Door ouwe knar, Op din 11 okt 2016 12:51, 17 reacties, citaat / intro / linkdump

Haïti: Stuur geen geld naar het Rode KruisNaast veel vragen om hulp komen er ook waarschuwingen binnen, om vooral geen geld naar het ARC (American Red Cross) te sturen.
Het vertrouwen in het ARC en eigenlijk in buitenlandse hulp in het algemeen, is na het rapport uit 2015 onherstelbaar beschadigd. In het rapport staat dat donaties gewoon voor een groot deel verkwanseld zijn.

Van de half miljard dollar die in 2010 na de aardbeving bij het ARC binnen kwam heeft het ARC bijvoorbeeld 6 huisjes gebouwd, terwijl het er 700 hadden moeten zijn.
In totaal kwam er bijna zo’n 9 miljard pond binnen en nog steeds hebben/hadden 55.000 Haïtianen geen fatsoenlijk dak boven hun hoofd. ...
Annotaties:
| #254974 | 11-10-2016 13:07 | ouwe knar
Responding to the report, the American Red Cross said in a statement it was "disappointed, once again, by the lack of balance, context and accuracy in the most recent reporting by ProPublica and NPR".
http://www.independent.co.uk/news/world/americas/haitians-urging-people-not-give-money-american-red-cross-how-to-help-hurricane-matthew-aid-cholera-a7352681.html
ouwe knar's avatar
| #254977 | 11-10-2016 14:00 | Ness
Clinton foundation = Slush fund
CF heeft miljarden binnengehaald via het rode kruis, en het meeste is in diepe zakken verdwenen. Her en der zijn geluiden op te vangen als zou de elite in Haiti zelf er met de poen vandoor zijn gegaan. Ze zullen ongetwijfeld geprofiteerd hebben, maar verreweg de meeste poen blijft hangen in USA. Datzelfde gebeurt in NL met je donatie aan een goed doel. Als er 5% van in het doelgebied terechtkomt is dat veel. En dan nog komt het niet op de bestemming aan. Dit is absoluut geen nieuw verschijnsel. 40 jaar geleden kon je 'hulpgoederen' kopen in winkeltjes "op stand" in India, alleen voor de beter gesitueerden uiteraard.
Ness's avatar
| #254980 | 11-10-2016 16:49 | Ness
Als je mensen elders echt wilt helpen dan moet je de elite hier ophangen, vierendelen en wegstemmen, want zij zijn het die misbruik maken van jouw goedgelovigheid op alle fronten en de ellende elders in stand houden. Of ga er zelf met een zak geld naar toe, op vakantie. Of zoek particuliere initiatieven, die zijn er heus wel; die komen vaak spontaan bovendrijven. En die kun je wel natrekken en in de smiezen houden.

Maar alles behalve door de staat goedgekeurde grote orgs of bv de VN, inclusief inhalige artiesten als Bono(bo). Die orgs zijn per definitie verrot tot op het bot. Wie gepensioneerd is en goed wil doen: ga daar wonen en geef daar je geld uit. Help de middenstanders dáár overleven. Want die verschaffen werk.

De enige reden dat er in Haïti zoveel slachtoffers zijn gevallen en in de Dominikaanse Rep (op hetzelfde eiland!!) niet: in Haïti woont men nog steeds in tenten en hutjes; de bossen zijn gekapt door de multinationals. Beschutting is er niet. https://socialistworker.org/2012/11/08/haitis-misery-before-sandy
Ness's avatar
| #254996 | 11-10-2016 22:17 | ..................
Ness

Als je kijkt naar het rode kruis op zich,of een andere hulporganisatie.de werknemers/hulpverleners zelf de goede intentie's hebben om het werk te doen.Het zijn die gluiperige directeuren en managers die zich ermee verrijken.
Die lonen die hun krijgen extreem is,voor het doel waarvoor je het doet.
iets van 2 ton per jaar.
Dan al die kneusjes die de boel managen voor de directeur.
| #255001 | 12-10-2016 06:07 | herman4394
Als er 5van in het doelgebied terechtkomt is dat veel.

