Door community (initieel Best Well), Op maa 15 jan 2018 16:13, 1 reacties, nieuws

Het ‘social-media-scanteam’ van de politie…!Het ‘social-media-scanteam’ van de politie…!Afgelopen dinsdagavond 9 januari hebben agenten op 2 adressen in de provincie Groningen mensen thuis bezocht, die op social media een evenement hadden geliket dat opriep tot aardbevingsprotesten bij het bezoek van minister Wiebes aan Groningen. Deze politie-actie leidde tot enkele boze reacties, onder andere van SP-Kamerlid Sandra Beckerman, die liet weten: “We moeten kunnen demonstreren zonder bang te zijn dat de politie voor de deur staat,” Agenten kozen er volgens de lezing van de politie voor om in een persoonlijk gesprek te vragen naar de aard, het aantal deelnemers en de locatie van een mogelijke demonstratie.

“Ik had simpelweg het event op Facebook
een duimpje gegeven.
Het kan toch niet waar zijn dat als je iets liket,
je twee uur later de politie
bij je op de stoep hebt staan?
In zo’n maatschappij wil ik niet leven.”

Het is natuurlijk ook volstrekt een ‘Big-Brother-is-watching-you-scenario’.. Maar voor Peter den Oudsten, burgemeester van Groningen, viel het allemaal wel mee.. Hij zei begrip te hebben voor de actie van de politie, maar zei erbij ‘dat de agenten beter even hadden kunnen bellen’..! En de politie zelf? Die geeft toe dat ‘het achteraf gezien beter was geweest de twee bezoeken niet in politie-uniform af te leggen, maar in burgerkleding’..!.

Eén van de mensen die bezoek kreeg van de politie was een woedende Agnes Voorintholt. Zij stelt alleen het FaceBook-evenement voor de demonstratie te hebben geliket. “De politie meldde me, dat ze een team hebben dat social media scant, en dat ze op basis daarvan, een namenlijst hadden gemaakt, waar ik op stond. Maar weet je wat die agente letterlijk tegen mij: ‘Big Brother is watching you’.”


Advocaat Nick Heidanus
Bijzonder is dat deze Agnes Voorintholt nooit zelf een oproep tot demonstreren heeft gedaan. “Ik heb simpelweg het event op Facebook een duimpje gegeven. Het kan toch niet waar zijn dat als je iets liket, je twee uur later de politie bij je op de stoep hebt staan. In zo’n maatschappij wil ik niet leven,”‘Opvallend en dubieus’.
Zo classificeert advocaat Niek Heidanus deze gang van zaken in zijn rubriek ‘Recht proatn’ op Radio Noord.
“Ik vind het raar dat de politiemensen, goede burgers vooraf bezoeken om te horen wat ze van plan zijn de volgende dag. Dat kan echt niet, ik vind dat écht geen pas geven, en ik vind het volstrekt onjuist dat de politie dit heeft gedaan en nogal intimiderend. Als je een crimineel volgt en belaagt en bevraagt, is dat iets heel anders. Maar dit zijn burgers die alleen maar willen demonstreren tegen het gasbesluit. Ik ben blij dat er mensen opstaan om te demonstreren.Susan Top van het Groninger Gasberaad (klik voor lead)
Die mensen hoeven trouwens helemaal geen antwoord te geven op de vragen van de politie. Maar wat de politie doet, dat mag, want het staat ze vrij om aan te bellen. Maar het komt toch heel raar over. Want het is toch ook gek dat je ineens een politieauto voor de deur krijgt? Daar krijg je een verkeerde smaak van in de mond. En dat moeten ze echt niet willen. Dit is echt doorgeslagen. Mensen willen gewoon demonstreren, en ook dát is hun goed recht.‘

Ook het Groninger Gasberaad is ontevreden over deze gang van zaken rondom de politiebezoeken en zegt dat er geen grondige reden voor was. Het Gasberaad dient dan ook een officiële klacht in tegen de politie, nadat de twee agenten dinsdagavond hun bezoek ook aflegden, bij een medewerker van de vereniging. Susan Top van het Gasberaad hierover tegen RTV Noord.“Het ging helemaal niet om demonstranten; het waren gewoon mensen die op social media het event geliket hebben en daarna een bezoekje van de politie kregen.Dit vinden wij gewoon niet kunnen.”En dus zit er volgens Top niets anders op dan een officiële klacht in te dienen: Susan Top is vooral ontevreden over het feit dat het Gasberaad van tevoren niet op de hoogte is gesteld: “Eigenlijk wil ik vooral met ze in gesprek. Maar dat lukt voorlopig niet, dus dan maar via een klacht. Ik wil weten hoe ze dat bedacht hebben. Ons vermoeden is dat de politie dit zelf geïnitieerd heeft. Als we nou terroristen waren snap ik het nog. Maar dit zijn gewoon bezorgde burgers. En als ze mijn medewerkers gaan lastigvallen mogen ze ook eerst mij bellen.”

Volgens politiewoordvoerder Ramona Venema worden de mensen die een bezoek kregen niet als verdachte behandeld. “Op deze manier proberen we met de mensen in contact te komen, zodat we in overleg de demonstratie zo goed mogelijk kunnen laten verlopen. Achteraf gezien was het beter geweest om de twee bezoeken niet in politie-uniform af te leggen, maar in gewone ‘burgerkleding”.
Annotaties:
| #261707 | 15-01-2018 18:03 | ouwe knar
Volgens politiewoordvoerder Ramona Venema worden de mensen die een bezoek kregen niet als verdachte behandeld. “Op deze manier proberen we met de mensen in contact te komen, zodat we in overleg de demonstratie zo goed mogelijk kunnen laten verlopen. Achteraf gezien was het beter geweest om de twee bezoeken niet in politie-uniform af te leggen, maar in gewone ‘burgerkleding”.
Wat een kul. Wat mij het meest verontrust is de razend snelle actie. Binnen twee uur nota bene (als dat waar is).
Gut, en al die andere berichten in de trant van jaaaaa ... we hadden 'm al in de smiezen maar deden twee jaar lang even niks.... Zucht.
ouwe knar's avatar
aanmelden / inloggen