Door community (initieel herman4394), Op zat 2 jun 2018 07:16, 0 reacties, nieuws

“Grote Mars van Terugkeer” GAZA. USA veto VN-resolutie


USA veto in door Koeweit opgestelde VN-resolutie ter bescherming van Palestijnen.
Ambassadeur van de Verenigde Staten bij de Verenigde Naties Nikki Haley spreekt tijdens een noodsessie van de Veiligheidsraad van de VN over het conflict tussen Israël en Gaza op het hoofdkwartier van de Verenigde Naties op 30 mei 2018 in New York City. (Foto door AFP)

De Verenigde Staten hebben een veto uitgesproken tegen een door Koeweit opgestelde VN-resolutie waarin wordt opgeroepen tot bescherming van de Palestijnen in Gaza en de bezette Westelijke Jordaanoever.

Van de 15 VN-Veiligheidsraadleden stemden Rusland, Frankrijk en China samen met zeven anderen vóór de resolutie op vrijdag, terwijl vier waaronder Groot-Brittannië zich van stemming onthielden.

In het ontwerp werd opgeroepen tot "het overwegen van maatregelen om de veiligheid en bescherming van de Palestijnse burgerbevolking in de Bezette Palestijnse Gebieden, inclusief in de Gazastrook, te waarborgen."

De Palestijnse ambassadeur Riyad Mansour zei dat het veto het risico liep de geloofwaardigheid en het gezag van de raad te ondermijnen, en bewees dat de VS "extreem kwaadwillig" waren.

Koeweits ambassadeur Mansour al-Otaibi zei dat het VS-veto "het sentiment van wanhoop onder de Palestijnen zal vergroten".

VS-afgezant van de VN Nikki Haley noemde de resolutie een "schromelijk eenzijdige" kijk op het conflict tussen Palestina en Israël.

Ze beschreef Hamas ook als een belangrijke belemmering voor de vrede, en stelde een alternatieve ontwerpresolutie voor waarmee alleen de positieve stem van Washington werd behaald.

Tijdens een tweede stemming, toen de VS haar eigen concurrentiemaatregel naar voren brachten, onthielden elf landen zich van stemming, terwijl Rusland en twee anderen zich ertegen verzetten.

Ten minste 120 Palestijnen zijn gedood door Israëlische troepen sinds de "Grote Mars van Terugkeer" begon in de Gazastrook op 30 maart. Veertien kinderen behoren tot de gevallen Palestijnen.

Ongeveer 13.300 Palestijnen hebben ook verwondingen opgelopen, van wie er 300 in kritieke toestand verkeren.

De bezette gebieden zijn getuige geweest van nieuwe spanningen sinds de Amerikaanse president Donald Trump op 6 december 2017 Washington's erkenning van Jeruzalem al-Quds aankondigde als de "hoofdstad" van Israël en zei dat de VS zijn ambassade naar de stad zou verplaatsen.

De dramatische beslissing leidde tot demonstraties in de bezette Palestijnse gebieden en elders in de wereld.

De status van Jeruzalem al-Quds is de lastigste kwestie in het decennia-lange Israëlisch-Palestijnse conflict.

De Palestijnen zien Oost-Jeruzalem al-Quds als de hoofdstad van hun toekomstige staat.

http://www.presstv.com/Detail/2018/06/01/563594/US-UN-Palestine-Israel-

Vertaald dmv Google translate.
Annotaties:
aanmelden / inloggen