Als je mensen elders echt wilt helpen dan moet je de elite hier ophangen
,Ness Je hebt volkomen gelijk
Indertijd, zo'n 20 jaar geleden zat ik in het Rode Kruis bestuuur op de Antillen.
Ik heb toen heel veel meegemaakt. Het hoofdestuur heeft heeeel veelmmgeld en mogelijkheden tot zijn beschikking. De onderafdelingen bulken ook vaak van het geld. Gelukkig maar...
Onderafdeling Amsterdam heeft ons toen heel goed geholpen.
Eigenlijk is het grootste probleem hoe we zo snel mogelijk kunnen helpen. Een zak geld meenemen op reis of op vakantie is geen optie.
De vliegvelden werken niet meer, zijn beschadigd. Meer dan 10.000Euri mag je zonder problemen nooit de grens over nemen. Dat is dus ook nooit genoeg. Met dat geld kun je trouwens niet veel doen, want er zijn gewoon geen goederen meer op het eiland.

Alleen her Rode Kruis heeft de benodigde vele ingangen om hulp snel ter plekke te kunnen brengen.

Ook al is het maar 5 % die aan zou komen via het Rode Kruis ... Een druppel op een gloeiende plaat maar er was indertijd echt geen andere oplossing,

Hoe ouderwets en zakken vullend dat hoofdbestuur in NL georganiseerd was. Ja dat klopt(e). Vraag alleen maar hun salarissen eens op...
De goedbetaalde hoofdebstuurder was indertijd wel naar ons gekomen op de Antillen, maar werd plotseling ziek en kon dus helaas niet mee vergaderen en persoonlijke hulp geven. De volgende dag charterde hij een vliegtuig voor een prive activiteit. Ik heb hem daarna eigenlijk niet meer gezien op de Antillen. Hij moest ook snel weer terug naar NL. Ik ben toen maar niet verder gaan graven...

Dit alles staat los van de echt keihard werkende en slecht betaaklde onderlaag van het Rode kruis in NL.

Vanuit het top-zware Geneve Rode kruis internationaal is het nog veel moeizamer geregeld. Die zitten daar hoog in de wolken heb ik toen ervaren. Die doen heel gewichtig, maar zitten aan allerlei "regels" vast.

Of ga er zelf met een zak geld naar toe, op vakantie.

Door er dus een aantal jaren te wonen heb ik er wel wat kunnen bereiken. Maar een zak met geld... of een rugzak artikelen als bagage... nee zo werkt het helaas niet.
| #255005 | 12-10-2016 11:29 | Ness
Hier 2 verhalen over Haiti, de eerste is geschreven door Linda Polman en een collega. Polman is de auteur van de crisiskaravaan.
Daarin beschrijft ze hoe in door rampen of oorlogen getroffen gebieden de normale economie wordt overgenomen door NGO's, die de positie vervolgens niet meer uit handen willen geven en tevens de bevolking+regering volslagen afhankelijk maken van de hulp. Haiti is een perfect voorbeeld. Gaza ook, trouwens.

Dus waar eerst echt noodzakelijke hulp wordt verleend, wordt op de lange duur de ellende juist door deze NGO's in stand gehouden. De orkaan Matthew heeft precies alle pijnpunten blootgelegd. Het heeft echt geen nut daar geld naar toe te sturen. Het wordt gegarandeerd verkwanseld; zo zitten die NGO's in elkaar. Er zijn 10 miljoen Haitianen en niet één ervan wordt 'geschikt geacht' zelf iets te organiseren.
https://www.thenation.com/article/ngo-republic-haiti/
http://www.huffingtonpost.com/2015/06/04/red-cross-haiti-report_n_7511080.html
Ness's avatar
| #255010 | 12-10-2016 20:47 | Manus
@Ness
de bossen zijn gekapt door de multinationals. Beschutting is er niet

Volgens de weervrouw vanThe Weather Channel zit dat toch echt anders, Ness
De mensen hebben volgens haar de bomen opgegeten omdat ze honger hadden...
https://www.youtube.com/watch?v=JZbRIcYqL5o
Manus's avatar
| #255020 | 13-10-2016 02:19 | G.B. Wolf
Dus waar eerst echt noodzakelijke hulp wordt verleend, wordt op de lange duur de ellende juist door deze NGO's in stand gehouden.

