Door community (initieel tegengas), Op zon 15 mei 2011 20:39, 1 reacties,    

Gouden tijden voor de illegale wapenhandel door de Arabische lente


Terwijl de Syrische opstand en het geweld met de dag escaleert , beleven in Libanon de zwarte markt handelaren in wapens gouden tijden, de prijzen van lichte en middelzware wapens schieten als een raket omhoog door de hogere vraag uit Libanon en Syrië."De prijzen zijn verdrievoudigd in minder dan twee maanden", zegt Wael, een lokale wapenhandelaar, wiens naam is gewijzigd om zijn identiteit te beschermen.

Volgens de lokale dealers, komen de Syriërs sinds eind januari de grens van Libanon over om wapens te kopen , Op dat zelfde moment braken ook de prodemocratische protesten uit in Syrië , die weer door de Syrische overheid gewelddadig werden neergeslagen.

De Libanese bewoners, zijn uit angst voor de verspreiding van het geweld in Syrië, ook begonnen met het kopen van lichte wapens.
Sinds het begin van de opstand, zijn tientallen soldaten en honderden burgers omgekomen - activisten schatten het totale aantal slachtoffers op ongeveer 800 doden.

Syrische autoriteiten geven echter de schuld van de onrust aan "gewapende bendes", van salafistische groepen en een westerse samenzwering. "SANA", het officiële persbureau van Syrië, citeerde een militaire bron onlangs die verklaarde dat het leger en veiligheids eenheden op de "gewapende terroristische groeperingen" blijven jagen.

Afgelopen woensdag, is het tientallen activisten gelukt om wapens en een aanzienlijke hoeveelheid munitie te bemachtigen in Baba Amr, de provincie Homs en in de buurt van Deraa. Twee militaire kwamen daarbij om het leven en vijf anderen raakten gewond bij de schermutselingen, volgens de website van Syrische defensie.

Activisten ontkennen het kopen of het bezit hebben van wapens, en geven de schuld van doden aan het leger en de geheime diensten, die zouden geschoten hebben op soldaten die weigerden te schieten op demonstranten.
"Wij zijn niet gewapend, dat is klinkklare onzin," een Syrische activist vertelde dit en stond erop dat hij anoniem zou blijven.

Wat er precies allemaal gebeurd blijft onduidelijk en in nevel verhuld in Syrië, over en weer zijn er beschuldigingen en contra-beschuldigingen , en er is geen media die de beschuldigingen kan onderzoeken. aangezien de meeste buitenlandse journalisten zijn verbannen uit het land. Maar in het naburige Libanon zijn wapenhandelaars die erop te wijzen dat veel Syriërs wapens kopen voor de zelfverdediging. Zij geven ook toe dat sommige wapen aankopen deel uit maken van een meer gecoördineerde en georganiseerde aankoop.

"Het is echter uiterst moeilijk om er achter te komen welke groep van de samenleving deze afnemers vertegenwoordigen, aangezien ze hun identiteit geheim houden," licht Wael toe..

"Locals zijn ook wapens aan het kopen, uit angst voor de stijgende sektarische spanningen, als gevolg van de destabilisatie van het Assad-regime", zegt Brahim, een andere lokale wapenhandelaar die wilde praten op de voorwaarde van anonimiteit.

In ieder geval wie er precies achter de aankopen zit is onduidelijk, alleen de stijgende prijzen van verschillende wapens geven aan dat er inderdaad een toegenomen vraag is.


Iemand interesse in een Kalasjnikov?

Op de straten van Beiroet, was de prijs van een AK-47 aanvalsgeweer van 850 dollar omhoog gegaan naar 1.450 dollar, terwijl een M4, voorheen verkocht werd voor 5.800 dollar, en nu 7.500 dollar kost. Een M16 geweer kost nu 2500 dollar - 50 procent duurder ten opzichte van het vorige prijskaartje. De M16 is een standaard geweer van het Amerikaanse leger, en werd gebruikt tijdens de Vietnamoorlog. Nu gebruiken het Amerikaanse leger en de marine in Irak en Afghanistan de M4 karabijn als aanvals geweer aan het front.

Een PKC machinegeweer kost nu 4.200 dollar, maar liefst 3.300 dollar gestegen in slechts een paar maanden tijd. De Amerikaanse 'Energa', een single shot granaatwerper, was voorheen 80 dollar en kost nu slechts nu 350 dollar. De vraagprijs van een B7 geweer ging van 700 dollar naar 1.000 dollar, dat is dus echt een prijspakker.

"De prijs van een Kalasjnikov, varieerde tussen de 1.000 dollar en 1.200 dollar een paar maanden geleden, en wordt nu verkocht voor 1.600 dollar in Beiroet en gaat voor 2.000 dollar van de hand in Tripoli. Ook de prijs van de munitie is dramatisch gestegen," zegt Brahim.

Sinds het einde van de Libanese burgeroorlog in 1990, is een onrustig Libanon een ware goud mijn voor de lokale wapenhandelaars. Volgens Brahim en Wael, wordt de markt beheerst door de prominente politieke partijen die gebruik maken van hun organisatie en hun wijde netwerk van bondgenoten om smokkelaars te beschermen tegen vervolging door justie. Elke politieke partij heeft meestal een grote koper, iemand die beschikt over alle nodige contacten in het buitenland en de ins en outs kent van de wapenhandel.

Brahim geeft toe dat wapenleveranties aan Libanon aanzienlijk zijn toegenomen in de afgelopen maanden, en van oudsher het land binnengesmokkeld vanuit Irak en Syrië over de grens van Libanon.

"Het lijkt erop dat in het licht van de recente regionale gebeurtenissen , Libanese politieke partijen hebben besloten om de handel in lichte en middelzware wapens mogelijk te maken en aan de ander kant een verbod oplegde, op de verkoop van zwaardere vuurwapens, zoals kanonnen en raketten", zegt Wael.

Annotaties:
22-09-2013 11:46 | my website
Gouden tijden voor de illegale wapenhandel door de Arabische lente #zaplog
| #136895 | 16-05-2011 11:53 | _Martijn_
Prima voor de wapenindustrie dus.

En reken maar dat die een beetje meesturen hier en daar.
_Martijn_'s avatar
aanmelden / inloggen