Door Appie, Op woe 15 feb 2012 23:18, 8 reacties,    

Giftige cosmetica


Dankzij de mazen in de wet kunnen cosmeticabedrijven bijna alle chemicaliën in hun eindproducten stoppen. Of het nu babyshampoo of zonnecreme is, er bestaan nauwelijks beperkingen en veiligheidseisen.

In feite zijn bijna 90% van de 10500 ingrediënten van huidverzorgingproducten, welke bekend zijn bij de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA), niet onderzocht op giftigheid door de Cosmetic Ingredient Review, de FDA of een andere overheidsinstantie. Dit zijn de bevindingen van de Environmental Working Group EWG.

Vrijwel, iedere man, vrouw en kind, srubt, spuit of wrijft zich dagelijks in met 10 verschillende personal care producten. Het is een dringende noodzaak om de man-made chemicals, die als basis in de verzorgingsproducten worden gebruikt, te onderzoeken op hun impact op zowel mens als milieu. Hieronder een lijst met basisingrediënten die niet in onze badkamer behoren te staan.

Placenta
Hè… wat??? Ja het is echt waar, stofjes uit placenta’s van mensen en koeien worden ingezet om je gezichtje een stralende huid te geven. Echter deze stofjes bezitten ook vele hormonen die bijvoorbeeld tot borstvorming in peuters kan leiden.

Kwik
Ook een oude bekende, de kwikfamilie, vinden we terug op het lijstje, zelfs bij zeer lage concentraties kan het hersenschade veroorzaken. De Environmental Working Group EWG vond ethylkwik oftewel thimerosal in Paula Dorf mascara. Andere familieleden van de kwikgroep vindt men terug in oogdruppels of lenzenvloeistof. De kwikfamilie wordt aan cosmetica toegevoegd als conserveringsmiddel.

Lood
Loodvergiftiging is een zeer actueel thema, consumenten kunnen in contact komen met lood door accu’s en electronica artikelen. Vooral voor kinderen is het gevaarlijk, het tast het ontwikkelende brein aan. Lood is teruggevonden in bijvoorbeeld Grecian Formula 16 en andere zwarte haarverf producten voor grijzende mannen. Momenteel is er een rel over honderden soorten lippenstift gaande, deze bevatten lood.

Geurstoffen
Geurstoffen blijken vrijwel geen beperkingen te kennen in de federale wetgevingen, firma’s ondervinden nauwelijks tot geen restricties om de samenstelling van hun unieke parfum geheim te houden. Echter deze lokstoffen bevatten neurotoxines en staan in de top 5 van allergie veroorzakers. EWG pleit voor een geurstof vrije samenleving.

Hydroquinon
Deze giftige verbinding wordt door de cosmetica-jongens verkocht als middel om de huid te bleken. Echter bekend is dat hydroquinon de ziekte ochronosis veroorzaakt. De huid krijgt een blauw grijze kleur en zelfs de FDA waarschuwt om deze chemicalië uit de weg te gaan.

Nanodeeltjes
Wereldwijd wordt deze nieuwe uitvinding van de industrie gepresenteerd als de oplossing van de problemen waarmee de moderne mens wordt geconfronteerd. Van buckyballs tot minuscule deeltjes zilver worden deze nieuwe materialen ingezet in de cosmetica indsutrie, bijvoorbeeld zonnecremes. Mens en milieu wordt blootgesteld zonder dat er een veiligheidsonderzoek heeft plaatsgevonden.

Ftalaten
Het is allang bekend dat ftalaten of weekmakers het mannelijke sexhormoon systeem wreed verstoren. Beschadiging van de spermacellen, verminderde vruchtbaarheid, vervrouwlijking van mannen of onvruchtbaarheid zijn voorbeelden. Probeer in ieder geval dibutylftalaat in nagellak te vermijden. Deze man-made chemical wordt trouwens ook als geurstof ingezet.

