Door nieuwsvandezetijd, Op zat 3 nov 2012 21:39, 1 reacties,    

Griekenland: crisis heeft vooral zijn weerslag op kankerpatiënten

De Duitse farmaceutische firma Merck stopt de levering van Erbitux, medicatie tegen kanker, aan Griekse ziekenhuizen. Dit laat maar weer eens zien hoe ernstig een economische crisis burgers treft. Farmaceutische fabrikanten uitten eerder dit jaar hun twijfels over leveringen aan europese crisislanden en Duitsland stopte al eerder de levering van Biotest aan Griekenland vanwege onbetaalde rekeningen. De Grieken kunnen gewoonweg niet meer voldoen aan de betalingen voor medicatie, wat betekent dat Griekse artsen meer en meer hun patiënten gedwongen aan hun lot over moeten laten. In Griekenland is een zelfmoord-epidemie aan de gang, veroorzaakt door de crisis. (bron)

Vóór de crisis, kon iedereen medische hulp krijgen

Artsen zitten met de handen in het haar, levensreddende medicijnen zijn ofwel schaars ofwel onbetaalbaar. Een underground netwerk van Griekse artsen probeert hiervoor een oplossing te vinden. Zo ook dr. Kostas Syrigos, die dacht dat hij alles wel meegemaakt had. Totdat hij in aanraking kwam met Elena, een werkloze vrouw met borstkanker. Haar gezwel groeide uit tot de grootte van een sinaasappel en kwam door haar huid heen, wat een wond veroorzaakte die zij probeerde te absorberen met papieren zakdoekjes. Syrigos zegt dat hij en zijn collega’s sprakeloos waren toen zij de vrouw zagen in het Sotiria General Hospital in Athene. Iedereen was geschokt omdat normaal gesproken iedereen altijd hulp kon krijgen in Griekenland.

De crisis heeft vooral zijn weerslag op de gezondheidszorg, en dan met name op kankerpatiënten

Het leven in Griekenland staat ondersteboven sinds de economische crisis zo ernstig huishoudt. Maar de verandering is nergens zo erg als in de zorg. Griekenland heeft altijd een typisch Europees gezondheidssysteem gehad, met werkgevers die betalen voor gezondheidszorg en overheidssteun. Mensen die werkloos werden konden altijd aanspraak op gezondheidszorg maken en tevens werkloosheidsuitkeringen. Zelfs als ze niet voor diensten konden betalen, kregen ze zorg en behandeling.
Annotaties:
| #190502 | 04-11-2012 02:36 | tunnelforce9
Als ze het geld wat ze nog wel hebben nou eens wat beter verdelen dan had het niet gehoeven ik hoorde van de week nog dat een beetje parlementarier in griekenland (waarvan er 300 in het parlement zitten trouwens) zo'n slordige 150k euris betaald krijgt..

ps griekenland heeft "slechts" 10 a 11 miljoen inwoners
tunnelforce9's avatar
aanmelden / inloggen