Door community (initieel P.uncia), Op zat 25 dec 2010 14:46, 1 reacties, nieuws

Gevangenis Guantanamo blijft openObama's verkiezingsbelofte om het omstreden gevangenenkamp Guantanamo op Cuba te sluiten, is sinds woensdag op zijn best op de lange baan geschoven, maar vermoedelijk onmogelijk geworden.

Woensdag keurde het Congres namelijk een defensiebegroting voor het fiscale jaar 2011 (begonnen op 1 oktober) goed, die ondanks haar astronomische afmeting -725,9 miljard dollar- verbiedt dat dollars worden uitgegeven aan de sluiting van het concentratiekamp en aan het overbrengen van de terreurverdachten naar een nieuwe faciliteit op het Amerikaanse vasteland.

Zelfs het overbrengen naar de VS van Guantanamogevangenen voor een rechtszaak wordt in de Pentagonbegroting expliciet verboden. De tekst van de National Defense Authorization Act verbiedt eveneens dat die gevangenen - van wie velen al jaren op een proces wachten - vrijgelaten worden in de VS of landen waar voorheen vrijgelaten gedetineerden hun (veronderstelde) terreuractiviteiten prompt hervatten.

Het overbrengen van gevangenen naar zulke landen kan dan weer wel 'indien die transfer in het nationaal Amerikaans veiligheidsbelang is'.

Bij zijn aantreden als president, in januari 2009, beloofde Barack Obama dat het kamp in Guantanamo tegen het eind van het jaar (2009) gesloten zou worden. In Guantanamo verblijven nog steeds 174 'terreurverdachten', de meesten afkomstig uit Afghanistan en Pakistan. Amper drie van hen zijn reeds berecht en schuldig bevonden.
Annotaties:
| #121865 | 25-12-2010 14:56 | tegengas
Ze zijn gek, ze willen ervan af, niemand wil die gevangenen hebben, ik zou ze gewoon terug zetten met een zak geld op de plek waar ze opgepakt zijn.
tegengas's avatar
aanmelden / inloggen