Door community (initieel Antares), Op maa 27 jun 2016 07:23, 3 reacties,    

Gestolen land, gestolen waterPalestijnen die op de Westelijke Jordaanoever leven lijden onder een watertekort dankzij het Israëlische beleid dat de wateraanvoer gedurende het gehele jaar beperkt, en nog meer tijdens de zomermaanden. Het tekort is met name acuut in gemeenschappen die in Gebied C wonen en door Israël niet worden erkend, en daarom niet op het waterleidingnet kunnen worden aangesloten. Veel van deze gemeenschappen leven op de Westelijke Jordaanoever, in dichte nabijheid van Israëlische waterbronnen. Hun inwoners, die in sommige gevallen slechts op een paar meter afstand van een Israëlisch boor- en pompstation wonen, zien met wanhoop dat water vrijwel uitsluitend naar de nederzettingen in het gebied stroomt, terwijl zij ertoe gedwongen zijn om water op andere manieren, veel moeilijker en veel duurder, aan te kopen. Onder deze manieren vallen de aanschaf van watercontainers voor de drievoudige prijs of meer die door Israëliërs wordt betaald, die zijn aangesloten op Mekorot (Israël's nationale waterbedrijf), en die per voertuig te vervoeren; het verzamelen van regenwater; of pompen uit natuurlijke bronnen en watervoorraden. Ook met deze alternatieven zien inwoners obstakels tegemoet , aangezien de Israëlische autoriteiten aparatuur in beslag nemen en toegang tot natuurlijke waterbronnen blokkeren.

Lees verder op B'Tselem
Annotaties:
| #252286 | 27-06-2016 08:03 | herman4394
gestolen haven, gestolen vliegveld, gestolen zee, gestolen huizen, gestolen vrijheid, gestolen gezondheid, gestolen kinderjaren, gestolen "leven".

Maar gestolen respect kan de Palestijnen gestolen worden.
| #252296 | 27-06-2016 10:37 | Ness
Je kunt stellen dat waar 2 kijven, 2 schuld hebben, en in gewone ruzies, bv tussen buren, is dat in 99% van de gevallen ook zo. Maar dat verhaal gaat alleen maar op als de 2 ruziemakers een gelijke status hebben; in een ruzie tussen een burger en een politieman legt de burger het altijd af, zeker als de politieman zich zélf niet aan de wetten houdt en tegelijkertijd de burger erop aanspreekt.

Israel is de verantwoordelijke, wettelijk, want het is de bezettende macht. Alleen Israel kan het conflict oplossen, "unilateraal", want alle zeggenschap is de Palestijnen ontnomen. Daarom leg ik de zowel de schuld als de verantwoordelijkheid voor al die ellende 100% bij Israel, no matter what - want Israel doet al 60 jaar geen enkele poging de zaak bij te leggen, integendeel. Dit zieke getreiter met water (tijdens de Ramadan, en in die hitte!) bewijst dat eens te meer.
Ness's avatar
| #252320 | 27-06-2016 21:00 | ffloor
Ik heb dat kaartje van "C"-gebiedjes eens bestudeerd en kom tot de conclusie dat dit gebiedjes zijn die gedurende de eerste alija (dus 1844-1938) vruchtbaar gemaakt waren door Westerse joden. Hun import was in die 100 jaar overigens niet groot: ongeveer het aantal wat momenteel elke 2 dagen wel binnengevlogen wordt.

In 1948 werd half Jerusalem, alsmede die oostelijke sector door het Jordaanse leger ontjoodst: zij konden dat doen omdat het Israëlische leger alle prioriteit had gelegd op de noord- en zuidgrens, waarna personeelsgebrek ontstond door een onverwachte inval van het Jordaanse leger.
Om ieder misverstand te voorkomen: C-gebiedjes betreffen dus door het Jordaanse leger veroverd, zéér vruchtbaar gebied dat in 1967 weer terugveroverd is geworden - ongeveer vergelijkbaar met de door onszelf onteigende Duits gebiedjes oa. Emmerich en door den Uyl teruggegeven - eh nee niet door de Westduitsers terugveroverd.

Het juiste topic bij dit artikel is, dat vorig jaar de EU een 400-tal bouwsels als huizen, flats en vroedvrouwposten in deze C-gebieden heeft gebouwd op hun kosten (!) en zullen binnenkort door de staat Israël worden gesloopt - wat tzt. een opgeblazen politieke rel moet veroorzaken, tzt. georchestreerd door Timmermans maar dat allemaal komt nog eraan. Dit is de achtergrond dat daarom Nethanjahu de havik Levi als minister van "ontwikkelingsgebieden" heeft benoemd.

Overigens heeft een Nederlandse carthograaf in 1637 dat gehele Phalestija toenmaals in kaart gebracht en heeft geen enkele Arabische dorps- stads- of oasenaam aangetroffen (!) maar uitsluitend Griekse, Romeinse en Ottomaanse namen. Zijn kaart werd in 1737 gedrukt en is raadpleegbaar op Internet.
Later, eind 19e eeuw heeft een Engelse geoloog zijn werk overgedaan en concludeerde dat de Ottomaanse provincie "in zak en as verkeert, alles is verbrand". Toch vond hij wel vruchtbare grond oa. bij Sichem - maar trof nergens Arabieren aan.

Het is gewoon het archetype der geschiedenis: over 100 jaar maken blanken in EU nog ongeveer 10% uit en worden die in enclaves als Ukraine gedeporteerd - de restanten van onze landerijen worden door veehoudende Arabieren bewoond en er gelden andere wetten waar we nu nog nooit van gehoord hebben maar dat komt nog eraan.
aanmelden / inloggen