Door community (initieel Appie), Op din 22 dec 2015 16:27, 0 reacties, nieuws

Grieks parlement erkent PalestinaHet Grieks parlement heeft unaniem gestemd voor de erkenning van Palestina als onafhankelijke staat. Deze stemming gebeurt terwijl Mahmoud Abbas, leider van de Palestijnse Autoriteit, op bezoek is in Griekenland.

Grieks eerste minister Alexis Tsipras reageerde op de beslissing van het parlement dat dit "er zal toe leiden dat Palestina formeel door Griekenland zal worden erkend op een latere 'geschikte' datum".

De beslissing van het parlement is vooral politiek symbolisch belangrijk. Formeel kan volgens het internationaal diplomatiek recht alleen een regering namens de eigen staat een ander land erkennen. Dit kan op meerdere manieren, door een door beide staatsleiders ondertekende expliciete verklaring, door het afsluiten van samenwerkingsverdragen. De meest verregaande vorm van erkenning is het wederzijds openen van ambassades in elkaars landen.

In het geval van Griekenland moet die erkenning niet door eerste minister Tsipras maar door Grieks president Prokopis Pavlopoulos. In het Griekse politieke systeem heeft de president geen executieve macht en ligt de echte politieke beslissing dus bij de eerste minster en zijn regering. Het enige concrete gevolg is dat Griekenland voortaan in al zijn officiële documenten de vermelding 'Palestijnse Autoriteit' zal vervangen door 'Palestina'.

Lees verder op: DeWereldMorgen.be
Annotaties:
aanmelden / inloggen