Door community (initieel Tzolkin), Op maa 11 jan 2010 17:26, 5 reacties,    

GGO-vrije voeding: onmogelijk in 2010? - Franse studie: ggo’s zijn onveiligNieuw Frans onderzoek naar effecten van ggo’s op de gezondheid beoordeelt ggo-toepassingen als onveilig. Recente steekproeven in winkelrekken tonen aan dat ggo’s ongemerkt de voedselketen binnensluipen.


Velt vraagt garanties voor de keuze van de consument op ggo-vrije voeding.

Eén van de verplichtte onderzoeken voor het op de markt toelaten van genetisch gewijzigde toepassingen zijn voedertesten waarbij ggo-voeders gedurende 90 dagen aan testdieren, meestal ratten, gegeven worden. Deze data zitten in elk toelatingsdossier. Onderzoekers van het CRIIGEN (Committee of Research and Information on Genetic Engineering) en de universiteiten van Caen en Rouen (Frankrijk) analyseerden in 2009 de resultaten in het dossier van genetisch gewijzigde insecticide-resistente MON 810 en MON 863-maïs, en van herbicide-tolerante NK 603-maïs. De onderzochte data zijn afkomstig van Monsanto, de patenthouder van deze drie ggo-toepassingen, en lagen mee aan de basis van de huidige toelating door de EFSA (European Food Safety Authority) tot commercialisering binnen de EU. De studie door de Franse onderzoekers van de Monsanto-data constateert echter duidelijke schadelijke effecten aan diverse organen (oa. lever, nieren, hart) van de testdieren tengevolge van de consumptie van ggo-voeder. De schade varieert in functie van de geconsumeerde hoeveelheid ggo-voeder en het geslacht van het testdier (1).

De onderzoekers vragen daarom het onmiddellijk verbod van de invoer en de teelt van deze ggo-toepassingen en bevelen bijkomende voedertesten gedurende een langere periode aan (tot 2 jaar) bij tenminste 3 verschillende diersoorten. Dat is volgens hen noodzakelijk om wetenschappelijk betrouwbare resultaten te bekomen over de acute en chronische effecten van ggo-toepassingen.


Sporen verboden ggo-lijnzaad wijd verspreid


In enkele maanden tijd in het najaar 2009 trad het Europese waarschuwingssysteem om niet-toegelaten ggo’s in voedingsmiddelen te melden meermaals in actie. In verschillende landen (Duitsland, Groot-Brittannië, Zweden) betrof het de aanwezigheid van niet-toegelaten ggo-lijnzaad. Lijnzaad is een ingrediënt dat in heel wat verwerkte graanproducten zit. Zo werd er bv. ongewenst ggo-lijnzaad aangetroffen in meergranenbrood, in muesli, in afbakbroodjes, tot zelfs in vogelvoeders.

Bij een recente steekproef in Utrecht (Nederland) traceerde men in 3 op 15 lukraak gekochte voedingsmiddelen niet-toegelaten lijnzaad. In heel Europa zijn tot op heden meer dan 90 van dit soort contaminaties aangetroffen.

Etikettering ontoereikend voor dierlijke producten

De EU-wetgeving voor etikettering van voedingsmiddelen van ggo-oorsprong vertoont één grote lacune: vlees of dierlijke producten (melk, zuivel, vleeswaren) afkomstig van dieren gevoederd met ggo-voeder dienen nergens de ggo-afkomst van het voeder te vermelden op het etiket. Dit is het geval bij heel wat dierlijke producten in de Belgische supermarkt, vooral bij varkens- en kippenvlees(waren) waarbij in het voeder dikwijls ggo-soja zat. Niemand staat er echter bij stil. Als consument kan je enkel terecht bij bioproducten, de enige producten waarvan je zeker bent dat er geen ggo's in het voeder gebruikt worden.

Velt vraagt actie!

