Door community (initieel P.uncia), Op zon 2 okt 2011 15:05, 0 reacties, nieuws

‘Griekenland zeker van zesde schijf steun’De Griekse minister van Financiën Evangelos Venizelos heeft zondag in een kranteninterview verklaard dat de zesde schijf van internationale steun voor het land "verzekerd is". Het geld is nodig om te vermijden dat Griekenland zijn rekeningen vanaf midden deze maand niet meer kan betalen.

Experts van de Europese Commissie, van de ECB en het IMF, bekend als de trojka, zijn momenteel in Athene om te kijken of Griekenland zijn verplichtingen kan nakomen. Er zou dit weekend met de Griekse autoriteiten een akkoord zijn bereikt over besparingen in het ambtenarenapparaat.

De onderhandelende partijen kwamen overeen dat alle ambtenaren van 60 jaar of ouder, die dus dicht bij hun pensioen staan, zullen opzij worden gezet, zo bericht de Griekse radio.

Ze zouden tegen het eind van het jaar in een wervingsreserve worden geplaatst maar flink moeten inleveren. Het gaat om naar schatting 23.000 mensen. Daarnaast zouden een 7.000-tal ambtenaren overbodig worden door het afschaffen of fuseren van overheidsdiensten. Maar de internationale experts verwijten de Griekse regering hiermee te treuzelen.

Volgens Venizelos neemt de overheid "veel moeilijke beslissingen" om er zeker van te zijn dat ze de volgende schijf internationale steun ontvangt: 8 miljard van het totale steunpakket van 110 miljard.

De trojka heeft zondag nog niet officieel het licht op groen gezet. Zondagavond vergadert het Griekse kabinet over de begroting voor volgend jaar. Maandag wordt het plan voorgelegd aan het parlement.

In een rondvraag van de krant To Vima blijkt dat 67 procent van de Grieken gelooft dat een bankroet niet zal vermeden kunnen worden. Ruim 70 procent wil wel dat Griekenland in de eurozone blijft. Een meerderheid is bereid om de openbare sector te hervormen, maar ze zijn tegen hogere belastingen en lagere pensioenen.
Annotaties:
aanmelden / inloggen