Door Patman, Op zon 11 nov 2007 21:45, 2 reacties, citaat / intro / linkdump

Het grootste spinnenweb ter wereld

Van mieren is bekend dat ze kolonieen samenvoegen. De grootste kolonieen zijn vele honderden kilometers lang (!) en bestaan uit 400, 500 miljard mieren.

Van spinnen was volgens mij nog niet bekend dat ze samenwerkten bij het bouwen van een web. Zeker niet aan een web zo groot:


http://view.break.com/397098 - Watch more free videos

Als ik onzin praat, verbeter me meteen, ik heb niets uitgezocht en ben geen bioloog ;) Maar... nu deze spinnen eenmaal hebben ontdekt dat ze kunnen samenwerken wordt het waarschijnlijker dat andere spinnen op andere plekken op aarde het ook gaan doen. Tenminste, als je gelooft in morphogenetische velden of een...
Annotaties:
| #4999 | 12-11-2007 01:31 | Antagonizer
Spinnen zijn cool.
Wist je dat spinnenrag 8 keer sterker is dan staaldraad van vergelijkbare dikte? En veel elastischer.
Antagonizer's avatar
| #5018 | 12-11-2007 12:59 | monkeyman
Ze maken toch ook kogelvrije vesten van spinnenrag. Baardharen zijn sterker dan koperdraad van dezelfde dikte, ook apart.

Vraagje aan Patman met zijn morpho velden, hoe weet je zodra je uit je moeder komt ploppen hoe je moet poepen? Waarom hoef je niet bewust je hart te laten kloppen?

Bij zo'n (op het eerste oog) complex spinnenweb klinkt het wel heel aannemelijk zo'n collectief bewustzijn maar als je naar de "simpele" dingetjes kijkt vind ik het wat minder logisch. Je lichaam is 1 groot complex ding wat geheel automatisch zijn werk doet. Waarom is een baby zo'n hulpeloos ding, waarom geen talen en andere meer gecompliceerde zaken opvangen?

De bewering dat het niet in de dna zit vind ik ook apart, dat kun je net zo slecht bewijzen als het collectieve bewustzijn. Ik sluit het overigens niet uit, er zit wel iets in natuurlijk.
monkeyman's avatar
aanmelden / inloggen