwelkomen. De oprechtheid van alle partijen is ver te zoeken.
Nico de Geit's avatar
| #241291 | 27-11-2015 11:04 | Donkerdoorn
Die stokoude F-4 en wat provocatie met (NATO munitie) artillerie was eigenlijk de eerste aanzet tot de Turkse no-fly-zone. Gedocumenteerd (helaas is Zapruder niet meer in de lucht), en meteen aanleiding om "onze" Patriot-raketten en miljoenen aan Nederlands belastinggeld af te stoffen.

Het doel van het neerschieten van de SU-24 is duidelijk een spaak in de wielen van de lichte "dooi" tussen EU en Rusland te bewerkstelligen (Duitsland wil eigenlijk Rusland weer bij de G7). Is ook gelukt: het rondje dat Hollande doet om alle grotere NATO landen bij het conflict te betrekken (cq Duitsland en Engeland die nu op basis van een vaag geformuleerde VN-resolutie en Responsiblity to protect richting Syrië marcheren) maakt duidelijk dat Washington "Assad must go" in het willige oortje van de Franse president gefluisterd heeft.

Kortom, de zogenaamde "bommencampagne" van de NATO-staten in Syrië (en Irak) heeft nog steeds geen enkel strategisch doel behalve aanwezig zijn. En wachten op het Turkse bodemoffensief.

Zo, dus nu zijn er een aantal mogelijkheiden:

1. Rusland geeft op, Assad valt en wordt vervangen door een man uit Washington (soennitisch natuurlijk) en de Qatar-Irak, Syrië, Turkije pijplijn komt waardoor Gasprom's monopolie in Europa wordt gebroken.

2. Syrië wordt verdeeld in een Russische en NATO-sector (met mogelijk terreinwinst voor Turkije dat de Koerdische en socialistische rojava's vreest).

3.Syrië wordt het startpunt van WWIII (met de sluimerde systeemcrash, demonisering van Rusland, militaire opbouw in Europa en het gezaag aan de petro-dollar niet onwaarschijnlijk).

4. Er komt een akkoord aan de onderhandelingstafel met verkiezingen.

5. ISIS wordt uitgeschakeld (zeer onwaarschijnlijk), Iraanse invloed in Irak en Syrië blijft intact, en met de resterende partijen wordt onderhandeld.

6. Assad, Iran en Rusland lukt het de grens met Turkije te dichten en het land te stabiliseren. Iran-Irak-Syrië pijplijn.

...met alle mogelijke combinaties op het bovenstaande.

Let op de Oekraïne. De neonazi's van "Sniper-cookie\" tante Vicky "fuck the EU" Nuland zijn op dit moment de wildcard.
Donkerdoorn's avatar
| #241294 | 27-11-2015 12:04 | Ness
Je kunt je uitputten in verontschuldigingen DOS, en uit de lucht gevallen vliegtuigen tegen elkaar wegstrepen enzo. Maar Turkije heeft opdracht gekregen een oorlog uit te lokken, en de Sultan is zo gek dat hij daar op in gaat, dat is wat speelt. Doet me denken aan Hitler, die het voor mekaar heeft gekregen half Duitsland uit te moorden en heel Duitsland in puin te laten slaan.

Amerika wist van het vluchtplan, en Amerika heeft dat aan Turkije doorgegeven, en de Turkse F-16's lagen op de loer. De Sultan had tot 10 moeten tellen voordat hij hier intrapte en aan zijn bevolking moeten denken in plaats van aan zijn gouden bergen. Iedereen weet wat USA doet met diktators die niet meer bruikbaar zijn. Zonde van Turkije hoor... prachtig land... en voordat iedereen zo opgefokt raakte, hardstikke vriendelijke aardige mensen, ik heb er goede herinneringen aan. RIP. Say hi to the Kurds.
rusbeer.png
Ness's avatar
| #241299 | 27-11-2015 13:17 | Ness
Overal waar ik USA zeg moet je Wallstreet/bankiers denken. Wallstreet heeft een paar troeven achter de hand: de Gülen beweging, een heleboel hele kwaaie generaals en militairen, die Erdogan van het toneel heeft doen verdwijnen maar die achter de coulissen staan te trappelen om de verrader van Kamal Atatürk een beentje te lichten, de NGO's die er bij de Turkse progressieve jeugd de revolutie inrammen, en de Koerden. Deze troeven gaan gebruikt worden om een burgeroorlog in Turkije te bewerkstelligen - een vonkje is voldoende.

