Door community (initieel Best Well), Op zon 18 maa 2018 11:48, 10 reacties, nieuws

Het creëren van een externe vijand om interne problemen te verdoezelen
Het creëren van een externe vijand om interne problemen te verdoezelen, is een politieke truc zo oud als de straat. Zoek een zondebok en pispaal in de vreemde, dat leidt de aandacht af van het gerommel in eigen keuken. Het werkt demagogisch voortreffelijk: het heet dat de rangen moeten gesloten worden, en elk kritisch geluid is dan zogenaamd het werk van mollen of nestbevuilers.
Het best werkt dit nog als de externe vijand ook een externe vijand zoekt om zijn binnenlands blazoen op te poetsen. Men kan dan van een synergie spreken die effectief tot een gewapend conflict kan leiden, als de verbale krachtpatserij en intimidatie maar lang genoeg duurt. Volgens Jonathan Holslag evolueren we nu naar deze fase in het opbod tussen Donald Trump en Kim Jong-un: een van beiden zal overgaan tot de first strike, om de simpele reden dat de fata morgana rond een externe vijand vroeg of laat optrekt als de daad niet bij het woord wordt gevoegd.
Beide leiders zitten gevangen in hun eigen retoriek. Trump kijkt aan tegen een snel afkalvende populariteit en zou een enorm gezichtsverlies lijden als hij zijn dreigementen niet hard maakt. Maar ook Kim Jong-un, dictator van een geruïneerd land vol hongerende burgers die haast hysterische lofbetuigingen op de Grote Voorganger moeten ten beste geven op straffe van concentratiekamp, is gedoemd om de vlucht vooruit te kiezen.
Die Another Day
Liefhebbers van James Bondfilms zullen vast een déjà-vu gehad hebben, toen bekend raakte dat de Russische voormalige dubbelspion Sergei Skripal en zijn dochter Yulia (33) in Londen werden omgebracht, vrijwel zeker op commando van het Kremlin.
Skripal is niet bepaald een doetje. Hij spioneerde als attaché aan de Russische ambassade in Malta en Madrid eerst voor eigen land, en kwam dan via de Spaanse geheime dienst terecht bij de fameuze Britse MI6, waar hij de codenaam Forthwith kreeg. Skripal leverde aan het westen namen van Russische spionnen, maar speelde ook militaire geheimen door aan het thuisfront: de perfecte dubbelspion dus.
De kruik gaat zolang te water tot ze breekt: in 2004 werd hij in Moskou gearresteerd op verdenking van hoogverraad, vloog achter de tralies, maar in 2010 mocht hij naar het westen vertrekken in het kader van een spionnenruil. Eens vrij en gevestigd in het Engelse Salisbury, bleef Skripal evenwel vrolijk verder gaan met het doorgeven van gevoelige Russische informatie. Werd dat hem fataal? We zullen het met vertraging te weten komen. In de James Bond-film Die Another Day gaat het er in elk geval op een gelijkaardige manier aan toe: dubbelspionnen die aan hun straf niet ontkomen dankzij een liquidatie-actie vanuit het thuisland. Met… Noord-Korea in de rol van slechterik.
Wat is de politieke realiteit vandaag? Volgende zondag zijn het verkiezingen in Rusland. Poetin is op papier ongenaakbaar, maar het volk mort wegens de torenhoge corruptie, de toenemende sociale ongelijkheid en uiteraard de totale afwezigheid van een open democratie. De populariteit van Theresa May anderzijds is tot ver onder het vriespunt gedaald na een zelf uitgelokte verkiezingsnederlaag, een permanent blunderende communicatie, en attitudes van onmacht en frustratie in het Brexitverhaal. Een kat die in het nauw gedreven is, maakt rare sprongen zegt het spreekwoord. Beiden kunnen dus een externe vijand wel gebruiken: de liquidatie van Sergei Skripal met het oorlogswapen Novitsjok, een geavanceerde versie van het zenuwgas Sarin dat Assad in Syrië op zijn eigen burgers loslaat, is het perfecte alibi om een stevige diplomatieke rel in gang te zetten.
Toch is het stilaan welletjes geweest, nu May de complete NAVO, Trump incluis, achter zich probeert te krijgen. Komaan jongens, natuurlijk zijn die Russen echte smeerlappen, maar in de spionagewereld heerst het “license to kill” aan beide kanten, en kan je moeilijk krokodillentranen wenen om de dood van een gewiekste dubbelspion, die op dit moment nog niet eens dood is. Het is een gevaarlijk beroep, en Skripal was misschien beter iets vroeger op pensioen gegaan.
Voor de rest is het vooral aan kritische journalisten en koelbloedige politieke analisten om erop te wijzen welk spel hier gespeeld wordt. En waarom ik geen zin heb om kruisraketten in mijn achtertuin te krijgen omdat Theresa May zo nodig wil scoren. Hou het bij de diplomatie, maak elkaars spionnen het leven zuur, maar ken je grenzen. Of zoals OO7 in “Goldfinger” zei, toen men hem met een laserstraal in twee ging splijten: “I think you made your point. Thank you for the demonstration”.