Bijproducten van de olie-industrie
Deze groep chemicaliën, niets meer dan een afvalproduct, wordt bijvoorbeeld aan gezichtscreme toegevoegd om deze zachter te laten aanvoelen. De zuiverheid van deze producten wordt bepaald door de effectiviteit van de destillatie van ruwe aardolie. Daar de Big Industry inzet op effectiviteit zal zal er bespaard worden op de dure zuivering. Het eindproduct bevat dus vele verontreinigingen. Zo is het kankerverwekkende bijproduct 1,4-dioxaan al in baby-shampoo en producten voor hoofdhuid behandeling gevonden.

By Jasmin Malek Chua

Nawoord

Voor alle duidelijkheid, bovenstaand artikel is Amerikaans, is het in Europa dan veel beter?

Eigenlijk niet, ondanks dat er een cosmetica wetgeving bestaat, 76/768 EEC, is de controle minimaal. De overheid vertrouwt grotendeels op de info die de industrie levert. Voor vele van de bovengenoemde giftige families bestaan beperkingen in de wetgeving maar de europese industrie ontsnapt via de mazen van de wet.

Een voorbeeld zijn de microplastics, op Zaplog is een dossier over deze stompzinnige en milieubedreigende toepassing van de plastic- en cosmetica-industrie terug te vinden. In huidverzorgingsprducten voegen we kleine stukjes plastic toe om dode huidcellen te verwijderen, een milieuramp dreigt. Helaas kijkt de politiek weer eens stomverbaasd toe in plaats de industrie verantwoordelijk te maken voor de gevolgen.

Daarnaast importeert de EU vele cosmetica producten, deze zijn afkomstig uit bijvoorbeeld de VS en China. Daar de EU goedgelovig is (misschien de joods christelijke cultuur) vindt er nauwelijks ingangscontrole plaats. Ondertussen verleidt de producent de consument met sexy reclames.

Europa loopt wereldwijd voorop in chemicaliënwetgevingen voor consumentenproducten, hierbij is met de industrie afgesproken dat de veiligheid van de burger gegarandeerd wordt. Echter de beloftes van de industrie blijken net zo waarde te bezitten als de reclames van de banken: rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.

Inderdaad, het leven is niet lineair.....


Aanvulling

Bedankt Japie:


The Story of Stuff - Whats in our Cosmetics? from Tony Glentworth on Vimeo.
Annotaties:
19-06-2013 12:21 | payday loan
Giftige cosmetica #zaplog
| #175395 | 15-02-2012 23:53 | P.uncia
Tja, mijn vrouw en ik gebruiken al jaren biologische kokosolie voor onze huid en dat werkt perfect ;)
P.uncia's avatar
| #175396 | 16-02-2012 00:02 | Appie
Inderdaad P.uncia, van de natuur kan de industrie nog veel leren :)
Appie's avatar
| #175405 | 16-02-2012 08:43 | Argwaan
En vergeet de geurstoffen in wasmiddelen niet. Dat zijn ook hormoonverstoorders.
Argwaan's avatar
| #175412 | 16-02-2012 11:24 | merethan
Cosmetica gebruik ik zo goed als niets van. Alleen nog een zwaar chemische shampoo van Andrelon, maar die wil ik ook vervangen voor wat simpels. Als is dat wel moeilijk, want ik heb lang haar. Met slechte rommel kom je dan wat moeilijker weg.
merethan's avatar
| #175438 | 16-02-2012 19:26 | RealityCheck
Ik heb van de week nog iemand vermoord door hem te vergiftigen. Uiteraard gebruike ik biologisch gif.
Recine, puur natuur dus harstikke goed.
Ik zou niet op mijn geweten willen hebben dat er allerlei ongezonde chemische troep in de lichamen van mijn slachtoffers achterblijft.
RealityCheck's avatar
| #175457 | 16-02-2012 23:44 | Japie
The Story of Stuff - Whats in our Cosmetics?

http://vimeo.com/28143756
Japie's avatar
| #175853 | 26-02-2012 05:44 | gapert
Genoeg redenen om hierop voor jezelf te bezuinigen lijkt mij. ipv dagelijks te gebruiken alleen wanneer het echt nodig is.
Alleen die dampen al wat er vanaf komt... rommel als je het mij vraagt.
| #175877 | 26-02-2012 14:33 | merethan
Uiteraard gebruike ik biologisch gif.
Recine, puur natuur dus harstikke goed.
XD
merethan's avatar
aanmelden / inloggen