Dit omdat de rol van ISIS™ is uitgespeeld nu Rusland hun pootjes onder de kont heeft afgezaagd. Er komt op den duur een zeer voorspelbare staatsgreep in Turkije om de rust te herstellen, en een militaire junta. Ondertussen worden de Koerden volop gefaciliteerd, zodat het publiek de junta zal omarmen, net zoals in Egypte gebeurd is. ISIS is een fantoom. De rol van ISIS kan zomaar worden overgenomen door een andere groep. Die het de junta heel lastig gaat maken.

ISIS zal worden verbonden aan het regime van Erdogan: "ISIS = familie Erdogan" gaat er bij het grote publiek makkelijk in. Het gaat Wallstreet om rotzooi, oorlog en vernielingen. De groep die de grootste rotzooi kan trappen is (tijdelijk) favoriet. Grootste kanshebbers zijn nu de Koerden, goed getrained, goed bewapend en met een prima excuus - 50 miljoen mensen zonder land.

Dus terwijl iedereen aan het bekvechten is wie 'er gelijk heeft' krijgt Wallstreet zijn zin. Een zwaar beschadigd Turkije zal gedwongen zijn forse schulden aan te gaan. De reaktie van Rusland op dit mes in de rug - want dat is het - was van tevoren voorspelbaar. Dág economie! Dat had luldebehanger Erdogan allemaal ff niet door in zijn grootheidswaanzin...

PS: Een Erdogan met teveel macht kon het wel eens in zijn kop halen de islamitische versie van bankieren in te voeren Oy Vey! Zolang er rotzooi is blijft alle olie en gas in de grond zitten - wachtend op de *winnaar* die het heel goedkoop zal moeten leveren aan de bankiers en hun proxies vanwege de schuldenberg. Follow the money and all will be revealed.
Ness's avatar
| #241300 | 27-11-2015 13:22 | zenmaster
Die blaffende Erdobama zal dan weer flink tekeer gaan tegen Putin als straks die hele situatie in dat gebied compleet escaleert. De hele westerse wereld zal de Russische beer aanwijzen als de dader/stichter van deze ontketende oorlog, net als met de MH17.
zenmaster's avatar
| #241301 | 27-11-2015 13:33 | Antares
De hele westerse wereld zal de Russische beer aanwijzen als de dader/stichter van deze ontketende oorlog

Ik vraag me soms af of die publieke opinie er nog zo veel toe doet. Het beleid wordt er door de media zo hard ingeramd dat het eigenlijk niet meer uitmaakt of mensen erin geloven. Wie afwijkt wordt afgesloten van het web. Referenda worden geïnterpreteerd. Verkiezingen worden gestolen. Dwarsliggers en klokkenluiders staan op straat of belanden in de cel.

Voor Rusland is de westerse publieke opinie zonder meer een gepasseerd station.
Antares's avatar
| #241321 | 27-11-2015 20:52 | DOS.
@Ness:
Je kunt je uitputten in verontschuldigingen DOS

Ik verontschuldig me nergens om, ik constateer dat sinds Syrië de F4 heeft neergehaald, de Turks Syrische grens een no-go zone is geworden met zero tolerance. Ik stoor me aan het feit dat op zaplog alle schuld bij Turkije wordt gelegd, terwijl beide partijen elkaar hier aan het uitproberen zijn. Soms ga je dan net over de rand.
DOS.'s avatar
aanmelden / inloggen