Door P.uncia, Op maa 4 feb 2013 18:30, 3 reacties,    

Grondstoffen Mali reden van door Frankrijk geleide oorlogDe meerderheid van de respondenten aan een Press TV enquête geloven dat verlaten natuurlijke hulpbronnen van Mali, waaronder goud en uranium reserves, de belangrijkste reden zou kunnen zijn achter de door Frankrijk geleide oorlog.

De opiniepeiling toonde dat 63 procent (10.843 respondenten), van de 17.287 respondenten, van mening was dat de voornaamste drijfveer achter de door Frankrijk geleide oorlog in Mali de onaangeboorde bronnen van het West-Afrikaanse land is.

Ongeveer 26 procent van de respondenten (4.508 deelnemers) zei dat Frankrijk probeert zijn koloniale macht in Afrika terug te krijgen.

Slechts 11 procent van de respondenten (1,963 personen) zei dat Frankrijk een oorlog tegen Mali gestart was omdat het Europese land het terrorisme wil bestrijden.

Duizenden mensen in Mali werden gedwongen hun huizen te ontvluchten tijdens de Franse oorlog, waarbij ongeveer 3.500 militairen op de grond betrokken waren die werden gesteund door gevechtsvliegtuigen, helikopters en gepantserde voertuigen.

De Commissaris voor Vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR) zei dat sinds 11 januari meer dan 5.000 Malinese vluchtelingen in Mauritanië zijn aangekomen, toen Frankrijk de oorlog begon onder het mom van het stoppen van de opmars van de strijders in het Afrikaanse land.

De Verenigde Staten, Canada, Groot-Brittannië, België, Duitsland en Denemarken hebben al gezegd dat ze de Franse oorlog in Mali zouden steunen.
Annotaties:
| #196688 | 04-02-2013 18:49 | Appie
Franse gevechtsvliegtuigen hebben dit weekend zware bombardementen uitgevoerd in Noord-Mali, in de omgeving van de plaats Kidal. Vermoed wordt dat opstandelingen zich kunnen hergroeperen in het gebergte rond het stadje. In Frankrijk is de steun voor de interventie in Mali groot, hoewel sommigen zich afvragen of er misschien andere motieven een rol spelen bij de ingreep van Hollande, zoals de uraniumwinning in buurland Niger.

Bron: Radio 1
Appie's avatar
| #196699 | 04-02-2013 19:44 | Ness
Deze hele dappere Belg heeft een van de belangrijkste redenen genoemd voor de Franse roofoverval op Mali. Wereldleider in nucleaire tech, eigenaar (samen met de staat) van 58 kerncentrales en exporteur van 'schone energie' Areva heeft namelijk VEEL uranium nodig om de aardbol met alles wat erop leeft blijvend te verkankeren.
Ness's avatar
| #196717 | 05-02-2013 00:34 | tegengas
Voorlopig is de bevolking verlost van een plaag gesponsord door Qatar.
tegengas's avatar
aanmelden / inloggen