Oorspronkelijke artikel via de hier niet vermelde link:
https://sanctorumblog.wordpress.com/2018/03/16/may-poetin-en-james-bondAnnotaties:
| #262504 | 18-03-2018 15:56 | ouwe knar
Het zou de 'stop de graaiers' sieren als ze gewoon een link van het origineel erbij zetten. Kleine moeite.

Het origineel: https://sanctorumblog.wordpress.com/2018/03/16/may-poetin-en-james-bond plus ook nog gratis commentaar daaro.


Doneren?

Ik ben een onafhankelijk blogger, leef voor mijn pen en behoor niet tot de mainstream media. Dat laatste vind ik belangrijk om de politiek-correcte (zelf)censuur te vermijden. Ik plaats al mijn columns en essays gratis op het internet, zonder betaalmuur of abonnement. Sommigen verschijnen ook in Doorbraak. Reacties van lezers via het forum (blog en Facebook) acht ik essentieel.
Misschien kunnen de anti graaiers een donatie doen aan sanctorumblog????????
ouwe knar's avatar
| #262506 | 18-03-2018 16:13 | Best Well
Een goed artikel is een reclame voor zichzelf, daarom plaatsen wij het hier (nieuw nu met bronvermelding).
Best Well's avatar
| #262515 | 18-03-2018 19:40 | G.B. Wolf
een gewiekste dubbelspion, die op dit moment nog niet eens dood is.

Klopt, hij ligt nog op de IC, dus er is sprake van een aanslag, geen moord.
Het hele geval lijkt een 1-2tje van May en Poetin. May staat er bijzonder slecht voor en Poetin houdt vandaag verkiezingen. Daarvoor heeft hij hulp van het buitenland nodig, om alle Russen achter hem te krijgen. Inmiddels heeft hij de verkiezingen gewonnen met bijna 74%, dus de setup is gelukt. Morgen krijgen we: a. de verkiezingen zijn gefraudeerd verhalen en b. een opzienbare wederopstanding van Skripal (en dochter) in de loop van de week. Dochter moest ook worden afgegrendeld, anders krijgt die maar lastige vragen van de pers, waarop zij ook geen antwoord weet.
Read my lips.
G.B. Wolf's avatar
| #262526 | 19-03-2018 01:19 | G.B. Wolf
Wat zei ik?
Dat zoveel Russen zijn opgedaagd om hun stem uit te brengen,...
knip
...de patriottistische gevoelens in Rusland opgezweept. Op ironische wijze “dankte” Kondratsjov de Britse regering voor haar bijdrage aan Poetins overwinning.
G.B. Wolf's avatar
| #262528 | 19-03-2018 10:37 | Best Well
Het een partij systeem. Wie zullen we stemmen?
Putin doet het eigenlijk helemaal niet zo slecht.


Wanneer wij woensdag ook op Putin zouden kunnen stemmen welke uitslag zou je dan verwachten?
Best Well's avatar
| #262536 | 19-03-2018 17:05 | G.B. Wolf
Wanneer wij woensdag ook op Putin zouden kunnen stemmen welke uitslag zou je dan verwachten?

Euuh, 2 stemmen, van jou en mij? :)
G.B. Wolf's avatar
| #262546 | 19-03-2018 20:06 | Best Well
Ik denk dat wel meer mensen er zo over denken:
Liever een Rus in m'n keuken dan een raket in m'n tuin.

https://www.youtube.com/watch?v=T0uFR1dHm0o
Best Well's avatar
| #262556 | 20-03-2018 12:06 | Antares
Goede analyse over het incident in Salisbury met veel relevante informatie en enkele nieuwe invalshoeken: http://www.moonofalabama.org/2018/03/no-patients-have-experienced-symptoms-of-nerve-agent-poisoning-in-salisbury.html#more
Antares's avatar
| #262557 | 20-03-2018 12:27 | Antares
Even naar boven scrollen, sorry.
Antares's avatar
| #262579 | 22-03-2018 02:16 | G.B. Wolf
Liever een Rus in m'n keuken dan een raket in m'n tuin.

Juist! En nu even verder doordenken: Russisch gas. Het is voorlopig nog even koud en als Poetin morgen de kraan dichtdraait, zitten jij en ik in de kou. Daarom zal de druk niet te ver oplopen, anders moet hij wel, om geen gezichtsverlies te lijden.
Next!
G.B. Wolf's avatar
aanmelden / inloggen