Door community (initieel Hans), Op maa 3 jan 2011 19:50, 0 reacties,    

Grenzen aan de Groei van spoorwegen


Het spoorwegnet kan niet onbeperkt groeien. Het aantal reizigers kan niet onbeperkt groeien. Er komt een moment dat het vervoer per spoor haar maximale omvang bereikt. Dat moment is nu.

Treinen verbruiken energie. Energieverbruik kost steeds meer geld. Fossiele brandstoffen worden snel duurder en windenergie is ook duurder dan steenkool-energie.
Hoe langer de trein, hoe meer energie hij verbruikt. Hoe harder de trein rijdt, hoe meer energie hij verbruikt. Hoge-snelheidstreinen zijn de SUV's van het spoor. Korte propvolle treinen zijn veel efficiënter en zijn beter voor het klimaat.

Het opwekken van energie kan alleen nog maar duurder worden. Het reizen per spoor kan alleen nog maar duurder worden. Het verbreden van spoorlijnen is een exercitie in futiliteit, het is zinloos. De hoge-snelheidstrein Fyra is een voorbeeld van weggegooid geld.

Zoals er duizenden automobilisten dagelijks aansluiten in de file. Zo zitten er duizenden forensen dagelijks in de trein op weg naar hun werk. We zijn het gewoon gaan vinden om dagelijks tientallen kilometers te reizen. We negeren de CO2-uitstoot en de energieverspilling van het openbaar vervoer.

Het isoleren van je huis is stap één. Het vervangen van gloeilampen door spaarlampen is stap twee. Dichter bij je werk gaan wonen, zodat je kunt fietsen of lopen is de volgende stap.

Annotaties:
16-01-2014 14:49 | virility ex
Grenzen aan de Groei van spoorwegen #ns #zaplog
aanmelden / inloggen