Door community (initieel Nico de Geit), Op maa 20 nov 2017 18:17, 2 reacties,    

Het smartphone-tijdperk is voorbij - gooi je smartphone weg!Het begon met een melding van Google of het goed was dat ze mijn telefoonnummer waarmee ik mijn account kan herstellen online konden gooien, zodat iedereen mij makkelijker kan vinden. Zo zijn dat soort bedrijven. Ze hebben het alleen over 'vrienden', dat je ook vijanden zou kunnen hebben past niet in hun denkwereld. Dat Google veel van me weet boeit me niet zo. Maar dingen koppelen gaat me te ver.

Ik mis beltegoed, ik verbruik veel meer dan met mijn oude niet-slimme telefoon. Misschien heeft mijn slimme telefoon updates online opgehaald? Wat haalt hij eigenlijk allemaal op? Tijd om even rond te scharrelen op internet. 'Apps kun je uitschakelen' zegt de één. Een ander weet zeker dat je Facebook er niet af krijgt. Ik geloof hem. Tijd om afstand te nemen van mijn slimme telefoon.

Zoeken op internet naar een ouderwetse telefoon, het valt heel erg tegen. Hij moet hoe dan ook betrouwbaar zijn, dus nieuw, en er moet Bluetooth opzitten. Het lijkt erop dat alle producenten hun telefoons alleen maar slimmer maken, voor een eenvoudige telefoon lijkt geen ruimte.

En opeens stond ze voor me: de Nokia 3310 waarmee gewoon gebeld kan worden - dus geen tablet pc waarmee je ook kunt bellen. Een geheel nieuw model, gelanceerd in september 2017. Waarvan de accu een maand mee kan. Die niet steeds komt met allerlei updates waar je niet om gevraagd hebt. Die niet al je gegevens aan elkaar koppelt en ongevraagd aan vreemden geeft.

Nokia werd ooit verkocht aan Samsung. Samsung verkocht Nokia aan Microsoft. Microsoft verkocht Nokia na jaren weer terug aan een stelletje Finnen. En die Finnen dachten blijkbaar: laten we een simpele phone maken waarmee je gewoon kunt bellen - dat is pas echt smart! De ommekeer komt dus weer uit Noord-Europa. Andere producenten spelen absoluut niet in op deze markt - gewoon een degelijk toestel waarmee je kunt bellen.

Het is een mijlpaal. Stel je eens voor dat dit op andere terreinen ook doorgang vindt, computers bijvoorbeeld. Een snel en slim besturingssysteem dat het gewoon doet, en ook nog eens voor weinig geld. Nee, daar zitten grote concerns zeker niet op te wachten.
Annotaties:
| #261342 | 20-11-2017 20:37 | Best Well
Ik wacht nog een jaartje dat de kinderziektes er uit zijn.Dan koop ik het vorige model.
Best Well's avatar
| #261344 | 21-11-2017 00:01 | G.B. Wolf
Een snel en slim besturingssysteem dat het gewoon doet, en ook nog eens voor weinig geld.

Je bedoelt het gratis Linux Mint? Dat is er al een paar jaar, hoor. Alleen oppassen voor Firefox, dat is niet zo privacy-vriendelijk meer.

En mijn oude Nokia (bijgenaamd: de IJskast) doet het nog steeds prima, zelfs met z'n 2e batterij.
En vergis je niet: Op iedere telefoon, ook de domme, draait een 2e systeem, waarvan niemand weet, wat het doet.
Net zoals de nieuwere Intel-processors (vanaf 2012): ook daarin zit een geheel onafhankelijk systeem in verstopt, de werking houdt Intel geheim.

Dus eigenlijk is geen enkel elektronisch apparaat te vertrouwen.
G.B. Wolf's avatar
aanmelden / inloggen