Door community (initieel Appie), Op maa 17 nov 2014 22:59, 3 reacties, nieuws

Het schrikbarende technisch utopisme van Bill Gates

Hij mocht mee naar College Tour met Bill Gates. De nog jonge Wageningse wetenschapper Erik-Jan van Oosten schrok van het technisch utopisme dat hij ervoer en schreef er spontaan een stuk over.Ik was één van de lucky few die mee mochten naar de College Tour met Bill Gates. Zijn werk voor de Gates Foundation is absoluut inspirerend en ik ben ervan overtuigd dat hij het beste op heeft met de wereld. Toch liep ik met een bang hart de zaal uit. Bill's visie op duurzaamheid en ontwikkeling zijn naar mijn mening op z'n best conservatief en op z'n slechtst ronduit gevaarlijk.Meer, meer, meer

Technologie, innovatie en efficiëntie zijn de ultieme oplossingen om de wereld duurzaam te maken, vertelde hij. Met technologie kunnen we de wereld voeden, meer en goedkopere energie opwekken. Het antwoord is meer economie en handel, meer productie en welvaart, meer en slimmere computers die zich op meer manieren in ons leven gaan manifesteren en dat zullen controleren.

Efficiency en innovatie leiden niet tot duurzaamheid

Deze techno-utopische visie druist in tegen wat we als Wageningse wetenschappers al lang weten: onze ecologische footprint moet krimpen. Groei correleert sterk met degradatie van ecosystemen. Efficiency moet daarom een tegenwicht krijgen in de vorm van veerkracht om self-organized criticality te voorkomen.

Welvaart is niet hetzelfde als welzijn en oneindige groei op een eindige planeet is fysiek onmogelijk aangezien geen enkel proces 100% efficiënt kan zijn. Historisch gezien is er bovendien geen enkel voorbeeld te noemen van een maatschappij waarin efficiëntie en innovatie tot duurzaamheid leidde.

Op Paaseiland was men vast erg efficiënt en innovatief in het gebruiken van alle stukken van de bomen die men omkapte. Een afname in energie-doorvoer, maatschappelijke complexiteit en/of een afname van de omvang van de bevolking is noodzakelijk om binnen ecologische limieten te blijven.

Lees verder op Foodlog
Annotaties:
| #223245 | 18-11-2014 13:00 | Axeman
Efficiëntie en innovatie zal ongetwijfeld deel uitmaken van een duurzame maatschappij maar duurzaam en groei gaat inderdaad niet samen. Integendeel, zonder een krimpscenario als doelstelling te hebben, ligt duurzaam ver buiten ons bereik. Maar dat is een algemeen maatschappelijk probleem en niet louter te wijten aan figuren als Bill Gates.
| #223257 | 18-11-2014 14:48 | hakkietakkie
Ik vind het wel een mooi document omdat het ook gaat over het blinde geloof in de groten der aarde en hun goedertierenheid, dat ze het zo goed met ons voor hebben, en het overgaan van dat geloof in het beoordelen ervan met het eigen gezonde verstand.
Velen krijgen hartjes in hun ogen als ze horen dat deze of gene een honderd miljoen hier, of een miljardje daar in een goed doel steken zonder zich af te vragen wat er met het geld gebeurt, met wie zo iemand zich optrekt. Als men zich er in verdiept, en het gezonde verstand gebruikt wordt, ontstaat er een heel ander plaatje. Net zoals bij deze jongeman, die zich ernstig zorgen maakt over het zelfs mogelijk destructieve karakter van de 'hulp'.
Wel jammer dat hij afsluit met
Maar ik zou hem willen vragen: accepteer alsjeblieft de ecologische, sociale en economische consequenties van de radicale verandering die bij zo'n nastrevenswaardig statement horen.

Komt mij over als een smeekbede, als of Gates een soort god is, dan geef je hem echt te veel credit. Maar goed, een begin van kritisch denken is bij deze jongeman gemaakt.
hakkietakkie's avatar
| #223277 | 18-11-2014 18:34 | Atlas
Gewoon weer terug naar eikenhouten meubels dus, want die staan honderd jaar. Jammer voor Ikea. En terug naar gietijzeren pannen; de pan van mijn oma doet het nog maar de BK pannen van tien jaar roesten uit de kast. En zonnepanelen, aardwarmte enzovoorts voor energie.

Dat betekent dat de economie zich moet richten op diensten en zo als verdienmodel, je niet meer richten op die ellende van al die consumptie die alleen maar de aarde uitput. En als we nu het tempo van leven wat verminderen hoeft de zorg ook niet zoveel uitgeputte lichamen te repareren (wat altijd kwakkelen betekent).
aanmelden / inloggen