Franse onderzoekers duiden op schadelijke effecten bij testdieren na de consumptie van ggo-maïs. In heel wat graanproducten in de winkelrekken worden sporen van niet-toegelaten ggo-lijnzaad aangetroffen. Als consument weet je niet of vlees of andere dierlijke producten in het winkelrek afkomstig is van dieren die al dan niet ggo-voerders gekregen hebben.

Deze realiteit toont dat ggo's niet onbesproken zijn en dat de consumentenkeuze voor ggo-vrije voeding in het gedrang komt. Dat vindt Velt ontoelaatbaar.

Daarom vraagt Velt aan alle betrokkenen (overheden, veevoederbedrijven, voedingsbedrijven) om hun verantwoordelijkheid op te nemen. De consument moet kunnen blijven kiezen voor alternatieven. Dit recht moet gevrijwaard blijven.

(1) de Vendômois J.S., Roullier F., Cellier D., Séralini G.-E., december 2009

A Comparison of the Effects of Three GM Corn Varieties on Mammalian Health

International Journal of Biological Sciences 2009, 5(7), p.706-726

http://www.biolsci.org/v05p0706.htm
Annotaties:
| #88745 | 12-01-2010 03:12 | Annelies
Dat onze supermarkten vol liggen met onvoldoende etikketering is geen nieuws. Monsanto heeft in Amerika alles op alles gezet om correcte en volledige etiketering van voedeings-middelen te voorkomen, hetgeen ze nu ook in Europa doen.
Monsanto is van mening, dat wij niet hoeven te weten wat er in het produkt zit!

Daar heeft het TNO eerder dit jaar op in gespeeld, door de publicatie dat wij de etiketten toch niet lezen.

De talrijke E-nummers, GGO's en GMO's in ons voedsel, ziet Monsanto helemaal liever niet genoemd.

Wat gebeurt er nu allemaal?

We mogen niet weten wat er in een vaccin zit en we mogen niet weten wat er in ons voedsel zit?!
Worden we allemaal voor dom aangezien?
| #88747 | 12-01-2010 07:23 | MareJane
Hoeveel bewijzen er nog komen tegen gmo-produkten en de handelwijze van Monsanto en ook Sygenta en consorten, Die arrogante Verburg is er helemaal weg van. Zij zal straks ter verantwoording worden geroepen. Ik verdenk haar ervan dat ze op e.o.a. manier connecties heeft met deze bedrijven, aangezien geen enkel weldenkend mens deze troep hier in Nederland wil hebben. Nu heeft ze weer toestemming gegeven voor weer proefvelden. Dan toch maar die handel wat daar bloeit in de fik steken?
| #88748 | 12-01-2010 08:14 | Tzolkin
Die arrogante Verburg is er helemaal weg van.


Dat is een corruptieonderzoekje waard
| #88750 | 12-01-2010 08:20 | Tzolkin
Dan toch maar die handel wat daar bloeit in de fik steken?


Het brandt wss zelfs niet.

Zegt het voort. Als steeds minder mensen die troep kopen zullen ze of verdwijnen of bijdraaien. De marktaandelen van die bedrijven zijn in Europa nu niet van dien aard dat ze bepalend zijn. Ze weten alleen wel hoe ze de politici moeten bespelen: op dezelfde manier zoals dat al duizenden jaren gebeurt.

Overigens bedenk ik net een voordeel van dat spul.

Mensen die 'rechts' zijn hebben vaak een hekel aan alles wat 'links' is. Biologische voeding wordt door veel mensen als iets 'links' gezien. Rechts eet dus meer Monsanto-rommel. En zo geraken we van de liberalen en PVV'ers af.
| #88967 | 12-01-2010 23:51 | Tzolkin
Monsanto heeft een vrij grote chemische installatie in Antwerpen. Ze produceren er al hun herbiciden en kunstmest troep en weet ik wat al niet meer.

Misschien kunnen we de baas van de fabriek, meneer Luc Moens op dit e-mailadres laten weten wat we van zijn broodwinning vinden:

aanmelden / inloggen