Door community (initieel Best Well), Op don 28 sep 2017 23:24, 0 reacties, nieuws

Het ware gezicht van de democratie


De Spaanse regering Rajoy stelt alles in het werk om het door de Catalaanse deelstaat aangekondigde referendum over onafhankelijkheid aanstaande zondag 1 oktober te verhinderen. Ook op het internet woedt een keiharde strijd. Zo worden allerlei Catalaanse websites, te herkennen aan de uitgang .cat geblokkeerd door de Spanjaarden. Duizenden politie-agenten zijn uit heel Spanje naar de afvallige provincie gestuurd. Zij moeten verhinderen dat de stemlokalen open gaan op zondag en onbereikbaar zijn voor de Catalanen die willen stemmen.

Afbeelding weergeven op Twitter
Afbeelding weergeven op Twitter
Volgen
Carles Mundó @CarlesMundo
La Guardia Civil continua tancant webs que criden a votar. És gravíssim! D’aquí a un temps, molts que ara callen miraran enrere avergonyits.
23:52 - 27 sep. 2017
96 96 antwoorden 1.486 1.486 retweets 1.700 1.700 vind-ik-leuks
Informatie over Twitter Ads en privacy
Spaanse Minister-president Rajoy heeft zijn ambtsgenoot van Catalonië Puidgemont ‘ongehoorzaam’ aan het Spaanse gezag genoemd. Ook zouden de Catalanen zich ongrondwettelijk gedragen. Wat zij doen is in strijd met ‘de wet’ en daarom zijn zij ongehoorzaam. Een aantal uitvoerders van de regering Puidgemont belast met de organisatie van het referendum zijn opgepakt door de Spaanse justitie en later weer vrijgelaten. Hen hangt een jarenlange gevangenisstraf boven het hoofd vanwege ‘opruiing’ en opstand tegen de gevestigde orde. Dit geldt tevens voor de demonstranten in de straten van Barcelona die de agenten beletten bij het oprollen van de organisatie voor het referendum. (straffen van 4-8 jaar voor de demonstranten en 10-15 jaar voor de leiders, volgens de Spaanse strafwet)

Dit is lachwekkend. Stel je voor pappa Rajoy zegt tegen zoonlief Puidgemont dat hij zich aan de huisregeltjes moet houden. En dat deze regeltjes alleen veranderd worden als de meerderheid van het parlement dit wil. Want zo is de drogreden, de meerderheid van het parlement vertegenwoordigt de meerderheid van de bevolking en de regering vertolkt de wil van het volk. Dus de regering van Rajoy treedt zogenaamd op namens alle Spanjaarden en die zeggen, omdat Rajoy dit verklaart, dat Catalonië bij de Spaanse staat moet blijven. Zo, de wil van het volk wordt weer gerespecteerd.

Onder dezelfde leugen sleuren staatshoofden hele volken de afgrond van weerzinwekkende oorlogen in. Zij hebben, zeggen ze, het mandaat van het volk gekregen, dus moorden maar!

Ondertussen hebben 400 Spaanse rechtsgeleerden in het internationaal recht verklaard dat Catalonië helemaal niet onafhankelijk kan worden, omdat het recht op zelfbeschikking alleen geldt voor koloniale en onderdrukte gebieden. Wat een onzin. Rechtsgeleerden verdraaien de betekenis zodanig dat het gelijk altijd aan hun kant staat, omdat het uitstekende juristen zijn.

De consequentie hiervan is dat Groningen of Friesland om maar twee provincies te noemen zich evenmin zouden kunnen afscheiden van Nederland. Met andere woorden wetten zitten zodanig in elkaar dat een staat compleet blijft en domweg niet uiteen kan vallen.

Natuurlijk hebben de Catalanen en misschien straks de Basken, de Friezen en Groningers maling aan deze juridische spitsvondigheden. Zij willen hun stem kunnen uitbrengen als zij dat wensen. De Catalanen laten zich niet door autoritaire Spanjaarden tegenhouden.

Maar hoe zit dat nu met de zo overgewaardeerde ‘democratie’ die onze ‘harten zo beroert’? We hebben te maken met een wil van het volk in Catalonië en een volkswil van Spanje (waarvan Catalonië weer deel uitmaakt). De Catalanen lijken in meerderheid voor onafhankelijkheid te zijn, mogen zij dan zich afscheiden terwijl de meerderheid van de Spaanse bevolking daartegen is? Trouwens wat is volkswil? Is dat de wens van de meerderheid van de bevolking, zodat de minderheid altijd het zwijgen wordt opgelegd?

Met andere woorden zowel de Spaanse minderheid als de Catalaanse minderheid krijgen straks een onafhankelijke Catalaanse staat zonder dat zij dit willen. Is dat misschien de ware aard van democratie of volksmacht? Dat steeds weer de meerderheid regeert over de minderheid? Is er daarom misschien zoveel ontevredenheid?

Rob Vellekoop, 28 september 2017
Annotaties:
aanmelden / inloggen