Dus ook Oxfam en Artsen zonder Grenzen?
Dat zijn de enige 2, die ik nog een beetje vertrouw en geld zou sturen.
Ik ben niet in staat ernaar toe te gaan, anders zou ik dat wel willen doen. Je vliegt naar de Dom. Republiek en gaat vandaar naar Hati. Ben alleen bang, dat ik voor aankomst al ben beroofd van mijn geld.
Ook zou ik dit bedrijf inschakelen, waarbij Hati al als voorbeeld werd genoemd.
De hele fabriek past in 2 zee-containers en zou rond de 4 of 5 miljoen euro kosten. Ik zal morgen eens vragen, hoever het staat met die containers. Gelijk maar een tip van de hand doen, om een crowdfund-actie te starten op internet. Gezien de huidige ellende, moeten die 5 miljoen zo bij elkaar zijn te halen.
Puin is voldoende op voorraad daar, ik zou de overtocht van de containers betalen en heb dan gelijk een baan: toezicht houden op aanvoer van puin, de aanmaak en verdeling van de blokken. Een huisje is in 1 dag in elkaar te zetten. Er is alleen nog cement en water nodig.
Als jullie mogelijkheden zien, kunnen jullie dan helpen?
Lijkt me beter dan cynische stukjes plaatsen, waarom er te veel geld bij de NGO's blijft hangen.
Ik ga in ieder geval morgen bellen met Jansen!
Overige links:
http://themobilefactory.org/
http://mirazeehandelaar.nl/legohuisjes-voor-noodgevallen/
http://www.legioblock.com/
http://www.ajansenbv.com/en/news-2/project-demountable-housing-in-amsterdam
http://www.legioblock.com/geen-categorie/van-betonpuin-tot-legiostenen
http://www.legioblock.com/de/geen-categorie-de/legoblocks-for-haiti
(wordt vervolgd)
G.B. Wolf's avatar
| #255030 | 13-10-2016 10:18 | herman4394
bitcoin
Zonder paracitaire tusenpersonen geld naar Haiti overmaken.
Max Keiser 979: 17-19.20 min. https://www.youtube.com/watch?v=YcVRCiBZsyI

Het ei van Columbus terug gevonden in Haiti? De toekomst?
WEG MET het Rode Kruis?
| #255031 | 13-10-2016 10:30 | Ness
@Wolf: de woede van veel onderzoekers richt zich met name op de hele grote en hele ondoorzichtige instanties. Bijvoorbeeld die van de VN, en nu dus het Rode Kruis.

De kleine particuliere initiatieven zijn vaak wel okay. En artsen zonder grenzen verleent acute medische hulp, da's dus heel gericht, maar ook veel eenvoudiger te organiseren. http://msf-azg.be/nl/country/haïti

Waar de Haitianen zo boos om zijn, is dat heel veel poen wegsijpelt omdat niet-Haitianen de banen krijgen die de Haitianen zelf prima zouden kunnen doen, en dan ook nog een voor Haiti torenhoog salaris +extra's krijgen. Terwijl deze werknemers de taal niet eens spreken en niets voor elkaar krijgen. Zelfs al zou zo'n uitvreter worden vervanger door een Haitiaanse uitvreter, ben je nog 20x goedkoper uit...
Ness's avatar
| #255035 | 13-10-2016 12:31 | G.B. Wolf
Waar de Haitianen zo boos om zijn, is dat heel veel poen wegsijpelt omdat niet-Haitianen de banen krijgen die de Haitianen zelf prima zouden kunnen doen, en dan ook nog een voor Haiti torenhoog salaris +extra's krijgen. Terwijl deze werknemers de taal niet eens spreken en niets voor elkaar krijgen.

Ik spreek vloeiend engels en frans (kuch) en in het spaans kan ik me behoorlijk uitdrukken. Salaris heb ik niet nodig, krijg tegen die tijd aow en pensioen.
P.s. Ik krijg Jansen niet te pakken, morgen weer verder proberen.
G.B. Wolf's avatar
| #255037 | 13-10-2016 12:58 | ..................
Ruim 1 miljard krijgen voor haiti en beloven 700 huizen te bouwen,waar nu drukte om gemaakt word.
Zijn peanuts.
700 huizen ca plusminus 20.000 dollar is ca 14 miljoen euro.
Ze hebben ruim 1000 miljoen dollars gekregen.
Ze kunnen me niet wijsmaken dat dit bedrag is opgegaan aan eten,of verband en medicijnen.
| #255253 | 21-10-2016 17:02 | Ness
http://investmentwatchblog.com/haiti-relief-video-hill-bill-98-stolen-2010-today-zero-clinton-foundation-aidfoodmedicinemedavac/

Over de stand van zaken nu. In Haiti krijg je niks voor elkaar. Als je ergens toestemming voor nodig hebt van regeringswege dan zullen de *hulpverleners* dat blokkeren.
Ness's avatar
aanmelden / inloggen