Door ouwe knar, Op maa 5 jun 2017 02:48, 1 reacties, citaat / intro / linkdump

Het basisinkomen is een belachelijk ideeNatuurlijk zullen mensen aan de bovenkant van de arbeidsmarkt en zij met een leuk beroep blijven werken. Maar voor de - platgezegd - kutbaantjes zal nauwelijks nog iemand te vinden zijn tegen de huidige salarissen. De Albert Heijn zal haar cassieres enorm veel meer moeten betalen om ze aan het werk te houden, en het verpleeghuis zal haar verplegers een grote salarisverhoging moeten geven om het aantrekkelijk genoeg te maken om te blijven werken. Hoe moeten de Albert Heijn en al die andere bedrijven dat betalen? Er is maar één manier waarop dat kan: door de prijzen te verhogen. ...
Annotaties:
| #259855 | 05-06-2017 15:26 | Unseen
Dat automatisering steeds meer werk uit handen neemt, mag duidelijk zijn. Daarbij kun je trouwens oprecht de vraag stellen of automatisering bij draagt aan het geluks gevoel van de mens.

Ik kan bijv. naar de Appie gaan om een bakje bramen te kopen, echter met de kinderen naar het bos fietsen en gezamenlijk bramenplukken is véél leuker. En dat geldt eigenlijk op elk gebied, zelf produceren geeft voldoening, trots op prestatie, inzicht en controle op wat er geproduceerd wordt.

Maar extreme specialisatie, zoals het produceren van computerchips koop ik graag in.

Het basis-inkomen daarentegen maakt de mens 100¯hankelijk van de staat.

Waar het om gaat is het omdraaien, niet meer de mens in dienst van de economie en kapitalisme (de mens als gedwongen consument) maar de mens als producent.
Tuinen weer zo groot dat er zelf voedsel kan worden geproduceerd, dieren gehouden kunnen worden enz., enz.
Gezinnen diezelf hun kinderen opvoeden, familie's die zelf weer hun ouderen verzorgen. Gezinnen die zelf weer hun kinderen onderwijzen.

In Spanje zijn ze daar al mee bezig.
Unseen's avatar
aanmelden / inloggen